Péntek fesztivál

Fesztiválok, szabadtéri bulik, színházak és koncertek, kiállítások és filmek, online programok várnak rátok ezen a napon!

Anyacsak1 Színházi Fesztivál

Budapest, több helyszínen, április 29. - május 11:00

Egyhetes fesztivált szervez a Jurányi, a Manna és a Radnóti a gyermekvállalásról vagy a nem vállalásról, szülésről, a szülővé válásról, a gyermekvesztés tragédiájáról, mítoszokról, új utakról - tabuk nélkül. A független színházi produkciók mellett beszélgetések, baba-mama találkozók és terápiás felolvasószínházi előadások is lesznek.

XXXI. Floralia - Római tavaszünnep

Aquincumi Múzeum, április 29. - május 1.

2022-ben két év kihagyás után, immár 31. alkalommal rendezik meg Budapest egyik legrégebbi kulturális eseményét, a Floraliát, amely a római hagyományokat felidézve kínál háromnapos feledhetetlen szórakozást a látogatók széles rétegének. A rendezvény helyszíne, az Aquincumi Múzeum Régészeti Parkja autentikus miliőt kölcsönöz a mára már fesztivállá nőtt eseménynek.

ALT.BP – Szubkulturális minifesztivál

Budapest, többhelyszín, április 29. - május 13.

Létezik egy alternatív Budapest. Ennek a progresszív alkotói szcénának a művészeti és kreatív energiáktól pulzáló csomópontjai is becsatlakoznak a Tavaszi Fesztivál programjába április 29. – május 15. között. A városi terek és zugok, elhagyott raktárak, belakott üzlethelyiségek, átalakított ipari komplexumok is a budapesti kultúra sűrűn lüktető hálóját alkotják – ezt a finom szövetet modellezni le az ALT.BP, feltérképezve az alkotás csomópontjait, megmutatva egymáshoz való viszonyukat.

KidExpo 2022

Papp László Budapest Sportaréna

Évente egyszer 3 napra egy varázslatos élménytérré alakul át a Budapest Aréna, ahol a család minden tagja remekül szórakozhat és informálódhat. A gyerekek kipróbálhatják a legújabb játékokat, kreatív-, fejlesztő- és ismeretterjesztő foglalkozásokon vehetnek részt, és mozgásigényüket is kiélhetik a különböző sportos aktivitásokon.

Minden idők utolsó Kistehén koncertje!

Budapest Park, április 29., 18:00

A Kistehén igazán kalandos 20 év után döntött a búcsú mellett: kezdetben egy animált karakterként látta meg a napvilágot, majd két évvel később megszületett a Kistehén zenekar is Kollár-Klemencz László vezetésével. A banda összesen hét albumot jelentetett meg, olyan slágerekkel írták be magukat az emberek szívébe, mint az Ezt is elviszem magammal, a Virágok a réten, a Szájbergyerek vagy a Bocsánat, amely utolsó lemezük címadó dala is volt. Ironikus, gyakran társadalomérzékeny szövegekkel, költői látásmódjukkal, játékos előadásukkal számos hazai és külföldi fesztiválon táncoltatták meg a közönséget.

LavaLava & Friends

Pontoon, április 29., 18:00

Back on track, indul a havi LavaLava menet a vén Duna pesti oldalán: friss house és disco a hajódekken. Gyere korán (már délután), maradj örökké.

Spórolj a polccal! - Tavaszi e-könyv vásár a Könyvmolyképzőn

Online, április 29. - május 3.

Odakint vagy az ágyad kényelmében, hidegben vagy hőségben, az e-könyvtárad mindenhová elkísér. Nincsenek többé unalmas sorbaállások, végtelen percek a buszon, vonaton, elpazarolt idő a lyukasórában. E-könyveidet mindenhová magaddal viheted anélkül, hogy megszakadnál a sok-sok könyv súlyától! Te is az e-könyvek szerelmese vagy, és új olvasnivalóra vágysz? Itt a lehetőség, hogy megadd magadnak a boldogságot, ami jár. Vágd zsebre az új kedvenceid most -25% kedvezménnyel olcsóbban!

Dancing 1925 - Magyar művészek a párizsi éjszakában

Magyar Nemzeti Galéria, április 29. - augusztus 28.

A Magyar Nemzeti Galéria új kamarakiállítása az 1920-as évek párizsi éjszakai életét mutatja be három magyar művész szemszögéből. Vértes Marcell, Vaszary János és Vadász Miklós művei az „années folles” mulatóinak vibráló hangulatát idézik meg. A kiállítás középpontjában Vértes Marcell Dancing című mappája áll, mely egy átmulatott párizsi éjszaka különböző jeleneteit eleveníti fel.

Szirtes János: Színes fény

Tér-Kép Galéria, április 29. - május 15.

A nap nélkül nincs fény. A fény nélkül nincsenek színek, nem látjuk őket. Mózes Első Könyve a teremtésről (részlet): "És mondá Isten: Legyen világosság: és lőn világosság. És látá Isten, hogy jó a világosság és elválasztá Isten a világosságot a setétségtől" (Károly Gáspár revideált fordítása) A megadott tér megélése, kitöltése a cél úgy, hogy az összhatás egységes, dinamikus legyen. A fény sziporkázzon, sugározzon, termékenyítse meg, színesítse be a szürkeséget. A tér megéléséhez idő kell, ennek szerepe rendkívüli!

Eső után köpő slam - 1. Pi Slam a MANYI-ban

MANYI - Kulturális Műhely, április 29., 19:00

Vannak idők, mikor köpni kell. Rá a plakátra, vagy bele a tükörbe. Ez most egy ilyen. Mindenkit várnak az új helyszínen, a Manyi Kulturális Műhelyben, Budán, ahol reményeink szerint boldog-boldogtalan teletölti a mikrofont a torkon ragadt traumáival.

ZeneMűvek születésnap

ISON, április 29., 19:00

Bármily meglepő, de 1 éve indult a ZeneMűvek. Ezt nem lehet ünneplés nélkül hagyni! Szeretettel várnak mindenkit 2022. április 29-én az ISON-ba, szuper beszélgetéssel, zenés borkóstolóval és koncerttel.

75 Dollar Bill, vendég: Musica Moralia

Turbina Kulturális Központ, április 29., 19:00

A 75 Dollar Bill zenéje kiismerhetetlen. Ugyanúgy merítenek az ősi afrikai és közel - keleti hagyományokból, mint a new yorki No Wave korszakból; fellépeseiken sem tudhatjuk, hogy ketten, pár jóbarát kíséretében vagy egy 25 tagú zenekar részeként lépnek majd színpadra. A formáció elemi érzéseket hív elő, és most a Turbinában lehetünk részesei az energikus dallamoktól minimalista tranceig folyó barangolásaiknak. Kísérleti poszt-folk, túlvilági hangzással. A Musica Moralia egyedi harmóniái lassan kúsznak be a fülünkbe, és sokáig ott is maradnak - ez alkalommal a Turbinában zenekaros felállásban hallhatjátok őket.

Azt meséld el, Pista!

Örkény István Színház, április 29., 19:00

"Mi lenne, ha Örkény István egy nap újra megjelenne, egy színészben, egy színházban, egy este, leülne, venne egy lélegzetet, mesélni kezdené - olykor felállna - az életét, azután megint eltűnne? Ezen az estén az író a színész testét ölti magára." - Bereményi Géza

A bűnös

Budapesti Távmozi, április 29., 19:00

A készenléti diszpécser, felfüggesztett rendőr, Asger Holm egy nő segélyhívását fogadja, akiről hamarosan kiderül, hogy elrabolták. Amikor a hívás hirtelen megszakad, elkezdődik a hajsza az emberrabló után. A hívás az egyetlen nyom, amin elindulhat a hatóság, a diszpécser pedig személyes küldetésének tekinti, hogy az ügy végére járjon. A férfi a veszélyben lévő nő kiszabadításáért versenyt fut az idővel, de hamarosan rájön, hogy egy sokkal súlyosabb bűncselekmény áll az ügy hátterében.

MÁV Szimfonikus Zenekar, vez.: José Soares

Zeneakadémia, április 29., 19:00

A 2021. évi Tokiói Nemzetközi Karmesterverseny győztesének koncertje.

Az utóbbi években jelentősen megszaporodtak a nemzetközi zenei versenyek. Ez egyrészt több lehetőséget biztosít fiatal muzsikusoknak arra, hogy nemzetközi színtéren bemutatkozhassanak, másrészt óhatatlanul veszélyeztetik a megmérettetések általános színvonalát. Van azonban néhány olyan nagy hagyományokkal rendelkező verseny, amely az új körülmények között is őrzi rangját. Egyik közülük a három évenként megrendezésre kerülő Tokiói Nemzetközi Karmesterverseny. Az első alkalomra 1967-ben került sor, idén pedig már a tizenkilencediket rendezték meg.

Titkaink

Szkéné Színház, április 29., 19:00

A VIT, a Tolbuchin és Lenin körút, a Traubi szóda vagy a kocka Lada hallatán sokan talán nosztalgikusan gondolnak a korszak Budapestjére. Egy akkori táncházról, Ki mit tudról szóló felvétel láttán, elvarázsol, ugyanakkor megmosolyogtat az alulvilágított, monokróm, lelkes naivitás. De Pintérnél ne számítsunk andalító nosztalgiára! A kíméletlen pontossággal elmesélt történetet látva hol összeszorul a gyomrunk, hol könnyezve nevetünk, miközben a népzene és a kor underground muzsikája szól. Fontos, de mindig is került és "titkosított" témát feszeget és dolgoz fel ezúttal a társulat: az ügynöktémát.

Martha Graham Dance Company: Hommage à Martha Graham

Müpa - Fesztivál Színház, április 29., 19:00

A Nemzeti Táncszínház meghívására, a Budapest Táncfesztivál keretében mutatkozik be a Martha Graham Dance Company, amely Martha Graham ikonikus koreográfiáit, illetve azok újragondolt változatait hozza el a Fesztivál Színházba. Az est során 1935-ben bemutatott és 1992-ig elveszettnek hitt Panorama című munkájának egy részlete is látható lesz.

Lorenzo Senni | Still | Fausto Mercier

Magyar Zene Háza, április 29., 20:00

Lorenzo Senni kívülállóként került az elektronikus zene világába, soha nem járt rave-ekre és partizni, így egy egészen sajátos szemszögből tudta megragadni a klubzene egy bizonyos ágának és a hedonizmusnak a lényegét – elméletét pedig rave voyeurismnek nevezte. A külső megfigyelőből azonban nemcsak aktív cselekvő lett, hanem tánczenei úttörő, hiszen az így összerakott szerzeményei egészen újszerűek. Dallamstruktúrái a festészetből átemelt pointillizmussal írhatók le, az eufórikus trance szétszedett és apró elemekből újra összerakott megvalósítása.

Gerdesits 50 plusz: Progresszív & Psychedelic-est

Muzikum Klub & Bisztró, április 29., 20:00

Egy utazás a ’70-es évek progresszív- és pszichedelikus zenei világába; dalok a műfaj legjobbjaitól: Jethro Tull, Camel, Led Zeppelin, Hawkwind, Roy Harper, Arthur Brown, Neil Young. Magyarországon egyedülálló produkció, kiemelkedő zenészek közreműködésével!

Cipolla Collectiva: Az Igazság FájA

Blinken OSA Archívum, április 29., 20:00

A Cipolla Collectiva táncszínházi előadásaival mindig az egyéni, személyes történetek absztrahálásával, absztrahálhatóságával foglalkozik. Nagy Csilla koreográfus hitvallása szerint a közösségben létező individuum viszonyainak megjelenítése a tánc és a színház legfontosabb feladata. A gyakran élő zenével kísért tánc a közönséget is igyekszik az alkotási folyamatba bevonni, mindehhez a humort és az iróniát tartja a legfontosabb eszköznek.

Compagnie XY (FR): Möbius

Trafó, április 29., 20:00

Együtt vagy egyedül? „A Möbius-szalag kétdimenziós felület, aminek különlegessége, hogy csak egyetlen oldala és egyetlen éle van .” Képzeljünk el egy teret, a Trafó színpadát, esetleg. Egy csapat akrobatát feketében és fehérben: mozognak egyszerre, külön, spirálban, néha hullámzanak, akár egy halraj, amelyet inspirál az a mágikus, jelenség, amelyet az együtt haladás rejtélyének gondolunk. Mi köt össze minket? És mi választ szét? Hol az egyén szerepe a csoportdinamikában? Mi az, hogy csoport? És az, hogy csapat? Mintha ezekre a kérdésekre keresné a választ új előadásában a Compagnie XY, a francia társulat, amelyik már két előadással is ámulatba ejtette a Trafó közönségét: a Le grand C-vel és a Mégsincs estével.

Gömbhalmazok alkonyati klubja, égi cukorszórás

Svábhegyi Csillagvizsgáló, április 29., 21:15

Kihasználva a zavaró holdfénytől mentes éjszaka előnyeit, ezúttal a gömbhalmazok világába nyerhetnek betekintést. A rendkívül idős, tipikusan 10 milliárd éves halmazok akár egymillió csillagból is állhatnak. Csillagaik gömb alakban, befelé egyre sűrűbben helyezkednek el. Közepük már olyannyira sűrű, hogy gyakran már nem is bonthatóak fel különálló csillagokra.

The Hungarian Depeche Mode Fan Club - Ultimate Party Of The 80's

Akvárium Klub, április 29., 23:15

Rohan az idő, változik minden. A Klub időről-időre visszamegy a gyökerekhez: ismét egy dedikált buli a 80-as évek szerelmeseinek! Régen hallott album számok, elfeledett b-oldalas dalok. Ice Machine, My Secret Garden, More Than A Party, Lie To Me, It Doesn’t Matter Two, Little 15 & Dangerous – ízelítő a repertoárból. Ezúttal egyéb, környező klasszikus zenék is lesznek; The Cure, Soft Cell, Yazoo, Eurythmics, Bronski Beat, Alphaville, Erasure, Pet Shop Boys és megannyi korszak meghatározó synth-pop himnusz. Ezúttal csak és kizárólag 1980-89 lesz terítéken – a szelektorok igyekeznek méltó módon megemlékezni erről a kiemeleten fontos zenei évtizedről, amikor minden elkezdődött.