Szuper főzős workshopok, ha szereted az ázsiai konyát

Jól esne egy fűszeres, csípős curry a nagy forróságban, vagy valami sütés nélkül készíthető finomságra vágysz inkább, mondjuk megtanulnál szusit készíteni? A szaporodó budapesti és főváros környéki főzőiskolákban, ezeket mind megtanulhatod. Mutatjuk az aktuális kedvenceinket.

Japán grill, Chefparade, Etyek

 

Ha már itt a grillszezon, ne elégedjünk meg az áruházláncok előre pácolt húsaival, és adjunk ázsiai csavart a szabadtéri főzésnek. A japán yakitori, azaz faszénen sütött csirkenyárs mellett ezen a workshopon olyan dolgok kerülnek a grillre, mint a csirkezúza, a marharostélyos, a sertés hasaalja, a tofu, de készül ropogósra sütött csirkebőr és csirkefasírt is. Mindezt idilli környezetben, Etyeken, egy különleges duplafalú grillen, és a szervezők odafigyeltek arra, hogy otthon is megismételhető legyen minden.


 

Kínai konyha kezdőknek, Chefparade, Ferencváros

 

Tudjuk, hogy a kínai gyorséttermek fogásai nem egyenlőek azzal, amit a kínaiak esznek, és azt is, hogy a kínai konyha az olyan, mintha azt mondanánk, európai konyha. Azaz végtelen számú lehetőséget rejt magában, ebből ismerhetnek meg néhányat a kurzus résztvevői. A hideg és a meleg, a zöldséges és a húsos fogások mellé egy jó zöldteát is készítenek. A Chefparade mostanra a legnagyobb főzőiskolává nőtte ki magát, összesen négy helyszínen tartanak képzéseket, ezt éppen a Ferencvárosban.

 



Curry és rizs, Negura Cooking, Buda

 

Az eredendően India környékéről származó curryt sokféle ázsiai ország konyhájában megtaláljuk, és már gyakorlatilag Angliában is nemzeti eledelnek számít. Érdemes megtanulni az alapjait, mivel sokféle alapanyagból készíthetünk garantáltan ízletes fogásokat. Egyéni ízléstől és érzékenységtől függ, mennyire főzzük csípősre, nem csak az a curry, amitől zsebkendő után kell kapkodjunk. Ezen a tanfolyamon egy zöldséges és egy csirkés curry készül, hozzá kesudiós rizzsel és csábítóan hangzó kókuszsalátával.

 

 

Szusikészítés Budaörsön

 

Egy ilyen körképből nem lehet kihagyni a szusit, amit meglepően egyszerű elkészíteni, egy közepesen gyakorlott szakácsnak egy-két kísérlet elég, hogy ráérezzen a lényegre. Akkor is érdemes nekiállni, ha éppen nem tudnánk bármikor friss és üde nyers halhoz jutni, de ezeken a tanfolyamokon a beszerzéshez is adnak tippeket. A Metróval két legyet üthetünk egy csapásra, mert nálunk nemcsak a szusikészítés alapjait tanulhatjuk ki, de az áruházban közismerten erős a felhozatal tengeri halakból és rákokból.

Forrás: Sergey Galyonkin/Flickr

 

 

Szusikészítés Budapesten



Magyarország legismertebb japán séfje Maki Stevenson, aki New Yorkban tanulta ki a szakácsmesterséget, majd a világ egyik legmenőbb modern japán konyhát vivő éttermében, a Meguban dolgozott. Végül itthon alapított főzőiskolát, ahol az egyszerű, egészséges és változatos étkezés alapjait oktatják. Amellett, hogy 2016 óta ő vezeti az Európai Kulináris Intézetet, most személyesen tőle tanulhatunk szusit készíteni, csak ezúttal angolul a menő, Liszt Ferenc térhez közeli helyszínükön.

 

 

Japán nyári konyha, Negura Cooking, Buda

 

A japán konyha a szusin és a grillételeken túl is sokféle érdekességet tartogat, egyre népszerűbb itthon is a rámen leves például, ami az ő variációjuk a húslevesre. Ennek a nyári verzióját tanulhatjuk meg elkészíteni a Negura főzőiskolában, ahol kifejezetten a japán és a Srí Lanka-i konyhára specializálódtak. Most különféle ínycsiklandó hideg salátákat, hideg tofupudingot és gyümölcszselét is lehet készíteni ezen a workshopon, amit kétféle menüsorral tartanak meg.


Újra rámen nap!:)

Posted by Negura on Friday, 10 February 2017