9 tény a Hannah és nővérei című Woody Allen-filmről

„A legnagyobb elmék milliónyi könyvet írtak minden létező tárgyról, és semmivel sem tudtak többet az élet nagy kérdéseiről, mint én.”

 

1. A lakás

A film számos jelenetét Mia Farrow lakásában forgatták, aki egyszer elmesélte, hogy hátborzongató élmény volt, amikor

épp a tévében adták a filmet, ő meg a készülékben a saját lakását látta viszont, amiben épp ült.

 

2. A forgatás

De az is szürreális volt, hogy Farrow és a gyerekek a forgatás alatt is a lakásban éltek, és élték a mindennapjaikat. Ezt úgy képzeljük el, hogy volt olyan, hogy Farrow etette a gyerekeit, majd a rendezőasszisztens szólt, hogy le kéne forgatni egy jelenetet, ő felállt, átment a másik szobába, szerepbe vágta magát, majd visszament etetni.

 

3. Az ihlet

A filmet íróként és rendezőként is jegyző Woody Allen egyszer elmesélte, hogy a kiindulópont maga Mia Farrow volt:

„ő egy nagyon stabil nő, már nyolc gyereke van, képes menedzselni a karrierjét, és jó kapcsolatot ápol az anyjával és a nővéreivel. Ezek lenyűgöző tulajdonságok, és elgondolkodtam, milyen lenne, ha lenne két instabil nővére.”

 

4. A cím

Máshol viszont arról beszélt Woody Allen, hogy a cím inspirálta őt, az volt meg először, és szeretett volna filmet készíteni a lánytestvérek közti kapcsolatról, mert szerinte az sokkal összetettebb, mint a fiútestvérek közti kapcsolat.

„Valószínűleg ez a gyerekkoromból ered: az édesanyámnak hét lánytestvére volt, és nekik is lányaik voltak, így gyerekkoromban csak nagynéniket, unokanővéreket és unokahúgokat ismertem."

– mondta.

Forrás: Orion Pictures

 

5. A szemüveg

Michael Caine a forgatás előtt azt mondta Woody Allennek:

„Ne viseljek szemüveget? Csak mert azt hiszem, én alakítalak téged.”

 

6. A szexjelenet

Az eredeti forgatókönyvben volt egy jelenet, amiben Elliot (Michael Caine) és Lee (Barbara Hershey) egy hajón vadul szeretkezik. A jelenetet le is forgatták, mindketten meztelenek voltak, de csak imitálták a szexet.

Legnagyobb megkönnyebbülésükre a végső vágásba ez nem került bele.

 

7. A film a filmben

A film, amit Mickey (Woody Allen) néz a moziban a Marx testvérek 1933-as vígjátéka, a Kacsaleves.

Woody Allen a filmet jegyző Groucho Marxot tarja elsődleges példaképnek.

 

8. Pulitzer-díj

Állítólag a bemutató után indult egy kezdeményezés, ami a film forgatókönyvét Pulitzer-díjra akarta felterjeszteni – amit ugye újságíróknak osztanak.

 

9. A szinkron

A filmhez két szinkron is készült, szerencsére mindkettőben Kern András szólaltatja meg Woody Allent, ám az már kevésbé szerencsés, hogy a magyar cím (az eredeti Hannah and Her Sisters) lódít:

Hannah-nak ugyanis húgai vannak, nem nővérei.

 

(via IMDb)