10 milliós fájdalomdíjat kapott Gal Gadot az új Wonder Woman miatt

Kiderült, hogyan tudta a Warner elérni, hogy az új Wonder Woman-film főszereplője és rendezője ne tiltakozzanak, amiért a szuperhősmozijuk egyből felkerül az HBO Maxra.

Mi is beszámoltunk a Warner Bros. példátlan döntéséről, mi szerint a koronavírus-járványra hivatkozva 2021-ben mind a 17 premierjét egyszerre teszi elérhetővé a mozikban és testvércége, az HBO Max nevű streamelős szolgáltatás kínálatában. A döntésnek nem mindenki tapsol Hollywoodban, Christopher Nolan már hangot is adott a felháborodásának.

A The New York Times kiderítette, hogyan tudta a Warner elérni, hogy az új Wonder Woman-film főszereplője és rendezője ne tiltakozzanak hasonló módon. Röviden: fejenként 10 millió dollárral.

A lap szerint a stúdió még novemberben megkereste a Gal Gadot-t és Patty Jenkinst képviselő ügynökségeket, hogy kiderítsék, miként reagálna rá a Wonder Woman 1984-et producerként is jegyző rendező és a színésznő, ha karácsony napján, a mozis premierrel egy időben az HBO Max-ra is felkerülne a film. Az ügynökök azzal érveltek, hogy klienseiknek meg kell kapniuk azt az összeget, ami a hagyományos, mozis forgalmazási rendben járna nekik, pláne, ha a Warner azt szeretné, hogy promózzák is a filmet a médiában. A titkos (és a lap szerint feszült hangulatú) tárgyalások végén megegyezés született arról, hogy Gadot és Jenkins fejenként 10 millió dolláros kompenzációt kap.

Patty Jenkins és Gal Gadot az első Wonder Woman film premierjén. Forrás: Michael Tran / FilmMagic / Getty Images

 

A csavar a történetben, hogy kiderült, a Warner többi sztárjának nem jár pluszpénz. Amikor a stúdió megtette a nagy bejelentést a 2021-es premierjeivel kapcsolatban, az érintett alkotókat is csak az utolsó pillanatban értesítette, de sokan csak a hírekből tudták meg, hogy elmaradnak az exkluzív mozibemutatóik. Denzel Washington, Margot Robbie, Will Smith, Keanu Reeves, Hugh Jackman, Angelina Jolie és a Warner többi sztárja természetesen nehezményezte, hogy velük nem kötöttek külön alkut. Iparági pletykák szerint a rendezők céhén belül még a stúdió bojkottálása is felmerült.

„Sokáig a Warner Bros. számított a legalkotóbarátabb stúdiónak, ami komoly versenyelőnyük volt. Ezzel a lépéssel viszont elidegenítették azokat a tehetségeket, akiknek a megszerzésén olyan keményen dolgoztak. Ezek a színészek, rendezők nem mérnökök, akiket csak úgy le lehet cserélni”

– nyilatkozta az ügy kapcsán egy bennfentes.

A Warner lépése azért zaklatta fel ennyire az A-listás színészeket, rendezőket és írókat, mert a Hollywoodban bevett szokás szerint sokan az eladott mozijegyekből is részesülnek. Az így kieső bevételeket csak részben tudja kompenzálni a Warner és az HBO Max megállapodása, amely szerint a 31 napos vetítési jogokért cserébe a streamingszolgáltató maximum 10 millió dollárt fizet. A gyakorlatban ez persze csak annyit jelent, hogy a két céget tulajdonló AT&T az egyik zsebéből a másikba teszi át a pénzt.

A sztárok mellett a Warner Bros. a saját partnereivel is kiszúrt. A Dűnét és a Godzilla vs. Kongot gyártó Legendary Entertainment 75 százalékát állta a két film büdzséjének, azzal számolva, hogy a befektetésük a mozipénztáraknál megtérül majd, sőt, a sztárok közül is sokan nyomott áron vállalták a szereplést a jegybevételekből való részesedésért cserébe. A Warner nemcsak, hogy nem avatta be terveibe a Legendaryt, de korábban megakadályozta azt is, hogy a cég 250 millió dollárért eladja a Godzilla vs. Kongot a Netflixnek. A Legendary emiatt jogi lépéseket is kilátásba helyezett.

(via The New York Times)