Peter Jackson bankot robbantott 2021-ben

Az új-zélandi rendező végzett a Forbes toplistájának élén, lenyomva Dwayne Johnsont, Bruce Springsteent és Kanye Westet is.

A Forbes magazin idén is összeállította a legjobban kereső szórakoztatóipari szereplők listáját. A 2021-es évet tekintve Peter Jackson végzett az élen 580 millió dolláros bevétellel. Az összeg főleg a vizuális effektusokkal foglalkozó cége, a Weta Digital egy részének eladásából származott. Az üzletből 1,6 milliárd folyt be, ebből a Forbes számításai szerint 600 millió dollár készpénz és 375 millió dollárnyi részvény lett Jackson jussa.

A rendező így már elmondhatja magáról, hogy Steven Spielberg és George Lucas után ő a harmadik ember, aki filmkészítés révén lett milliárdos.

A lista második helyezettje Bruce Springsteen lett, aki Bob Dylanhez és Paul Simonhoz hasonlóan abból szerezte a 2021-es bevételeinek nagy részét, hogy eladta az összes dalának jogait. A vevő a Sony volt, a cég 500 millió dollárt (163,3 milliárd forintot) fizetett. Dylan decemberben adta el több mint 600 dalt tartalmazó életművét a Universalnak, a hírek szerint 300 millió dollárért. A lista többi zenésze, illetve bandája is többnyire hasonló módon szerezte a bevételét a Red Hot Chili Pepperstől a Mötley Crüe-n át a Beach Boysig.

Bruce Springsteen (Forrás: Getty Images, CBS Photo Archive)

 

A South Park alkotói, Trey Parker és Matt Stone a 6. helyre futottak be, köszönhetően annak, hogy aláírtak egy hat évre szóló szerződést a Paramount+-szal 900 millió dollárért.

Kanye West, Jay-Z és Dwayne “A Szikla” Johnson is a top 10-ben végeztek, nemcsak a zenés és a filmes munkásságuknak köszönhetően, de a különféle reklámszerződések révén is.

A Forbes listájának első 10 helyére férfiak fértek csak fel, de a top 20-ban is mindössze három nő van. A legmagasabbra Reese Witherspoon jutott, produkciós cégén, a Hello Sunshine-on keresztül 115 millió dollárt keresett, az Apple Tv-n futó Morning Show-ért például 20 milliós gázsit kapott.

A producerek mezőnye is erős, a Két pasi - meg egy kicsit, illetve az Agymenőket jegyző Chuck Lorre (100 millió) mellett Dick Wolf (Esküdt ellenségek) és Shonda Rimes (A Bridgerton család, A Grace klinika) is felkerült, de a Jóbarátok kreátorainak (Kevin Bright, Marta Kauffman, David Crane) is megérte felmelegíteniük a sorozatot.

Via: The Guardian