Viaszbábuk lázadása

Az Oscar-díjas Robert Zemeckis azzal a céllal alapította meg a Dark Castle Entertainment nevű vállalkozást, hogy az ötvenes-hatvanas évek amerikai autósmoziait és háromdimenziós matinéit elözönlő horrorfilmek újrahasznosításával olcsó és hatékony produkciókkal lássa el a műfaj rajongóit. Zemeckis nem beszélt a levegőbe, az elmúlt években ugyanis egymásután készültek el és kerültek a mozikba a régmúlt idők horrorjainak jobb-rosszabb másolatai. A ház a Kísértet-hegyen és a Tizenhárom kísértet című filmekhez hasonlóan a most elkészült Viasztestek is egy egyszer már sikeres, ám hamar elfeledett alkotás újrafeldolgozása.

Míg az előző két film William Castle munkáit vette alapul, a Viasztestek készítői a Casablancával filmtörténetet író Kertész Mihály 1933-as horrorjából (Viaszbabák háza) és az ugyancsak magyar származású Tóth Endre, vagyis André De Toth 1953-ban készült filmjéből merítettek. A filmesek elsődleges célja persze nem a nagy elődök előtti tisztelgés, hanem a gyors és hatékony félelemkeltés volt, mely elvárásnak a Viasztestek tökéletesen meg is felel.

A jobbára egyen arcú tinédzserekből álló szereplőgárda (Elisa Cuthbert - Szűzet szüntess!, Jared Padalecki - A Főnix útja) becsületesen végzi a dolgát, s noha túl nagy újdonsággal sem a színészek sem a forgatókönyvírók nem szolgálnak, a régi horror-paneleket a jó tanulók pedánsságával mondják fel a kreatívok. Van itt minden elhagyatott kisvárostól élőhalott viaszbábukig, Pszicho-utánérzéstől sorozatgyilkos ikerpárig, kínzókamrának használt pinceodútól gótikus rémmese idézetekig, önjelölt pornó-celebritytől (Paris Hilton) kiszolgált karakterszínészig (Brian Van Holt). A lehető legteljesebb sokkhatás kedvéért a Viasztestek első filmes rendezője nem fukarkodik a vér és a megcsonkított testrészek látványával sem: ha csökkenni kezd a feszültség - márpedig erre néhányszor bizony sor kerül a közel két órás játékidő alatt - szerencsére mindig akad egy-egy lenyisszantásra váró fej vagy ujjperec, úgyhogy ha a gyenge idegzetűek nem is, a véres orgiák kedvelői biztosan megtalálják a számításukat.