10 meghökkentő tény Kate Winsletről

Mi tagadás, elfogultak vagyunk a színésznő iránt,. és nagyon hosszan sorolhatnánk, milyen filmjei és sorozatai miatt, de inkább itt van 10 különböző érdekesség pályafutása különböző szakaszaiból!

1. Az angliai Readingben született Kate Elizabeth Winslet tizenegy éves korában állt először kamera elé, akkor egy gyerekmüzli reklámfilmjében szerepelt. Igaz, nem kellett messze mennie az inspirációért, hiszen szülei egyaránt színészként is dolgoznak, nagyszülei közül pedig kettő is színházi igazgató volt. Persze Kate-nek is volt olyan korszaka, amikor mást csinált volna inkább: például egy ideig

inkább fodrász lett volna,

ám a kísérlet csúfos kudarccal ért véget: első modellje, a család egyik jóbarátja füléből vágott ki egy kisebb darabot.

 

Mennyei teremtmények - Forrás: Mokép

 

2. Első sikerét Peter Jackson filmje, a Mennyei teremtmények (1994) hozta meg, de meg kellett dolgoznia az újabb munkákért is. Ang Lee rendező eredetileg csak az Értelem és érzelem (1995) egy kisebb szerepre akarta meghallgatni Kate Winsletet, aki így az egyik főszerep, Marianne helyett Lucy Steele-t játszotta volna. Winslet azonban annyira akarta Marianne szerepét, hogy amikor megérkezett a meghallgatásra, úgy tett, mintha az ügynöke azt mondta volna neki, hogy Marianne szövegét fogja olvasni – és a teljesítménye végül olyan meggyőző volt, hogy ő lett a fiatalabb Dashwood lány. A forgatókönyvet is jegyző Emma Thompson és Kate Winslet a forgatás idején tényleg együtt éltek, hogy hitelesebben alakítsanak a vásznon testvéreket.

 

Értelem és érzelem - Forrás: InterCom

 

3. Miután megtudta, hogy a híres rajzolós jelenetben úgyis meztelenül kell mutatkoznia Leonardo DiCaprio előtt, Kate Winslet az első találkozásukkor egy villantással üdvözölte kollégáját, hogy megtörje a jeget. Persze nem volt az egész forgatás ilyen vidám és fesztelen. Winslet kemény kiképzésnek élte meg a forgatást, nemcsak a feszített tempó miatt, hanem mert az akciójelenetek felvétele közben számtalan sebesülést és egy tüdőgyulladást szerzett. Nem túl meglepő módon a premier után azt nyilatkozta, hogy nagyon sok pénzt kell ahhoz kapnia, hogy még egyszer James Cameronnal dolgozzon. A pillanat (vagy a sok pénz) pedig a közelmúltban érkezett el, hiszen Winslet is főszerepet játszik a rendező közelgő filmjében, az Avatar - A víz útjában.

 

Titanic - Forrás: Getty Images

 

4. Eredetileg ő játszotta volna Júlia szerepét az 1998-as Szerelmes Shakespeare-ben, azonban az utolsó pillanatban visszaadta a szerepet, hogy egy független filmben, A marokkói kalandban (1999) játszhasson. Így lett Joseph Fiennes partnere Gwyneth Paltrow.

5. Hét olyan direktorral is dolgozott, aki elnyerte a legjobb rendező Oscarját: név szerint Peter Jackson, Ang Lee, James Cameron, Sam Mendes, Roman Polanski, Danny Boyle és Woody Allen. Nem mellesleg Mendes volt a második férje, és ha ma kéne döntenie, akkor Polanskival és Allennel inkább nem forgatna a két rendező botrányai miatt – igaz, erről régebben sokkal diplomatikusabban nyilatkozott, mondván, el kell vonatkoztatni a konkrét esetekről!

 

Az öldöklés istene - Forrás: Big Bang Media

 

Winslet eddig mintegy 15 filmben vetkőzött meztelenre.

Nagyon magabiztosnak érzi magát a bőrében, és ha a karakter megköveteli, szívesen megszabadul a ruháitól, a lényeg, hogy játéka és a figura autentikus legyen. Szerinte fontos, hogy az ember kívül helyezze magát a szerepéből, hogy elkülönítse a testét és magát a karaktertől, ezért nehéz zavarba hozni. Első filmbeli csókját talán meglepő módon egy lánynak adta, Melanie Lynskey-nek a Mennyei teremtményekben (1994).

Mennyei teremtmények - Forrás: Mokép

 

A fürdőszobában tartja az Oscar-díját,

amit A felolvasó című drámáért kapott 2009-ben, hogy a vendégei megfogalmazhassák a saját köszönőbeszédüket, míg a dolgukat végzik. A szobrocskát Marion Cotillard, Nicole Kidman, Halle Berry, Shirley MacLaine és Sophia Loren adták át neki.

8. Bár Kate Winslet korábban már több interjúban is mesélt arról, miféle elképesztő dolgokat kért tőle és a a kollégáitól a maximalista James Cameron, a színésznő csak utólag értesült róla, hogy az Avatar 2 munkálatai alatt a 7 perc 14 másodperces szabadtüdős merülésével megdöntötte Tom Cruise egyetlen levegővétellel rögzített víz alatti forgatási rekordját (az adrenalinfüggő színész még 2011-ben állított fel csúcsot, amikor a Mission: Impossible - Titkos nemzet forgatásán 6 percen át tartotta vissza a lélegzetét a víz alatt). A kérdéses jelenet a 45 éves színésznő búvár kezeslábasban, egy hatalmas lebernyeggel a vállain sétálgatva vette fel egy gigantikus medence alján, egy víz alatti táncjelenetet adva elő, amit a Ronal nevű karaktere egy na'vi szertartás részeként lejt majd el az Avatar 2-ben. Persze csak azután, hogy James Cameron trükkmesterei felturbózzák ezt a speciális „víz alatti performance capture”-jelenetet a megfelelő CGI technológiával.

 

Egy makulátlan elme örök ragyogása - Forrás: SPI

 

9. Minden filmjét összevetve a nagy költségvetésű produkcióktól kezdve a független filmeken át a kevésbé ismert munkáiig Winslet azt gondolja, legjobb alakítását a francia csodabogár Michel Gondry rendezte Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004) című filmben nyújtotta. A narancssárgára festett hajú, emlékeit maga mögött hagyó Clementine Kruczynski megformálásáért felkerült a Premiere magazin minden idők 100 legjobb alakítását rangsoroló listájára.

 

Easttowni rejtélyek - Forrás: HBO

 

10. A színésznő 2012-ben egy, az autizmussal foglalkozó könyvet adott ki The Golden Hat: Talking Back to Autism címmel. Winslet ezt megelőzően egy dokumentumfilm, a Mother's Courage: Talking Back to Autism narrátora volt, amely egy izlandi anyáról, Margret Ericsdottirről és autista kisfiáról szólt. Ez annyira megérintette őt, hogy Ericsdottirral közösen egy alapítványt hoztak létre, majd egy könyvet írt a témáról, az élményeiről, és számos színész barátját kérte fel közreműködőnek.