Vámpírok háborúja

  • L. Zs. / PORT.hu

A bizarr vámpírfilmek kazah szakembere, Timur Bekmambetov ezúttal Moszkva helyett Washingtonba látogat, és a legendás amerikai elnököt, Lincolnt állítja csatasorba a vérszívók ellen.

Történelem újratöltve

A kis Abe szegény szülők gyermeke, és csupán kilenc esztendős, amikor a család tartozása fejében a gonosz Jack Barts (Marton Csokas) az édesanyja vérét veszi. A kisfiú bosszút esküszik, és felcseperedvén az ifjú Abraham Lincoln (Benjamin Walker) fel is veszi a harcot az amerikai társadalmat mételyező vámpírok ellen. Ebben segíti őt Henry Sturges (Dominic Cooper), akitől megtanulja, miképp pusztíthatja el a tisztes polgárnak álcázott szörnyetegeket. Miután megismeri, majd feleségül veszi Mary Toddot (Mary Elizabeth Winstead), inkább jogi tanulmányaira és politikai pályájára összpontosít, míg végül megválasztják az Amerikai Egyesült Államok elnökének. Amikor azonban kisfia egy vámpír áldozata lesz, ismét harcot hirdet a rabszolgatartó vérszívók és csatlósaik ellen. Ezt a háborút ismerjük az amerikai polgárháborúként.

[img id=361397 instance=1 align=left img]Vicc, poénok nélkül

A forgatókönyvet Seth Grahame-Smith írta a saját regényéből, melynek ismerete nélkül csak remélni tudjuk, hogy az alapanyag nem nélkülözte az abszurd humort. Különben semmi értelme nem lett volna egy valós történelmi személy életrajzát, motivációit és tetteit ennyire a tényektől elrugaszkodottan tálalni. Bár Bekmambetov mestere a sötét hangulatú, sajátos látványvilágú, nem szokványos vámpírfilmeknek, a humorérzék a jelek szerint nem erőssége. A némileg gótikus képi világra és a látványos, 3D-ben még inkább érvényesülő akciójelenetekre nem is lehet panasz, az önirónia és a humor viszont – ami ennek az egyébként rettentő ostoba sztorinak létjogosultságot adhatott volna – sajnos hiányzik.

Ami talán működik papíron, az a filmvásznon egyáltalán nem. Paródiaként akár jól is szórakozhattunk volna rajta, a film azonban végig komolyan veszi magát: melodramatikus és áldokumentarista elemek keverednek egy teljesen banális vámpírsztorival. Végül ettől válik nevetségessé, pedig másképp is lehetett volna. Szegény Abraham, forog a sírjában, hogy a nevét csak ürügyként használták, hogy az Amerika lelkiismeretére azóta is mázsás súllyal nehezedő rabszolgatartást a vámpírokra kenhessék, a polgárháborúból pedig egy jó kis vámpírcsatát kerekíthessenek, mert az majd jól mutat a filmvásznon. Viszont ennyi erővel az elnök elleni merényletet is írhatták volna egy bosszúszomjas vérszívó számlájára.

Timur és csapata

Bekmambetov és Grahame-Smith jó iparos módjára összehoztak egy látványos vámpír-akciófilmet, csak sajnos a lélek – a humor – hiányzik belőle, akár egy vérszívóból. Dicséretet érdemel viszont az operatőr, Caleb Deschanel, mert a képi világra nem lehet panasz. Ami a szereplőgárdát illeti, a főhőst alakító Benjamin Walker meglehetősen jelentéktelen, de a kiválasztásakor valószínűleg a Lincolnhoz való hasonlóság volt az elsődleges szempont. Vicces módon Walker egyúttal mintha Liam Neeson fiatalabb klónja lenne, ami mások figyelmét sem kerülte el, ugyanis már 2004-ben, a Kinsey – Mindenki másképp csinálja című filmben Neeson karakterének fiatalkori énjét alakította. A mellékszereplők ezúttal jóval színesebbek voltak, elsősorban Rufus Sewell, a magyar származású Marton Csokas, Jimmi Simpson és Dominic Cooper emelendő ki.

Kinek ajánljuk?
- Akiket nem érdekel a történelmi hűség.
- Akiknek a látvány és az akció a fontos.
- Akik nem gondolkodnak azon, hogy ha Lincoln végérvényesen kiűzte Amerikából a vámpírokat, akkor hogyan születhetett meg az Alkonyat-sorozat.

Kinek nem?
- Akik nem akarják a vámpírok nyakába varrni a rabszolgatartást.
- Akik a bizarr sztori mellé elengedhetetlennek tartják a parodisztikus megközelítést.
- Akiket nem kápráztat el a 3D.

5/10