Tiszteletlen mese

Az űrlényekkel a sci-fi rajongókat célozták meg, a szörnyekkel a mutánsos és ijesztgetős filmek kedvelőit, az animációval a gyerekeket, a klasszikusokra célozgatós humorral a felnőtteket, a 3D-s megvalósítással meg mindenkit, aki fogékony a látványosságra. Egyszóval szinte mindenkit.

A készítők azzal, hogy a célközönséget ilyen szélesre vették, csökkentették az esélyét annak, hogy mellélőnek - az is igaz viszont, hogy ekkora céltáblára szinte lehetetlen szép, bravúros, emlékezetes találatot bevinni. A Szörnyek az űrlények ellen pont ilyen - mindenki jól szórakozhat rajta, vicces (a lehető legjobb értelemben), látványos (még 3D nélkül is), de semmi komoly, semmi különleges, semmi maradandó.

Van egy meglehetősen butácska, a mai divatnak megfelelően némileg anorexiás menyasszony, akit épp az esküvője napján trafál telibe egy kékesen izzó meteor. Amitől szörnnyé változik. Illetve persze ugyanolyan szép marad, mint volt, csak éppen szörnyű nagy lesz. Úgyhogy lecsap rá az USA X-akták részlege, beviszik egy cirkuszba börtönbe szörnyszülöttek és mutánsok közé, és csak akkor kerül újra szabadlábra, amikor az őrült tábornok tanácsára az elnök a szörnyállatkertet akarja bevetni az UFO-k ellen, mert a rakéták hatástalanok... A történet innen a szokásos, rájön, hogy a szörnyek emberibbek mint az emberek, van önfeláldozás, akció, minden, ami kell.

Szóval azon kívül, hogy némelyik szereplő őrült, vagy fogalmazzunk finomabban, bolond, nem sok érdekesség van ebben a mesében. Csakhogy nem csak a militáns tábornok, és az agyatlan zselé ilyen, hanem maga az amerikai elnök is! És ez azért legalábbis meglepő - a gyerekeknek ennyire dilis, a kávékérő és az atomháborút elindító piros gombot összekeverő, a választóknak játszó, idétlenkedő elnököt mutatni egy mesében egyértelmű tiszteletlenség. Nem is emlékszem gyerekfilmre, amiben ilyen előfordult volna - hiszen általában éppen a tekintélytiszteletre szokták nevelni ezt a korosztályt, nem éppen ellenkezőleg...

És ha így nézzük, akkor már bizony van különlegessége a Mosters vs Aliensnek is, mert jobban megnézve nem csak az elnökkel tiszteletlen. Rengeteg filmet megidéz, voltaképpen szinte mindet, amit az idegen lényes-mutánsos-óriás-városrombolós témában lehet - és mindegyiket meglehetősen tiszteletlenül.

Egy fricska itt, egy gúnyos célzás ott, egy önfeledt bohóckodás amott - akinek ennyi elég, az nagyon jól fog szórakozni.