The Leftovers - Depressziós leszek ettől a sok nyomasztó sorozattól

De nem bánom. Ha lenne olyan vígjátéksorozat, amin önfeledten és őszintén tudnék vinnyogva röhögni, akkor azt nézném, de mivel ilyen nincs, ezért maradnak a gyomorba vágó, érpattintó drámák, amik után simán lehet kocsmafilozofálgatni.

Már megy egy ideje, hogy a tévézés aranykorát éljük, mert annyi új sorozat érkezik évről évre, hogy már a könyökünkön jönnek ki. Szerencsére a mennyiség csak kicsit megy a minőség rovására. Az viszont egy jól megfigyelhető tendencia (a mozik világában is), hogy minden kezd beszürkülni. A brit és északi drámák eddig sem finomkodtak az ember idegeivel. Ott a Broadchurch,  a Gyilkosság (The Killing) és a Rectify, hogy csak pár kuriózumot említsek. Az amerikai sorozatgyártás pedig már egy az egyben átvette ezt az erősen darkos hangulatot.


Könyvből lett – The Leftovers
A tavaly debütált és hisztérikus hájpot kavart Törvény nevében (True Detective) letette a névjegyét az asztalra, ahogy a könyvből lett sorozat, A hátrahagyottak (The Leftovers) is. És most maradjunk meg az utóbbinál, hisz ez egy olyan fiktív világban játszódik, ahol csak úgy eltűnt az emberiség két százaléka, ami azért nem egy olyan nagy tragédia, mégis elképesztően nagy hatással van az emberekre, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Egy hétköznapi család életén keresztül ismerhetjük meg a történteket, vagyis azt, hogy a történtek milyen hatással voltak az érintettekre.


Egy szekta némasági fogadalomra kényszeríti a tagokat, hogy láncdohányozva, hófehér ruhákban császkálva menjenek a tisztes polgárok agyára. A főszereplőnek furcsa látomásai lesznek, míg az ország egy másik pontján egy tök ismeretlen férfi magát megváltónak beállítva szívja ki azokból az emberekből a keserűséget, akik elveszítették egy rokonukat, barátjukat, ismerősüket.
Beteg, felfoghatatlan és elképzelhetetlen élethelyzetek és az azokra adott hiteles, emberi reakciók bemutatásával jutunk el a puszta műélvezettől odáig, hogy komolyan elgondolkodunk egy ilyen eseten, amire annyi esély sincs, mint egy jól megérdemelt űrlény invázióra vagy egy az egész Földet elárasztó özönvízre.


A dráma tovább fokozódik. Van egy olyan hely, ahonnan nem tűnt el senki. Vajon mi ennek az oka? Miben más ez a város, mint a többi? Az HBO sorozatából kiderül.