Távozz tőlem sátán

Horror film. Külön kategória a filmek között. Általában jellemző rá az alacsony költségvetés, a másodvonalbeli (vagy rosszabb) színészek, és persze a para.

Ez jöhet az ötletes forgatókönyvből vagy a gyilkosok brutalitásából, esetleg a gyomorforgató látványtól. Rajongótábora szűkebb, de kitartóbb, már-már szubkultúra. Alkalmanként mozivásznon is megcsodálhatunk egy-egy horror filmet, sőt, előfordul, hogy nevesebb színészek játszanak benne.

Ilyen alkotás a Távozz tőlem, Sátán is. A főszereplő Sarchie (Eric Bana), a new york-i rendőr. Csinos felesége (Olivia Munn) és kislánya várja haza minden este, de csak ritkán sikerül, mert Sarchie igazi munkamániás zsaru. Aztán belefut egy egyszerű családon belüli bántalmazási ügybe, ami több, mint amire elsőnek tűnik. Megjelenik egy nem mindennapi pap is (Edgar Ramírez), ebből már azért sejthető merre kanyarodik a történet. Igen, megint Sátán dolgozik a derék amerikaiak megrontásán, bár ez a cím után nem lehetett túl nagy meglepetés. Pacsi a magyar cím adójának, köszönjük!

Van itt természetfeletti, megmagyarázhatatlan esemény, kapucnis "főgonosz", elkószáló fenevadak, furcsa sebek és feliratok, megszállottság, ördögűzés, ronda hullák, kemény bunyók, stb. De sajnos semmi extra. A forgatókönyv sablonos, és nem kínál sok meglepetést. Nekem például a rock 'n roll zene és a sátán összekapcsolása nem tetszett. Elcsépelt, és csak a fanatikusok butaságainak ad táptalajt. Bár itt igyekeztek ötletesen használni, de kevés sikerrel. Karakterek alig vannak, Sarchie sablon rendőr, Mendoza a pap pedig már túl extrém. Viszont a párosuk talán az egyetlen, ami működik a filmben. A színészek kihozzák a szerepből, amit lehet, de az sajnos nem sok.

És elérkeztünk a legfontosabb részhez. Mennyire izgalmas és/vagy para a film? Nos, izgalomról nem igazán beszélhetünk, azt kimaradt a forgatókönyvből, marad a para. Nem vagyok nagy horror rajongó vagy néző, így nálam működött, de csak néhány jelenetben. Inkább nyomasztó volt, azt meg nem szeretem. Szerencsére az operatőr és a zeneszerző tudta a dolgát. Oscar-t nem kapnak érte, de munkájuk remek atmoszférát teremt, egy horrornál az pedig elengedhetetlen.

Egyetlen dolgot nem értek. A film valós események alapján készült. Aha, persze. Még mindig van, aki beveszi az ilyesmit egy horror filmnél? Jobb lett volna, ha ezt nem reklámozzák, csak gyengíti a film amúgy sem magas értékét.

Közepes film, minden tekintetben. Nem rossz, de nem is jó. Tisztes iparos munka, semmi több. Pedig a rendező, Scott Derrickson szinte csak horrort rendezett eddig. Van még mit gyakorolnia. Vagy csak kellett a pénz. Eric Bana tehetsége jobb filmet érdemelt volna. :(

Aki szereti a horrort, annak megérhet egy próbát, de hardcore fanoknak valószínűleg kevés lesz.

Az imdb-n 6,6 ponton áll, az RT viszont mindössze 32%-ra értékeli.

Szerintem 55%. Jóindulattal.