10 film és sorozat, amit bitangul várunk 2024-ben

Új Star Wars, új Alien, új Adam Sandler-film, új True Detective-évad – lesz itt minden, mint a falusi búcsúban!

1. A True Detective 4. évada

  • Hol és mikor lesz látható? Az HBO Maxon, január 14-től.

True Detective várva várt új évada a Night Country alcímet viseli, és szó szerint az eddigi legsötétebb szezonnak ígérkezik a 2014-ben elindult sorozat történetében. Ezúttal ugyanis a helyszín egy Ennis nevű fiktív alaszkai kisváros, ahol Liz Danvers nyomozó (Jodie Foster) kapja meg nyolc tudós bizarr eltűnésének ügyét, akiknek egy sarkvidéki kutatóállomáson veszett nyomuk. Még ott a pattogatott kukorica, amit filmnézéshez készítettek, ott hevernek szerteszét a jegyzetfüzetek, amelyeket mondat közben hagytak ott.. Kísérteties felütés lesz, ami jól visszahozza az első évad miliőjét,

és további jó hír, hogy a True Detective új évadát aa '90-es évek olyan kultikus thrillerei ihlették, mint A bárányok hallgatnak és a Hetedik.

Ezt maga az új showrunner, Issa López nyilatkozta, aki 2017-ben egy megdöbbentően hátborzongató thrillert forgatott Tigers Are Not Afraid címmel – és ezt sokan már akkor is a True Detective első évadához hasonlították, mivel ebben is kiválóan keveredett egymással a zord krimihangulat és a lovecrafti horror.

 

2. Argylle: A szuperkém

  • Hol és mikor lesz látható? A mozikban, február 1-től.

Régóta mondogatjuk itt a PORT.hun, hogy a 2015-ben bemutatott Az U.N.C.L.E. embere pont olyan volt, mint egy James Bond-film, úgyhogy most, hogy búcsút vettünk Daniel Craigtől, tessék szíves Henry Cavillnek odaadni a 007-es szmokingját!

A film, amivel Henry Cavill megmutatta, hogy tökéletes James Bond lenne

A 2015-ben bemutatott Az U.N.C.L.E. embere pont olyan volt, mintha a 007-es újabb bevetését látnánk. Érdekesség, hogy Tom Cruise és George Clooney is kacérkodott korábban a főszereppel.

Tovább

Valószínűleg ugyanezt gondolták a Argylle alkotói is, mert az egykori Superman (és Ríviai Geralt) a legújabb filmjében titkos ügynöknek állt.

Az igazi főszereplő azonban nem ő, hanem a fess szuperkém kalandjait kitaláló kardigános krimiíró, Elly Conway, akit Bryce Dallas Howard alakít.

Persze őt is megtalálják az igazi kémek (többek között Sam Rockwell, Bryan Cranston, Sofia Boutella  és Samuel L. Jackson), mert valahogy mindig boszorkányos ügyességgel jósolja meg a könyveiben a következő nagy nemzetközi összeesküvés részleteit. A tényleg mozivászonra kívánkozó, önironikus humorú történetben a fentieken kívül olyan ismert sztárok is felbukkannak még, mint John Cena (aki Argylle ügynök kollégája) és Catherine O'Hara (aki az írónő aggódó anyukája). De a film rendezője is elég nagy név: Matthew Vaughn, aki a Argylle-éhoz hasonló stílusú Kingsman franchise-t jegyzi.

 

3. Dűne: Második rész

  • Hol és mikor lesz látható? A mozikban, február 29-től.

Denis Villeneuve anno eleve csak azzal a feltétellel vállalta el Frank Herbert sci-fi klasszikusának vászonra adaptálását, ha a Warner Bros. és a Legendary Entertainment belemegy abba, hogy a grandiózus sztorit két filmre bontva készíti el (részben Magyarországon, részben az Egyesült Arab Emírségekben). A 2021-es Dűne ugyanis David Lynch 1984-es változatával ellentétben nem vitte végig az eredeti könyv teljes cselekményét: az eseményeknek váratlanul vége szakadt nagyjából akkor, amikor Paul Atreides (Timothée Chalamet) és az anyja, Lady Jessica (Rebecca Ferguson) egyedül kezd el bolyongani az Arrakis sivatagában, és beállnak a fremenek közé. Paul itt ismerkedik meg az álmaiban korábban már látott Csanival (akit Zendaya alakít), és döntenie kell, hogy élete nagy szerelmét választja-e, vagy beteljesíti a végzetét, és bosszút álljon a Harkonneneken a családjáért, háborúba vezetve a hozzá hű seregeket.

Az univerzum sorsa múlik azon, hogy mit határoz, és végül az ifjú Atreides olyan útra lép, amely megváltoztathatja azt a szörnyű jövőt, amelyet egyedül csak ő lát előre.

 

4. Star Wars: Skeleton Crew tévésorozat

  • Hol és mikor lesz látható? A Disney+ streaming platformon, valamikor 2024-ben.

Ez az az élőszereplős Csillagok háborúja-sorozat, amiről a mai napig semmit sem lehet tudni. Azon túl persze, hogy eredetileg 2023-ban mutatták volna be (már egy évvel ezelőtt is iszonyúan várták a PORT.hu szerzői), a Disney+ szándékai szerint „ez lesz az új Stranger Things”, a főszereplője pedig Jude Law, aki egy kis ortolánt, azaz egy ormányos űrlénycsemetét, fog pesztrálni (ő lesz vajon az új „Bébi Yoda”, akivel el lehet adni egy rakás merchandise-terméket?). A társalkotó, Jon Watts, akit a Tom Holland-féle Pókember-filmekkel tette le a névjegyét, még évekkel ezelőtt meglebegtette, hogy

egy olyan Star Wars-sztorit akart létrehozni, amelyet Steven Spielberg '80-as évekbeli blockbusterei ihlettek, no és persze az olyan kultikus felnövéstörténetek, mint a Kincsvadászok.

Jude Law a Legendás állatok Dumbledore professzoraként (forrás: InterCom)

 

5. Az űrhajós

  • Hol és mikor lesz látható? A Netflixen, március 1-től.

Maradjunk továbbra is a sci-fi műfajánál, ebben a zsánerben ugyanis nem kisebb sztár tesz hamarosan kirándulást, mint a (prosztó)vígjátékok királya, Adam Sandler, aki Az űrhajósban egy Jakub nevű asztronautát játszik.

Ő Csehország első űrhajósa, aki azt a feladatot kapja, hogy fél éven át gyűjtögessen port a galaxis peremén, ám amikor misszió folyamán darabokra hullik az élete, a hajója körül ólálkodó árnyéklénytől kér segítséget.

De a film további szereposztása is parádés, hiszen játszik még benne Carey Mulligan (Lenkát, Jakub feleségét alakítja), Kunal Nayyar (az Agymenők Raj Koothrappalija), Lena Olin (A lét elviselhetetlen könnyűségeCsokoládé) és Isabella Rossellini is. A művet pedig nem más rendezte, mint a Csernobil direktoraként híressé vált Johan Renck, korábban videóklipes alkotó, még korábban Stakka Bo.

 

6. Fallout tévésorozat

  • Hol és mikor lesz látható? Az Amazon Prime-on, április 12-től.

Fallout-játékok diadalmenete 1997-ben indult, amikor Brian Fargo és az Interplay csapata ezzel a címmel dobott piacra egy egyszerre véresen komoly és parodisztikusan vicces posztapokaliptikus játékot. A Fallout  1-2 és a Fallout Tactics, majd később a Bethesda égisze alatt megjelenő Fallout 3, a Fallout: New Vegas, a Fallout 4 és a Fallout 76 videójátékok mind-mind egy olyan Mad Max-világban játszódnak, ahol 2077-ben mindent elpusztított egy nukleáris háború. Az Egyesült Államokban sokan túlélték a kataklizmát különféle számozott bunkerekben (itt Vaultoknak hívják ezeket), amelyeket mintha csak az 1940-es évek tudósai terveztek volna. Az óvóhelyekről előjövő emberek idővel aztán új városkákat alapítottak, majd természetesen különböző frakciókba tömörülve háborúzni kezdtek egymással a vízért, az élelemért, a megmaradt nyersanyagokért és a régi világ technológiájáért.

A játéksorozat a részletekbe menően kidolgozott, hangulatos retro future világa, a B-filmes utaláscunamija, a pompás zenéje és a sajátos akasztófahumora sok-sok millió rajongót szerzett magának világszerte az elmúlt évtizedekben (közéjük tartozik jelen sorok írója is), így minden bizonnyal a sorozat is nagyot fog durranni – már csak azért is, mert a Westworld széria két fő kreátora, Jonathan Nolan és Lisa Joy a showrunnerei.

 

7. Furiosa

  • Hol és mikor lesz látható? A mozikban, május 24-től.

Évek óta rebesgetik már, hogy George Miller előzménytörténetet készít a 2015-es Mad Max – A harag útjához Furiosa címmel, ami a mogorva Max Rockatansky helyett Imperator Furiosa izgalmakban bővelkedő múltjára fókuszál majd. A fiatal Furiosát viszont végül nem Charlize Theron, hanem A vezércsel sztárja, Anya Taylor-Joy alakítja, aki egy látványos akciójelenetekkel és tuningolt kocsikkal teli filmben szerepel együtt a mókás orrú Chris Hemsworth-szel. Utóbbi nem mást játszik a történetben, mint a Dementus hadurat, aki 46 évvel a kataklizma után elrabolja a fiatal Furiosát a szülőföldjéről, és erőszakkal besorozza a motoros bandájába, miközben ádáz harcot vív A harag útjában megismert Halhatlan Joe ellen a Citadella feletti uralomért. Furiosa eközben számos próbatételt túlél, miközben a sivatagos senkiföldjén keresztül a hazafelé vezető útját keresi és filmből az is ki fog derülni, hogyan veszítette el a főhősnő a karját, és miképpen tett szert az ikonikus fémkézre.

 

8. Alien: Romulus

  • Hol és mikor lesz látható? A mozikban, augusztus 16-tól.

Miután a Disney a Lucasfilm (és korábban a Marvel) bekebelezése után a patinás 20th Century Fox stúdiót is felvásárolta, sokan aggódni kezdtek, mi lesz a sorsa az Alien és a Predator franchise-nak, mivel ezt a két űrszörnyet nem lehet olyan könnyen bezsuppolni a már meglévő brandek közé, mint összeboronálni a Bosszúállókkal az X-Ment és a Fantasztikus Négyest. Aztán jött a Hulun (nálunk a Disney+ streaming platforomon) 2022-ben debütáló Préda, benne az amerikai őslakosokkal összecsapó Ragadozóval, és a rajongók megnyugodhattak: a Disney azért nem tesznek tönkre minden sci-fi franchise-t, amit megkaparint. 2024-ben egy új Alien-film is érkezik majd, ami az 1979-es A nyolcadik utas: a Halál és az 1986-os A bolygó neve: Halál között játszódik majd, de egyelőre csak annyit lehet róla tudni, hogy Fede Alvarez a rendezője, itt forgott Magyarországon, és még Ridley Scott is meg volt vele elégedve. Alvarez legalábbis így emlékezett vissza az Alien, a Prometheus és az Alien: Covenant atyjának első benyomásaira: 

Ha azt mondta volna, hogy »Tönkretetted az örökségemet«, akkor is ott akartam lenni vele, hogy a szemébe nézzek. Nem szerettem volna egy e-mailből megtudni, hogy mi a véleménye. Besétált a szobába, és azt mondta: »Ez valami kikúrt jó lett!«.

Ridley Scott szerint elképesztően jó az új Alien-film

Elkészült az Alien: Romulus rendezői vágása, amiért a franchise elindítója teljesen odavan.

Tovább

 

9. Alien tévésorozat

  • Hol és mikor lesz látható? A Hulun (bár a fúzió miatt a Disney+ valószínűbb), valamikor 2024-ben (vagy majd csak 2025-ben).

A Noah Hawley vezetésével, Ridley Scott executive produceri bábáskodása mellett megvalósuló Alien-sorozat szereplőgárdájának egyik húzóneve Timothy Olyphant, aki a hírek szerint egy Kirsh nevű karaktert fog alakítani, aki a Sydney Chandler által megformált Wendy nevű hibrid (egy gyermek tudatával, de egy felnőtt testével rendelkező „metaember”) mentoraként tevékenykedik majd. Chandlerön és Olyphanton kívül a szériában szerepel még Alex Lawther, Samuel Blenkin, Essie Davis, Adarsh Gourav és Kit Young is.

Ez lesz egyébként az első olyan Alien-történet (ha az AVP 1-2-t nem számoljuk), ami nem az űrben vagy valamely idegen bolygón, hanem a Földön játszódik, még Ripley színre lépése előtt.

Forrás: 20th Century Fox

 

10. Sztárbox

  • Hol és mikor lesz látható? Az RTL-en, valamikor 2024-ben.

December elején óriási csinnadrattával ért véget Berki Mazsi, Brasch Bence és Molnár Áron győzelmével a Sztárbox, ami nemcsak rekordnézettséget hozott az RTL-nek, de rekordszámú médiahatósági eljárást is (valamint számtalan üzengetős címlapsztorit). Ezek után egyáltalán nincs mit csodálkozni azon, hogy Szujó Zoltán már a mostani fináléban bejelentette:

a nagy sikerre való tekintettel visszatér a Sztárbox, vagyis 2024-ben is nézhetjük az egymást csépelő magyar hírességeket az RTL-en, hurrá!

Forrás: RTL