10 megdöbbentő tény a 80 éves Christopher Walkenről

A furcsa szerepeiről ismert színész élete legalább ennyire furcsa.

1. Oroszlánszelídítőként is dolgozott

Felnőttként sokféle munkát vállalt a megélhetésért, de az egyik legvadabb az a nyár volt, mikor oroszlánszelídítő lett egy cirkuszban. Na jó, ez kicsit túlzás, a 16 éves Walken csak tanonc volt, és nem szelídített meg senkit, az az oroszlán, akivel dolgozott, már szelíd volt: “Egy turnécirkusszal voltam, ami egy Terrell Jacobs nevű ember tulajdonában volt. Egyetlen nagy sátor volt az egész, és ő volt az oroszlánszelídítő. Nem volt gyermeke, így én voltam a fia a műsorban, olyan ruhákban, mint ő. Amikor befejezte a számot, egy oroszlán bent maradt, én pedig bementem, és ezzel az oroszlánnal trükköztem. Egy Sheba nevű nőstény volt, és nagyon cuki. Tényleg, mint egy kutya. Én meglengettem az ostoromat, ő pedig szaladt, felült, felborult, és egyebeket csinált”.


2. Majdnem ő lett Han Solo

Saját elmondása szerint ő csak egy volt a számtalan színész közül, aki a szerepre jelentkezett, de a How Star Wars Conquered the Universe című könyv szerint Walken volt George Lucas második befutója Harrison Ford után. Lucas amúgy is vonakodott attól, hogy Ford kapja a szerepet, mivel már szerepelt egy korábbi filmjében (csúnyán mondva: már elhasználta egy korábbi filmjéhez), az American Graffitiben. Állítólag még azután is, hogy Fordnak adta az űrcsempész szerepét, kacérkodott a gondolattal, hogy lecseréli Walkenre.

3. Több videoklipben is szerepel

Ezek közül az egyik legemlékezetesebb a Fatboy Slim zenekar Weapon Of Choice című száma, melynek klipjét Spike Jonze rendezte. Walken valóban letolta a táncot, ami nem csoda, hiszen eredetileg táncosnak készült, és úgy tűnt, hogy ezen a pályán fogja kamatoztatni tehetségét. A tánc iránti szenvedélye azonban sosem hunyt ki, ennek ékes bizonyítéka a szállodai hallban előadott repertoár, melyről azt nyilatkozta, hogy számára ez egy megvalósult álom. “Azt hiszem, mindig is a musical volt a kedvencem. Ha valaki megkérdezi, elmegyünk-e egy előadásra, szinte mindig egy musicalt választok. Azt hiszem, ha a mozi korai szakaszában szerepeltem volna filmekben, azok biztos musicalek lettek volna” – mondta Walken. A másik jelentős klip, amiben feltűnik, Madonna Bad Girl című dalához készült, ebben a színész egyfajta őrangyalt testesít meg – ez esetben nem táncol, viszont sokat bagózik a noir hangulat végett.

4. Távol tartja magát a hollywoodi eseményektől

Ha sztárokról beszélünk, szinte minden esetben az ugrik be, hogy biztos Los Angelesben vagy New Yorkban laknak. Walken azonban jóval távolabb, Connecticutban él, és teljesen boldog így. A feleségével lakik, és miként mondja: “Ritkán járok el innen. Néha hetek telnek úgy, hogy nem találkozom senkivel”.  A hollywoodi események sem érdeklik, a megnyitókra és a partikra sem jár el: “igyekszem távol maradni ezektől a társasági dologtól”. Repülni sem szeret, így például A hét pszichopata és a Si-cu londoni premierjét is kihagyta.


5. Nincs se számítógépe, se mobilja

Bizony, a színésznek se mobiltelefonja, se számítógépe nincs, egyetlen e-mailt és egyetlen sms-t sem küldött életében, és a Twitteren sincs fent. “Néha egy-egy forgatáson adnak nekem egy mobiltelefont, de ez inkább azért van, hogy megtaláljanak… Olyan ez, mint egy nyomkövető nyakörv” – meséli – “Persze, ha használni szeretném, meg kell kérnem valakit, hogy tárcsázzon, vagy bármi egyebet csináljon helyettem”. A dolog pikantériája, hogy az az interjú, amiben erről mesél a koronavírus-járvány kellős közepén készült, így azt online tudták elkészíteni. Walken elárulta, hogy ehhez át kellett jönnie az egyik ismerőséhez.

Forrás: Jason Merritt / Getty Images

 

6. Egyedi beszédmódját a bevándorlóknak köszönheti

Walken a ‘40-es, ‘50-es években a New York állambeli Queensben nevelkedett, innen származik jellegzetes beszédmódja. “New York egy olyan részéből származom, ahol szinte teljes egészében bevándorlók éltek. Amerikában születtem, de a szüleim és barátaim szülei Európából érkeztek ide. A környéken kevesen vették a fáradtságot, hogy angolul tanuljanak. Most jöttek Amerikába, és egy olyan közösségben éltek, ahol csak az anyanyelvüket beszélték, legyen az olasz, német vagy lengyel. Úgy élték az életüket, mintha még mindig Európában lettek volna. Úgy nőttem fel, hogy olyan emberek vettek körül, akik tört angolsággal beszéltek, valószínűleg ez ragadt rám” – mesélte Walken, akinek az édesapja német anyanyelvű volt.

 

7. Rühelli a fegyvereket

Egyszer azt nyilatkozta: “Sokszor használtam fegyvert a filmjeimben, de a való életben túl sok fegyver van. Ismerek olyan embereket, akiknek fegyvere van, és mind ugyanazt mondja: »Meg kell védenem magam, ha valaki betör a házamba«, de valójában azt gondolják, hogy »Remélem, valaki betör a házamba, hogy használhassam ezt a cuccot«. Elvesztettük az irányítást a fegyverek felett. Lassan nem mehetünk úgy moziba, hogy ne kéne átmennünk egy fémdetektoron”.

Forrás: Getty Images

 

8. Nincs jóban a lovakkal

Amikor egy szerep miatt lovagolnia kellett, akkor ímmel-ámmal megcsinálta, mint A Mennyország kapuja című filmben, de igazából nagyon utálta. Nem is bírta hosszú távon, a Halálvágta című James Bond-filmben, amiben a főgonoszt, Max Zorint alakította, már egy teherautó mögé kötött mű lovon ült. Ezt a módszert alkalmazták Az Álmosvölgy legendája forgatásán is.


9. Írt egy vacak színdarabot Elvis-ről

Sőt, még szerepelt is benne. Igazából ez nem csoda, mivel Walken élete nagy részében bálványozta az énekest, még a haját is úgy hordta, mint Elvis Presley. 1994-ben aztán el is játszhatta a rock and roll-ikont az általa írt Him című színdarabban, a Broadway-n. A sztori főszereplője Elvis halva született ikertestvére, és az a vége, hogy egy nemváltoztató műtét után pincérnő lesz egy kamionosoknak fenntartott pihenőben. A nézők és a kritika sem szerette a darabot. Walken úgy emlékezett vissza, hogy a bukás oka elsősorban az volt, hogy nem mindig volt formában, mikor fel kellett lépnie.

Forrás: Robert Marquardt/Getty Images

 

10. Az eredeti neve Ronald

Ronald Walken néven született, és a családja és a gyerekkori barátai még mindig Ronnie-nak szólítják. A Christophert egykori főnökétől, Monique Van Voorentől kapta, abból az időből, amikor a karrierje elején harmadmagával táncosként dolgozott egy éjszakai klubban. Vooren előszeretettel mutatta be a táncosokat valami hamis néven, egy este Ronaldot Christopherre keresztelte át, ami annyira megtetszett neki, hogy úgy maradt. “Valljuk be, van valami dögös ebben a névben” – mondta később. 

(via Ranker, Mental floss, Radio X)