10 dolog, amit tuti nem vettél észre a Harcosok klubjában

Hihetetlen, de október 15-én volt 22 éve, hogy a nagyközönség először láthatta David Fincher egyik legjobb filmjét. A jeles nap örömére összegyűjtöttünk belőle néhány olyan, az angolszász sajtóban „easter egg”-nek nevezett meglepetést, amit sokadik nézésre sem könnyű észrevenni. VIGYÁZAT, SPOILERHEGYEK!

Tyler felbukkanásai

Már a film bemutatásakor közismert volt, hogy a Harcosok klubja tele van szubliminális, azaz csak szinte érzékelhetetlenül rövid ideig felbukkanó képekkel – annak mintájára, ahogy az anarchista Tyler Durden mozigépészi tevékenykedése közben is belecsempész a mesefilmekbe egy-egy felvillanó péniszt. Miután a film DVD-n is megjelent, a közönségnek lehetősége nyílt kikockázni a szóban forgó részeket, és sokan éltek is a lehetőséggel, innen lehet tudni, hogy mielőtt a névtelen főhős megismerkedik Tylerrel a repülőn,

a figura már nem kevesebb mint négy alkalommal felbukkan egy-egy tizedmásodpercnyi villanás erejéig.


Egyszer a doki mögött láthatjuk, akit a Narrátor (aki időnként Jacknek hívja magát) kóros álmatlansága miatt keres fel, majd abban a támogatói csoportban bukkan fel a csoportot vezető férfi mögött, ahova az orvos okulni küldte hősünket (hogy a hererákosok önsegítő klubjában megtapasztalja, mi az igazi szenvedés). Harmadjára Tyler akkor tűnik fel, amikor Jack a gyűlés után távozó Marla után néz az utcán, végül „megjelenik” a főhős munkahelyén is. A fenti videóban csilingelő hang jelzi a felvillanásokat, hogy ne maradjunk le róla (mert ha éppen pislognánk, tényleg nem látnánk).

Tyler nézőkhöz intézett felhívása

A Harcosok klubja egy „hivatalos” FBI-felhívással kezdődik, amely a szerzői jogok megsértéséről szól, és bírsággal fenyegeti azokat, akik jogellenesen akarnák terjeszteni a filmet. Ezután azonban felvillan egy másik, egészen hasonló, szintén piros háttérre fehér betűkkel írt figyelmeztetés, ami arról szól – vicces fricskaként azoknak, akik leállítják a DVD-t, hogy elolvashassák a feliratot –, hogy teljes időpocsékolás minden arra szánt pillanat, amit ezen sorok olvasására fordítanak. A Tyler aláírással ellátott szöveg ezenkívül számonkéri az olvasón, hogy miért olvas el mindent, amiről egy hatóság azt állítja, hogy el kell olvasnia, továbbá felsorolja azt is, mi mindent lehetne ehelyett csinálni.

Forrás: InterCom

 

Nem csak a Trónok harcában vannak starbucksos kávéspoharak

Pár éve a fél világ azon röhögött, hogy a Trónok harca utolsó évada egyik epizódjának egy jelenetében bennfelejtettek a díszletben egy oda nem illő Starbucks-poharat. Nos, a Harcosok klubja ezt már hosszú évekkel korábban feltalálta – csak itt persze szándékos dologról van szó. A rendező állítása szerint

a film minden jelenetében szerepel legalább egy starbucksos kávéspohár,

a fogyasztói társadalom kritikájaként. Aki nem hiszi, járjon utána, annyi biztos, hogy jó sok jelenetben láthatjuk az ikonikus papírpoharat. Íme néhány példa:

Forrás: Distractify / InterCom

 

Tyler a főhős kedvenc hoteljének üdvözlővideójában is ott van

A Narrátor a munkája miatt sokat utazik, és amikor egy Bridgeworth Suites nevű szállodában száll meg, a tévében a cég saját hirdetése megy, amelyben az alkalmazottak fogadóbizottsága üdvözli a vendégeket.

És igen, a jobb szélen bizony ott integet lelkesen Tyler Durden is.

Az anarchista figura szállodai alkalmazotti melója utalás arra a tényre, hogy a sztori szerint Durden egyáltalán nem alszik, helyette éjjel-nappal dolgozik, hogy az így megkeresett összegből pénzelje Project Mayhem nevű anarchista csoportját.


Egy bennfentes kis poén a főhős által írt haiku mögött

Amikor Jack munkahelyi monitorán egy általa írt haikut olvashatunk (szabad fordításban: „A dolgozó méh /s a here is pihen. A / királynő: szolga”), a mögötte megnyitott, csak félig látszódó dokumentumon egy névsort látunk, amelynek sorai közé a filmen dolgozó produkciós asszisztensek és egyéb stábtagok neve van elrejtve (például Andrea Carter vám- és jogi asszisztens, Robb Earnest produkciós koordinátor, David McKimmie produkcióskoordinátor-asszisztens, Seth Reed látványtervező-asszisztens és Patrick Thornhill produkciós asszisztens). Szép gesztus!

Forrás: InterCom

 

Marla Singer telefonszáma ismerős lehet valahonnan

Érdekes és minden bizonnyal teljesen véletlen egybeesés, hogy egy másik kultfilm, a Memento Teddyjének ugyanaz a telefonszáma, mint Marla Singernek (555 0134). A hollywoodi filmeseknek egyébként elég gyakran jut eszükbe ugyanez a telefonszám, hiszen

a Nolan-filmen és a Harcosok klubján kívül felbukkant több más helyen is: a Harriet, a kémben egy étteremnek volt ez a telefonszáma, de a Lance Henriksen-féle Millennium című sorozatban és A csábítás elmélete című romkomban is szerepeltették.


A főhős is érzi, amikor Tylert megütik

Abban a jelenetben, amelyben Lou, annak a bárnak a tulajdonosa, aminek a pincéjében Tyler és csapata a Harcosok klubját üzemeltetik, megtudja a dolgot, ezért testőrei kíséretében odamegy, hogy megleckéztesse a férfit,

Jack feje is megrándul, amikor Tyler kap egy ütést a gyomrába.

Mindez utalás arra, hogy Tyler és a Mesélő egy és ugyanaz a személy.


A telefonfülke, ami nem fogad hívásokat

Szintén erre a fordulatra kapunk utalást akkor, amikor a főhős egy nyilvános telefonfülkéből telefonálgat, miután felrobbant a lakása. Először nem éri el a repülőn megismert szappanügynököt, Tylert, ezért az visszahívja.

Csakhogy a fülkében ki van írva egy figyelmeztetés, miszerint ez a nyilvános telefon nem fogad hívásokat (ha nagyon hunyorítunk, a lenti videóban látszik is a szöveg a baloldalon: „no incoming calls allowed”).


Ki vezeti az autót?

És ezzel még mindig nincs vége az arra irányuló utalásoknak, hogy Tyler valójában nem létezik, csak Jack elméjében. Amikor például a főhős barátjával együtt száll fel egy buszra, csak egy jegyet váltanak, amikor pedig ominózus autóbalesetük után Tyler kihúzza a Narrátort az autóroncsból,

az anyósülésről mászik elő, pedig az ütközés előtt még ő vezette a járművet.

Más filmben mindez folytonossági hiba lenne, itt azonban szándékos célzásról van szó. Tyler, aki valójában Jack, vezette az autót, majd Tyler menti ki Jacket, azaz Jack saját magát. Minden világos, ugye?


És a végére húsvéti tojás helyett egy kakukktojás

Mivel nagyon kevesen tudják, hogy kell kiejteni a Harcosok klubja eredetijéül szolgáló zseniális regény írójának, Chuck Palahniuknak a nevét, segítünk: nem „palahnyuk” vagy „palanyjuk”, hanem

a „polanik” és a „palanik” között félúton.

A szerző francia, orosz és ukrán felmenőkkel rendelkezik – különleges utónevét ukrán őseinek köszönheti. És senki se érezze rosszul magát, hiszen olyan sokan nem tudják a neve helyes kiejtését, hogy egyszer ő maga írta ki a Twitterre segítségképp.

 


(via Distractify)