Rendhagyó szőke herceg – Rhys Ifans, a menő walesi

Bár a Sherlock és Watson AXN-en most futó évadában már nem játszik, csatornáink így is elkényeztetik a szalmahajú Rhys Ifans kedvelőit. A walesi anyanyelvű színész kivételesen drámákban hódít.

A többség valószínűleg úgy írná le első találkozását Ifansszel, hogy éppen gyanútlanul nézte a Sztárom a párom című mesterművet, amikor a szexisen lófejű Hugh Grant nyújtotta esztétikai élményt egy kócos, nyurga alak zavarta meg, aki - a kockahashiány ellenére – testét sem vonakodott felfedni. A főhős problémás, de jólelkű lakótársán az első sokk után mindenki nagyokat mulatott, aminek szépítő hatása vitathatatlan. A walesi Ifanst ezen alakításáért BAFTA-díjra jelölték, Hollywood azonban a tehetséges színész helyett az egzotikus akcentusú vicces csávót látta meg benne, hogy aztán olyan rémes filmekben alkalmazza, mint a Sátánka és A cserecsapat. (Bár kétségtelen, hogy vonzerejének nem tett rosszat az előbbiben ráöntött rocksztárkülső.)
Otthon sem járt sokkal jobban, ahol többek között a Kevin és Perry a csúcsra tör című brit borzalom Pauljaként nyílt rá lehetősége, hogy némileg javítsa az összképet. Karaktere, a menő dj valóban a kétes célú és emberi fogyasztásra épphogy alkalmas mű egyetlen szórakoztató eleme lett. Az ingadozó színvonalú Libidó - Vissza az ösztönökhöz vadembereként Ifans azt is megmutatta, hogyan képes szőrös rémből „többé-kevésbé úriemberré” változni, és talán ennek is köszönhető, hogy lassan, de biztosan drámákban is előkerült. 

A magyar tévécsatornák a közeljövőben – a Sztárom a párom kötelező ismétlésétől eltekintve – ezt a komolyabb Ifanst hozzák el nekünk. A Cinemax 2-n A klónfiú címszerepében küzd súlyos morális és érzelmi kérdésekkel, a sztárokkal teli Kromofóbia szociális munkásaként a Filmbox Pluson támogatja a tragikus sorsú Penélope Cruzt, a Filmbox Extra HD-n pedig azt az elvetemült szörnyeteget formálja meg, aki Hannibal Lectert Hannibal Lecterré tette. A démoni Grutas még egy kis diszkrét karizmot is villant a Hannibal ébredésében, hátha valakinek erre van szüksége, hogy felfedezze Ifansben a férfit. 

Aki pedig ismét viccesen öltözve, őrjöngve szeretné őt látni, az köszönje meg a PRO 4-nek, hogy levetíti a Samuel L. Jackson nevével fémjelzett akciómozit, A hetedik mennyországot.