Schwarzenegger egy enyhén szólva meglepő üzenetet írt az auschwitzi vendégkönyvbe

A színész a leghíresebb karakterétől, a Terminátortól idézett, amin többen felháborodtak.

Arnold Schwarzeneggert a közelmúltban a Harc a gyűlölet ellen-díjjal (Award for Fighting Hatred) tüntette ki az Auschwitzi Zsidó Központ Alapítvány (Auschwitz Jewish Center Foundation), ennek apropóján járt a koncentrációs táborban.

Az osztrák színész szeptemberben megfogadta, hogy segít a szervezetnek „felszámolni a gyűlöletet”.

Miként mondta: „Tudom, milyen egy nácik által szétvert ország romjain élni. Testközelből tapasztaltam, hogyan csúszott ki a gyűlölet az irányításunk alól, és bízom abban, hogyha megosztom ezeket a fájdalmas emlékeket a világgal, akkor megelőzhetem a jövőbeli tragédiát, és felhívhatom a katonák figyelmét a személyes felelősségre. Kiállok az Auschwitzi Zsidó Központ Alapítvány és oktatási küldetésük mellett, melynek célja, hogy biztosítsák, hogy ez a tragédia soha többé ne történhessen meg”.

A színész szeptember 28-án látogatott le a lengyelországi táborba, és érdekes üzenetet hagyott a vendégkönyvben, melyet az Auschwitz Múzeum a Twitter-oldalán posztolt.

Sokan meglepődtek a Terminátor-franchise-ból vett idézeten („I'll be back”, vagyis „Visszatérek”). A kommentelők egyetértettek abban, hogy Schwarzeneggert a jó szándék vezérelte, de írhatott volna valami érzékenyebb szöveget is.

„Örülök, hogy elment a táborba és írt a vendégkönyvbe – írja az egyik kommentelő –, és tudom, hogy ilyenkor nehéz megtalálni a megfelelő szavakat, de nem biztos, hogy ez a legjobb üzenet”.

Egy másik kommentelő szerinte sem ez a „legmegfelelőbb hangnem”.

Az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum védelmébe vette a sztárt: „Schwarzenegger viszonylag rövid időt töltött itt, a bejegyzés arra utal, hogy vissza fog még térni egy hosszabb látogatásra”.

(via Independent)