Vasárnapi programajánló

Folytatódik a nyugi és a tavaszi pitymallat. Aki bátor és a természetbe vágyik, ráadásul az ünnepélyes emelkedettség hangulatát óhajtja, bátran vágjon neki a Budapest környéki Skanzennak, ott lesz a jó! A maradék folytathatja a főváros duhaj koncert tevékenységét, énekelhet, táncolhat, vagy nézelődhet fekete-fehéret.

Tarr Béla - Retrospektív

Cirko-Gejzír, április 8-10.

A Cirko-Gejzír újra retrospektív vetítést tart Tarr Béla filmjeiből. Látható lesz a rendező legelső, még a Budapesti iskola égisze alatt készült filmje, a Családi tűzfészek, ahogy az életmű lezárásának szándékával készült, legutolsó alkotása, a 2011-ben bemutatott A torinói ló is. Műsorra tűzzük a ritkán vetített, 1981-es Szabadgyalogot, az 1987-ben forgatott Kárhozatot - amely az első közös munkát jelentette későbbi állandó írótársával, Krasznahorkai Lászlóval -, valamint a Krasznahorkai regényéből készült Werckmeister harmóniákat is. A fesztivál zárónapján, hétfőn pedig a több mint 7 óra hosszú, monumentális mesterművel, a Sátántangóval lehet elmerülni Tarr Béla világában.

Tojásírástól a húsvéti locsolásig - Húsvét a Skanzenben

Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen), április 9-10.

Ismét színes programkavalkáddal várja a látogatókat húsvétvasárnap és -hétfőn a Skanzen. Tavaszváró mulatsággal, hímes tojással, hétfőn vödrös locsolkodással kelnek életre a régi falusi ünnepek. A Skanzen portáin a keresztény kultúrkörhöz kapcsolódó hagyományok és a húsvéti népszokások egyaránt megjelennek, hiszen az egyházi ünnep mellett a tavaszvárásnak, tavaszi megújulásnak is az ideje a húsvétot megelőző időszak.

Alina Pash | Budapest 2023

Akvárium Klub, április 9., 19:30

A kárpáti boszorkány Budapesten varázsol - Alina Pash az Akvárium Klubban. Az ukrán énekesnő zenéjében ugyanúgy helye van a hagyományos népzenének, mint a modern elektronikus zenének és a rapnek, napjaink egyik legizgalmasabb előadóművésze. Alina Pash fellépésében van valami ősi erő, valami boszorkányság, varázserejét pedig április 9-én mi is megtapasztalhatjuk az Akvárium Klubban.

Húsvéti Kísérlet

IF Cafe, április 9., 19:30

WAHORN egy ikonikus név és ikonikus szemlélet. Km.: Wahorn András (fúvós hangszerek, elektronika, billentyűsök), Kováts Zoltán (basszusgitár), Gyárfás Attila (dobok)

Open Mic Sundays @Lámpás

Lámpás, április 9., 20:30

Minden a régi, a hangulat végképp! Az Open Mic egy nagyon egyszerű műfaj: bejelentkezel és eljössz zenélni, vagy be sem jelentkezel, és jó eséllyel akkor is zenélsz. Aki előre jelentkezik, az kap 15 perc fellépési időt (illetve amiben megállapodik a szervezővel), aki csak megjelenik – annak függvényében, hogy hány jelentkező van még az adott időtartamra – 1-2-3 dalt szintén eljátszhat. A lényeg, hogy nem kell hozzá bonyolult szervezés, menedzser vagy kontakt.

A történet egy magyar alföldi kisvárosban játszódik. Csikorgó, igaz hideg van – hó nélkül. Több százan állnak a főtéren felállított cirkuszi sátor előtt, hogy végre megláthassák a nagy szenzációt, egy bálna kitömött tetemét. Jönnek mindenfelől. A környező tanyákról, az Alföld különböző zugaiból és az ország egészen távoli vidékeiről is. Néma, arctalan, rongyokba burkolódzó tömeg követi az otromba szörnyet. Ez a furcsa állapot – az idegenek megjelenése és a farkasordító hideg – megzavarja a kisváros békésnek amúgy sem nevezhető rendjét. Az emberi viszonyok felborulnak, a történet ambiciózus szereplői úgy érzik, kihasználhatják a helyzetet, az amúgy is passzivitásra ítélt emberek pedig még nagyobb bizonytalanságba zuhannak.

Wannabe XXL - Best of '90S + '00S

Akvárium Klub, április 9., 23:30

Merengtél már azon, hogy hova lett a 90-es évek lüktető ritmusa? Hogy merre foszlott szét az az utánozhatatlanul szexi, rózsaszínbe forgatott hangulat? Eljött a feltámadás ideje: elhozzák Neked az éjszakát, amikor meglódul a múlt, amikor felpendül a ritmus, amikor elalélsz a dallamgyönyörtől. Pop, csillám és szabadság. Egy új fülbemarkoló románc a régi szerelem emlékére.