Szent István után szabadon

Az augusztus 20-i ünnep bizonyára sokakat elmélyült filozofálásra késztetett, aminek kiteljesedését a hosszú hétvége filmkínálata is támogatja. Foglakoztasson bennünket akár a kereszténység, a nemzeti büszkeség vagy a „primitív” és „fejlett” világ kibékíthetetlen ellentéte, elég bekapcsolni a tévét, hogy áradjon az üzenet. Ráadásul anélkül, hogy megismételnék az István, a királyt.

A pap - Háború a vámpírok ellen

Péntek este az RTL Klubon A pap - Háború a vámpírok ellen ébreszt gondolatokat a gonosszal folytatott küzdelemről és arról, hogy nem mindenki szent, aki kereszttel hadonászik. E könnyed akció-horrorban a legutóbb Vízióként látott Paul Bettany irtja a vérszívókat az Úr oldalán, miközben – akár a dalban - „érte véle száll szembe”.

Elhagyott szoba


Szombaton, az AXN-en a magyarság vívmányaira lehetünk büszkék az Elhagyott szoba jóvoltából. Antal Nimród talán soha nem készíthette volna el ezt a vállalható thrillert, ha Géza fejedelem - ahogy gimnáziumi történelemkönyvünk fogalmazott - „népünk nagy válaszútján nem látja meg a helyes, jövőbe vezető utat, hogy arra bátran és következetesen rá is lépjen”. Nem beszélve arról, hogy István időben kiiktatta Koppányt, mielőtt az végleg lehúzott volna minket a sámános-földanyaimádós posványba. Így indultunk el nyugat felé, ahol rendezőink ma olyan színészeket dirigálhatnak, mint Kate Beckinsale és Luke Wilson, akiknek Antal mozijában egy rosszul megválasztott motel okoz szörnyű kínokat.

Avatar


James Cameron Avatarjának mélyebb rétegeiben a kultúrák találkozásáról, valamint az idegen vallások és szokások erőszakos elpusztításáról lelhetünk tanulságmorzsákat, akit viszont ezek kevésbé hoznak lázba, azért kattintson vasárnap este a Tv2-re, hogy élvezhesse, ahogy a „kék macskák lelke összeér, amikor a fénylő fa alatt bagzanak”.

PORT.hu ajánlja:

A pap - Háború a vámpírok ellen, RTL KLUB, péntek (augusztus 21.), 21:05

Elhagyott szoba, AXN, szombat (augusztus 22.), 23:10

Avatar, TV2, vasárnap (augusztus 23.), 19:00