Töltsön egy hetet a Star Wars szereplőivel!

Remélem, nem csak én vagyok vele úgy, hogy a kedvenc mozifilmes vagy tévésorozatos franchise-aim főszereplőit szeretem megnézni más filmekben és tévésorozatokban is. Oké, Harrison Ford az összes filmjében ugyanaz a csibészesen vigyorgó akcióhős, de a méltatlanul alulértékelt Mark Hamill egész tisztességesen eléldegél abból, hogy a '90-es évek óta ő minden Batman-rajzfilmben Joker hangja. Sir Alec Guinness pedig már a Star Wars előtt is jobbnál jobb filmekben szerepelt.

Hétfő: A hobbit - Az öt sereg csatája

Peter Jackson, A Gyűrűk Ura- és A hobbit-filmek írója és rendezője több interjúban is elemsélte már a Középfölde-rajongóknak, miért pont Christopher Lee-t választotta Vasudvard urának, Szarumánnak a szerepére. Jackson ugyanis fiatalk horrorfilmesként nagyon szerette a tavaly elhunyt brit színész régi rémfilmjeit, és azokat a hamisítatlan ponyvasztorikat, amiben Lee alakította az ördögi erőkkel bíró kínai doktort, Fu Manchut.

George Lucas szintén nagyon szerette Christopher Lee filmjeit. Főleg a Hammer stúdió futószalagon ontott Drakula-adaptációit és más horrorjait, amelyekben általában Lee volt Drakula gróf, a Tarkin nagymoffként ismert Peter Cushing pedig az őt üldöző vámpírvadász. Dooku tehát a karóbahúzó erdélyi fejedelem Star Wars-béli megfelelője, azt viszont kevesen tudják, hogy nem sokon múlt ez az arisztokratikus grófi megjelenés: a látványtervezők eredetileg egy szárnyas Jedi-boszorkányként képzelték el Dookut, de Lucas rájuk szólt, hogy inkább a kedvenc színészéről mintázzák meg a karaktert, és legyen belőle egy arisztokratikus külsejű férfni. 

Kedd: Indiana Jones és a végzet temploma

Ha kalandfilm, akkor Indiana Jones! Igaz, az 1984-es Indiana Jones és a végzet temploma nem tartozik a rajongók kedvence közé - talán csak a Kristálykoponya királyságát gyűlölik jobban ennél a filmnél. A többi, vidám történelmi pofozkodáshoz képest ez az Indy-epizód valóban komorabb lett, mert a forgatókönyv születése alatt George Lucas épp válófélben volt. Viszont mindenképpen össze akart hozni egy folytatást, mert nagyon bántotta, hogy a Frigyládából ki kellett vágni a csillés hullámvasutazást, meg a repülőből gumicsónakkal kizuhanós jelenetet.

A velejéig gonosz, szívkitépő indiai szektavezér sztoriját Lucas két régi főiskolai barátja, Willard Huyck és Gloria Katz írták meg, Spielberg pedig gyermeki örömmel zsúfolta tele a filmet B-filmeket idéző tüskecsapdákkal és viccesen undorító, majomagyvelős vacsorával. Az 1984-es Végzet templomában Harrison Ford is lubickolt a szerepében - egy kaszkadőr nélkül bevállalt palotabelsős akciójelenetben meg is sértült a háta). Itt már tényleg nehéz lett volna elképzelni, hogy a bajszos Tom Selleck legyen Indy, ahogy azt Lucas és Spielberg eredetileg szerette volna.

Szerda: Az ördög maga

A Csillagok háborúja és az Indiana Jones sikerei után a '90-es évekre Harrison Ford lett Hollywood legnépszerűbb és legjobban fizetett akciósztárja, aki folyamatosan sokmilliós sztárgázsit vághatott zsebre minden filmjéért. Persze ekkorra már olyan trónkövetelők is feltűntek a színen, mint Brad Pitt, aki a Dallas-epizódszerepek és a félmeztelen farmerreklámok után olyan kultfilmekkel hívta fel magára a figyelmet, mint az Interjú a vámpírral, a 12 majom és a Hetedik.

A politikai krimik nagymestere, A Parallax-tervet és A Pelikán ügyiratot is jegyző Alan J. Pakula az utolsó rendezésében összeeresztette Hollywood két aktuálisan legnépszerűbb férfi színészét. Az eredmény egy újabb izgalmas thriller lett, amiben macska-egér játékot űz egymással egy rakétavásárlással megbízott, fiatal ír terrorista (Pitt) és egy ír gyökerű, amerikai rendőrparancsnok (Ford), a néző pedig legszívesebben mindkettőjüknek drukkolna.

Csütörtök: Cromwell

A régi Star Wars-trilógia Obi-Wan Kenobijának szerepére George Lucas direkt a brit színészóriást, Sir Alec Guinnesst kérte fel, hogy a jelenlétével is hangsúlyozza: a Csillagok háborúja nem valami bugyuta marhaság lesz. Persze ettől még maga Guinness is egy bugyuta marhaságnak tartotta a filmet, ostoba párbeszédekkel és béna sztorival, így arra kérte Lucast, hogy nyírja ki a karakterét már a történet közepén (és ez nem hollywoodi legenda, a mai napig keringenek a neten olyan korai Star Wars-forgatókönyvek, amiben az öreg Ben élve távozik Luke-ékkal a Halálcsillagról).

Alec Guinness már a Star Wars-filmek előtt is híres volt, hiszen olyan halhatatlan klasszikusokban játszott, mint a Híd a Kwai folyón, az Arábia Lawrence és a Doktor Zsivágó. Az 1970-es Cromwell című, kosztümös történelmi drámában I. Károly királyt alakította. A brit történelem egyik legfontosabb eseményét feldolgozó film azt mutatja be, hogy a címszereplő Oliver Cromwell (Richard Harris) hogyan robbantott ki fegyveres felkelést az uralkodó ellen, majd a Vasbordájúak élén hogyan győzte le a királyt és vette át a hatalmat Anglia felett Lordprotektorként.

Péntek: Kingsman: A titkos szolgálat

Mark Hamill rengeteg rajzfilmes szinkronmunkát vállalt be az 1983-es A Jedi visszatér és a tavalyi Az ébredő Erő között, de néha azért mozifilmekhez is hívták ezen időszak alatt. Ilyen volt például a Kick Ass és az X-Men: Az elsők rendezőjének, Matthew Vaughn-nak a fergeteges James Bond-paródiája, a Kingsman is.

A sztori arról szól, hogy egy profi titkosügynök (Colin Firth), egy okostelefonfüggő, csajozógép tinédzsert (Taron Egerton) próbál meg kiképezni a kémkedés művészetére, elég vegyes sikerrel. A film igazi sztárparádét vonultat fel: a kémszolgálat vezérét Michael Caine alakítja, Mark Hamill pedig Arnold professzort alakítja. Érdekesség, hogy a film eredeti képregényváltozatában a prof először pont Mark Hamillt rabolja el.