Tudtad, hogy nem tudtad? - Deadpool

Vajon vetítik-e a filmet Kínában, mitől fél a gonosz hősnő, hogyan született a film, mi a besorolása és ki maradt ki? Csupa haszontalan, de szórakoztató információ az új szuperhősról, a folyton pofázó pofátlan Deadpoolról.

Ryan Reynolds valóságos kereszteshadjáratot indított annak idején, hogy összehozza ezt a filmet, és 2012 legelején Tim Millerrel, a vizuális effektusokra szakosodott Blur stúdió társtulajdonosával közösen készített egy „próbajelenetet”, hogy meggyőzze a Fox stúdiót, hogy van fantázia a dologban, majd a 3 perces anyagot 2014 augusztus 1-jén „valaki” feltette a netre. Ez elképesztően sikeres lett, ami megadta a stúdiónak a végső lökést, és hamarosan megkezdődött a munka. Persze az is lehet, hogy a Fox már előbb rábólintott, és a szivárogtatás már a rendkívül sikeres és eredeti marketingkampány része volt. A kérdéses jelenetet egyébként „megőrizték”, újraforgatták és a filmben is látható. 

Nem ez Ryan Reynolds első szuperhős szerepe, hiszen eljátszotta már a Zöld Lámpást (2011) – itt poénkodik is, nehogy zöld ruhát kapjon -, de ő volt Hannibal a szintén Marvel-alapú Penge: Szentháromságban (2004), illetve már Deadpool is volt az X-Men kezdetek: Farkasban (2009), és Nick Walker a Dark Horse képregényéből készült  R.I.P.D. - Szellemzsarukban (2013). Reynolds nemrég azt nyilatkozta, hogy sosem lesz többé szuperhős vagy képregényfigura, bár Deadpoolt bármikor eljátszaná újra – el is fogja, mint nemrég kiderült.

A Deadpool kosztümöt eleve úgy tervezték, hogy nagy izmokat mutasson, vagyis szép rendesen ki lett tömve, de Ryan Reynolds annyira kigyúrta magát a szerep kedvéért, hogy ez az extra belső réteg teljesen feleslegessé vált, szedhették szét a szép és drága jelmezt.

Mint tudjuk, a Deadpool, hol lazán, hol szorosabban, de az X-Men univerzumhoz kapcsolódik, ott is tűnt fel először az X-Men kezdetek: Farkasban (2009), csakhogy az X-Men: Az eljövendő múlt napjai (2014) úgy megkavarta az egész univerzum idővonalát, hogy ne tessék abból a történetből kiindulni, mert minden megváltozott, nincsenek kapcsolódási pontok.. 

2015 április 1-én, Bolondok Napján Ryan Reynolds Twitter üzenetet tett közzé, amely szerint a film a családbarát PG-13 besorolást kapta – ez nagyjából a magyar 12-es karikának felel meg -, mire a rajongók teljesen kiakadtak,. Ez ugyanis megölte volna a folyton káromkodó, tiszteletlen és véreskezű karaktert, teljesen idiótává szelídítve őt, de Reynolds még aznap jelezte, hogy csak beugratásról volt szó, és a Deadpool R besorolású lesz, és az is lett, ahogy nálunk a 16-os karikát kapta. Az utolsó korhatáros képregényfeldolgozás A megtorló: Háborús övezet (2008) volt, és a teljes X-Men franchise-ból ez az első korhatáros darab.

A film producerei nemrég megerősítették, hogy már dolgoznak a Deadpool második részének előkészítésén, ami a szintén készülő Gambit filmhez is kapcsolódna, valamint szokásos módon az X-Men univerzumhoz. A folytatásnak külön szerencséje van, hiszen a Fantasztikus Négyes (2015) katasztrofális bukása miatt annak a filmje nagyon is kétségessé vált, így a Deadpool 2 nagy eséllyel előre fog sorolódni – ehhez persze még a mostani film bevételi eredményeinek is be kell érkezniük.

Ryan Reynolds maga is részt vett a forgatókönyv megírásában, sőt, a többi színészt is arra biztatták, hogy adott esetben nyugodtan improvizálnak jeleneteikben. Reynolds egyébként már az X-Men kezdetek: Farkasban is maga írta a párbeszédei jelentős részét.

Wade Wilson neve a DC Comics szuperhőse, Slade Wilson, vagyis Deathstroke nevének kifordítása, aki szintén zsoldos, és Batman, illetve a Zöld Íjász ellenfeleként ismert. 

Ryan Reynolds Deadpool azon képességét, hogy ledöntse az ún. „negyedik” falat, vagyis folyamatosan kiszól a nézőknek, és tudatában van, hogy ő csak egy történet része, a modern időkre adott válaszként értékeli: „Szerintem Deadpool pont a legjobb időben jelenik meg, mert ahhoz a generációhoz szól, amely megnézett már minden képregényfeldolgozást és odavan érték. Deadpool úgy szólítja meg őket, mintha ő maga is közülük való lenne. Olyan ez, mintha a film a DVD kommentárral menne, ahol egy, a popkultúrában járatos, vicces pasas pofázik, aki azt is kimondja, amit te nem mernél kimondani.." 

Amikor Gina Carano leforgatta a roncstelepen játszódó harcjelenetet, rendkívüli módon izgult az ott látott pókok miatt – az eszébe sem jutott, hogy a rozsdás ócskavassal teli helyen máshogy is megsérülhet. 

Kínában a film egyáltalán nem kapott korhatárbesorolást, így a filmet nem is fogják ott levetítése. Ez rendszerint akkor fordul elő, ha magát Kínát vagy a kínai népet festik be rossz színben, ám itt nem ez történt. A kínai cenzorok a filmben lévő erőszak, profanitás és szex mennyisége miatt nem adták ki a korosztálybesorolást, és bár ilyenkor rendszerint mellékelnek a döntéshez egy, a lehetséges kivágandó jeleneteket összegző listát, most úgy döntöttek, hogy nem lehet annyit kivágni a Deadpoolból, hogy a film koherens és élvezhető maradjon a nézők számára. 

Az eredeti forgatókönyvből végül több mutáns is kimaradt, például Garrison Kane, mert túlságosan sokba került volna a a szuperképességeit hitelesen megvalósítani – neki műkeze van, amiben rengeteg kütyü található -, de lett volna egy Wyre nevű gonosztevő is, aki végül kimaradt, a Cable nevű Marvel szuperhőst pedig azért tették félre, mert nem jutott volna neki elég hely és idő, így őt később veszik elő. 

Valóban létezik egy Negasonic Teenage Warhead nevű képregényfigura, akit a Monster Magnet nevű metálbanda egyik száma alapján hoztak létre, és telepatikus képességekkel rendelkezik, de itt kissé megváltoztatták a dolgokat. Eredetileg Samuel "Cannonball" Guthrie jelent volna meg az X-Force-ból, akit végül kiírtak a filmből, de megtartották azt a képességét, hogy ágyúgolyóként veti magát az ellenségre, és ezt a tulajdonságot kapta meg a Brianna Hildebrand által játszott Negasonic Teenage Warhead. Hildebrand egyébként hónapokig edzett egy neves Muay Thai iskolában a szerep kedvéért.

Először Robert Rodriguezt kérték fel a rendezésre, de ő inkább saját projektjét, a Kémkölykök 4D: A világ minden idejét (2011) választotta, majd David S. Goyert vették fel, de ő visszalépett, akárcsak Adam Berg, és így került a képbe az elsőfilmes Tim Miller.