Szombaton történik

A szombati programok, akár egy levél erezete, tartja a mondás, és tényleg! A csillagászat után gyorsan áttérünk az ágyúzás művészetére, később a sétálás tudományára, majd színház következik. A levél érdes felszíne azt is elárulja, hogy a filmnézés után a szombati ropni való koronázza a napot. Csodálatosak ezek a népi mondások!

Izgalmas kalandra hívják a gyerekeket ezen a délelőttön! Mi minden vár rátok ezen a délelőttön?
Lézeres optikai és látványkísérleteket végeznek a csillagok spektrumán. A csillagok és csillagködök fényspektrumát és a csillagászati jelenségeket látványos színes kísérletekkel mutatják be.

Gyulai Vár, január 29., 10:00

Különleges eseménnyel készülnek a Gyulai Várban január elsejére! Hagyomány már az egykori erődítményben, hogy délben korabeli fegyverek korhű másolataival díszlövéseket adnak le az új esztendő tiszteletére. Érdemes ellátogatni a várhoz, hiszen a lövések a falon kívülről is – nemcsak jól hallhatok, de – jól láthatók lesznek.

Török idők a Rózsadombon – városnéző séta

Mechwart liget, január 29., 11:00

A csodás kelet fénye és árnyéka. Gyülekezés és indulás/Végállomás, kiszállás: Mechwart liget, a szökőkútnál, ami a 11-es busz megállójából már látszik. Zöld séta. "Ki volt Gül baba és mit jelentett személye a törökök, és mit a magyarok számára? Mi a legenda és mi az igazság a rózsáival kapcsolatban? Parkokon és lépcsősorokon át fedezik fel a török kori Rózsadomb mesés panorámáját, a középkori falu utcáit és egy legenda sírhelyét.

Amíg a gyerekek a nagy vadász segítségével több mint egy tucat kőoroszlánt vadásznak le a Szabó Ervin Könyvtártól a Vörösmarty térig, a felnőttek történeteket hallgatnak oroszlánokat szelídítő szentekről, hírhedt állatidomárokról és a 2. világháború idején föld alatt bolyongó vadakról.

Párizsi absztraktok finisszázs: Kávéházi kultúra és művészeti élet programnap

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, január 29., 15:00

A Párizsi absztraktok. Abstraction-Création. Kandinszkij, Hélion, Calder, Moholy-Nagy… utolsó nagy programnapjához érkezett. A látogatók egyszerre ismerhetik meg a MODEMben, 1500 m2-en a valaha volt legnagyobb hivatalos nonfiguratív csoportosulást, az Abstraction-Créationt, amelyhez olyan intézményektől kölcsönöztek, mint a párizsi Centre Georges Pompidou, a párizsi Galerie Le Minotaure, vagy a bécsi Belvedere, stb. Mindemellett a finisszázson a nézők betekintést nyernek a 20. század elejének művészeti életébe és a kávéházak világába is.

Mágnás Miska

Budapesti Operettszínház, január 29., 15:00

Mágnás Miska a magyar operett-irodalom egyik legsikeresebb műve, mely újból és újból bemutatásra kerül, zenés és prózai színházakban egyaránt. Ez egyrészt szatirikus, mulatságos történetének köszönhető, másrészt Szirmai Albert és Gábor Andor pompás, örökzöld számainak. Hogy csak néhány jól ismert slágert említsünk: "A nő szívét ki ismeri ", "Úgy szeretnék boldog lenni" vagy "Cintányéros cudar világ!"

Dzson Meklén vagyok

FÉM Arts & Café, január 29., 16:00

Akciósztárnak készül a magyar színművész. Elhatározásában segíti az ügynöke, a feladatra felkészíti az egykori filmsztár, s támogatja Feri, az egyszeri rajongó. Persze nem minden úgy sikerül, ahogy tervezték...

A Farm VIP győztese, Fehér Holló beveszi zenekarával az A38 színpadát. A banda egy metálos hangzású, zúzós bulin mutatja be a digitális platformokon már jól ismert trackjeit. A Fehér Holló slágerek nagy része az egyedüllét, a depresszió és a szorongás okozta fájdalmak feldolgozásáról szólnak, emészthető, és átérezhető köntösben előadva. Vendégként a Heatlie zenekar melegíti be a terepet.

Krasznai Réka kurátor online előadása. Itt a fehér, hol a fehér Szinyei festményein? A Majális fehér ruhás nőalakján, a Léghajó krémfehér csíkjain, a Pacsirta vattacukorszerű, puha, kerek bárányfelhőin, a Ruhaszárítás szélben lobogó fehér szövetein, a Hóolvadás olvadó fehérjein vagy Szinyei Téli tájának a napkeltétől színesre festett megannyi árnyalatán…

Négy mindenre elszánt szociális munkás nőknek fenntartott hajléktalanszállót vezet. Állandó vendégeiket fürdővel és meleg étellel várják, valamint mindent elkövetnek, hogy segítsék az emberi méltóság megőrzését és a társadalomba való visszailleszkedést. Amikor az emberi tényezőt teljesen figyelmen kívül hagyó bürokraták ellehetetlenítik őket, hősiesen szövetkeznek, hogy a szabályokat áthágva segítsenek pártfogoltjaikon.

Több kislemez után, a bemutatkozó albuma Csillag címmel Zságer Balázs kiadójánál, a Move Gently Recordsnál jelenik meg január 20-án. A tizenegy dalból álló album egy mese az életről, és egyúttal egy ima a teljességhez. Дeva, az album számain keresztül az egyensúly és a harmónia-keresés folyamatát járja körül olyan témákat érintve, mint az elmúlás, az elvágyódás vagy a megszabadulás.

Hazánk egyik nemzetközileg is elismert elektropop zenekara tavasszal ismét új anyaggal rukkol elő, melyből most ízelítőt is kaphattok. Természetesen felcsendülnek a legismertebb NEO zenék, mint például a Kontroll" film legendás dark trip hop darabjai,vagy éppen a legutóbb megjelent "Local Group" című űroperájuk egy-egy részlete is.