Pillanatkép a vidám barakkból

Vérbeli szórakoztató filmet újított fel MaNDA nyárra, Böszörményi Géza csehes beütésű, Szívzűr című szatíráját. A film humorosan mesél a nyolcvanas évek késő kádári posványáról.

Böszörményi Géza munkái sok szállal kötődnek a cseh groteszk realizmushoz. A kisember kisszerű világának ironikus megközelítése, a hazai környezetbe helyezett abszurd poénok és helyzetek többé-kevésbé működnek szellemes szatíráiban, jóllehet Miloš Forman, Ivan Passer vagy Jirí Menzel munkásságának ismerői „láttuk már” érzéssel állhatnak fel az Ismeri a szandi mandit? vagy a Madárkák megtekintése után. Böszörményinél ugyanúgy laza epizódok alkotják a háttérbe húzódó, hajszálvékony történetet, mint a cseh újhullám mestereinél, és főszereplői is jellemzően falusi, vidéki vagy a társadalom peremvidékén élő, ténfergő antihősök. Ám e csetlő-botló figurák bohókás tevékenysége ugyanúgy szélesebb társadalmi-politikai perspektíva felé mutat, mint A mezők liliomai vagy a Sörgyári Capriccio főszereplőinek egyszerre megmosolyogtató és elgondolkodtató, rutinban fuldokló élete. A Szívzűr a Capriccióhoz kiváltképp erősen kapcsolódik cselekményszerkezete, közege és Jirí Menzel szerepeltetése miatt.

A csupán sorvezetőként funkcionáló történet szerint a friss diplomás orvos, a fiatal Balla doktor megérkezik egy eldugott kis faluba feleségével, ahol azzal kell szembesülnie, hogy hivatása nem csak a gyógyításról szól, rendelője érdekkonfliktusok színhelyévé válik. Van, aki taktikából akar betegállományba vonulni, más politikai okokból kéri az orvos segítségét, míg néhány kétes nőszemélynek a közel sem rosszképű Ballára fáj a foga.

Dicséret és elmarasztalás is, hogy a Szívzűr „cseh szatíra”. Forman vagy Menzel mániákus, groteszk vagy kisszerűen nevetséges, de szerethetően bájos karaktertípusait, abszurd szituációit Böszörményi sikeresen formálja a magyar közeghez. Van itt hibáiból tanulni nem tudó, de saját jelentéktelen hivatását komolyan vevő bolond, veszélyes és buta izomagy, nimfomán, facsipesz egyszerűségű, de csábító hölgyemény és ravasz, a helyzetet kihasználó köpönyegforgató is. És itt van maga Balla, a sodródó, kissé melankolikus antihős, aki leginkább az Intim megvilágításban zenész karakterére hasonlít. Nevet az ember a szereplőkön, de át is érzi sorsukat, szenvedésüket. Bár nincs túl sok sztori a Szívzűr 83 percében, a közeg és a figurák szórakoztatóak, a film ezért működik: őszinte, humoros, mindenféle modorosságtól vagy a mai vígjátékokra jellemző, bárgyú altesti poénoktól mentes alkotás. Rendszerkritikus szatíra, mely az egyre irreálisabb, anyagi tartalékait felélő, a vadkapitalizmus felé kacsingató, de az egyéni szabadságot továbbra is korlátozó, elvtelen Kádár-rendszer végnapjait rögzíti. (Balla szeretne minőségi ellátást nyújtani betegeinek, de az állam által biztosított orvosi eszközök nevetségesen elavultak, a falu bolondos lakói és a „fekete autós” hatóságiak nem hagyják nyugton dolgozni.)

Böszörményi művét mindemellett egy-két ponton kritika is illetheti. Túlságosan is hasonlít A mezők liliomaira vagy a Sörgyári Capriccióra, ezért szigorú mércével mérve legfeljebb a „jól sikerült utánérzés” titulusra jogosult. Csak a kádári közeg visz a történetbe némi eredetiséget, de mind a falusi világot, mind az említett típusfigurákat ismerheti a néző a csehek alkotásaiból. Kár, hogy a történet szétfut, a karrier- és szerelmi konfliktus nem áll össze egésszé, sőt a szerelmi szál meglehetősen kidolgozatlan.

Összességében a Szívzűr a nyári hőségben tökéletes kikapcsolódást nyújt: szórakoztató film rengeteg vicces momentummal, némi, sajnos ma is érvényes társadalomkritikával, Forman, Passer vagy Menzel szatíráinak modorában. A MaNDA-nak köszönhetően tűéles képpel és kiváló minőségű, élénk színekkel élvezhetjük Böszörményi Géza kórképét a gulyáskommunizmusról. Az extrák között egy 16 perces rövidfilmet találunk a rendező életművéről, melyből többek között megtudhatjuk, miért vonzódik annyira Menzelék világához. Aki könnyed, humoros, de a hasonszőrű Indul a bakterházénál némileg intelligensebb, kifinomultabb poénokkal dolgozó filmszatírára vágyik, nyugodtan tegyen próbát Böszörményi Szívzűrével.

Pontszám 7/10