Vatikáni expressz

A Vatikáni Múzeum önmagában is mesébe illő intézmény, e dokumentumfilm pedig tovább dagasztja a mítoszát: földöntúli, kiismerhetetlen titokként mutatja be a pápai gyűjteményt. 

Egyre több múzeumokat, tárlatokat bemutató, moziba szánt dokumentumfilm jut el Magyarországra – a Pannonia Entertainment legutóbb a British Museum vikingekről szóló kiállítását hozta el nekünk, most pedig a Vatikáni Múzeum kincseiben gyönyörködhetünk. A látványos vállalkozások egyértelmű küldetése, hogy a világhírű műtárgyak, a legnevesebb múzeumok kollekciói olyanokat is elérjenek, akiknek személyesen nem lenne lehetőségük megtekinteni azokat. De vajon megközelítheti egy mozifilm a múzeumlátogatás élményét?

A Vatikáni Múzeum 3D egyszerre nyújt többet és kevesebbet, mintha elutaznánk a Vatikánba. Az Ultra HD 4K-s képminőség és a 3D csodálatos, a kamera pedig természetesen olyan helyekre is bejut, ahová az emberi szem és a mezei látogató nem tud. Arasznyi távolságra megközelíthetjük a szobrokat és a mennyezeti freskókat a múzeum igazgatójának kommentárjaitól kísérve. A film különös vállalása, hogy néhány festményt is háromdimenzióssá tesz: így, az előtér-háttér szétválasztásával élőben sohasem láthatjuk Giotto aranyszínű szárnyas oltárát. A bemutatott műtárgyak, pl. a Laokoón-csoport vagy Michelangelo Utolsó ítélete a Sixtus-kápolnában még filmen keresztül is lenyűgözőek, az illúzió tehát működik.

A múzeum vallásos jellege és a hit szerepe az alkotásban végig kiemelt része a narratívának. A legnagyobb hangsúly Raffaello és Michelangelo munkásságára és vetélkedésére kerül, de a modern gyűjteményen is végigrobogunk. Mégis maradt bennem hiányérzet. A Vatikáni Múzeum 3D mintha megijedne önnön vállalásától és inkább némán leborul a gyűjtemény nagysága előtt, meg sem kísérli egészében bemutatni a hatalmas kollekciót. Kicsit olyan, mintha önmaga trailerje lenne: sokáig csak felvillanó remekműveket látunk, ezzel érzékeltetve a múzeum szent monumentalitását, de érdemben nem kezdődik el a film, azaz konkrétumokat nem kapunk. Pedig felesleges ez a túlzó körítés, a Vatikáni Múzeum saját jogán is érdemes arra, hogy filmen szerepeljen.

A Vatikáni Múzeum 3D összességében 5-6 kiemelt műtárgyra fókuszál, néhány továbbit röviden ismertet, azaz a válogatás mindenképpen hiányos – ez persze szükségszerű. A fennmaradó időben lírai illusztrációkat (a fényben szálló por, hullámok, vízbe hulló festékcseppek) és a művészetről szóló idézeteket (Goethe, Rodin stb.) szemlélhetünk kincsek helyett – az volt az érzésem, hogy ezek a felesleges betétek nem teszik változatosabbá vagy izgalmasabbá a dokumentumfilmet, csak elveszik az időt a többi jelentős alkotás elől. Néha kedvem lett volna kimerevíteni a képet és a háttérben megbúvó szobrokat is megvizsgálni, vagy az oldalfolyosókra is elkalandozni. De félek, erre csak a helyszínen lenne lehetőség, itt és most a film szűk merítésével kell beérnünk.