10 példaértékű tanár a filmvásznon

A pedagógusok világnapja alkalmából olyan filmbeli oktatókat szedtünk össze, akiktől tényleg van mint tanulni szakmailag és emberileg is.

Herman Boone edző

A korai ’70-es években járunk, amikor az amerikai futballcsapat nehezen fogadja az el az új, afroamerikai edzőt, és kezdenek szétesni. Végül azonban sokat tanulnak a toleranciáról, és arról, miként kell egységben gondolkodni.

Hol? Emlékezz a titánokra! 
Ki? Denzel Washington

 

Louanne Johnson

A volt haditengerész tanárnak áll. Nem csoda, hogy az észak-kaliforniai középiskolában felrúgja a szabályokat, és megtanítja a fiataloknak, hogy ne fogadják el a kudarcot, és ne nyugodjanak bele a verségbe. Sajátos módszerekkel mutatja meg nekik, hogyan hozzák ki magukból a maximumot.

Hol? Veszélyes kölykök
Ki? Michelle Pfeiffer

 

Dewey Finn

Ha kidobnak a bandából, menj el helyettesítő tanárnak! Azt pedig egyenesen imádni fogják a nebulók, ha zenével tanítasz, és még azt is megmutatod nekik, hogyan legyenek kemények.

Hol? Rocksuli
Ki? Jack Black


Katherine Ann Watson

Igazi feminista ikon! A korai ’50-es években, egy lányiskola fiatal tanulóinak megmutatja, hogy van más út is a nők számára, nem csak feleségnek, háziasszonynak és anyának lenni.

Hol? Mona Lisa mosolya
Ki? Julia Roberts

 

Dan Dunne

Egy kábítószerfüggő középiskolai tanárt rajtakapja az egyik diákja amint épp crack-et fogyaszt. Különleges kapcsolat alakul ki köztük, amiben ott szendereg egy második esély a két periférián hányódó figura számára.

Hol? Fél Nelson
Ki? Ryan Gosling

 

Charles Xaviér professzor

Melyik tanár ne szeretne telepatikus képességet, amivel X professzor rendelkezik? Az X-Menek kerekesszékes vezetője egy magániskolába gyűjti a mutánsokat, hogy megtanítsa őket, hogyan használják a képességeiket és fogadják el önmagukat.

Hol? X-Men - A kívülállók
Ki? Patrick Stewart

 

Minerva McGalagony professzor

Nyilván, ha a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola tanárai közt nézelődünk, akkor adná magát, hogy Albus Dumbledore-t vagy Perselus Pitont emeljük ki, nekünk mégis McGalagony professzorra esett a választásunk, aki nemcsak határozott és megértő, de mindig ott van, ha szükség van rá.

Hol? Harry Potter-filmek
Ki? Maggie Smith

 

Mary Clarence nővér

A balhés bárénekesnő, Deloris Van Cartier újból felveszi az álcáját, ám ezúttal nem bujkál, hanem felkarolja egy bezárásra ítélt katolikus iskola szedett-vedett énekkarát, és a nemtörődöm kölkökből előhozza a kórusverseny győzteseit.

Hol? Apácashow 2.: Újra virul a fityula
Ki? Whoopi Goldberg

 

Ms. Norbury

Nemcsak matematikára oktatta a North Shore középsuli fiatal hölgyeit, hanem arra is megtanította őket, miként kezeljék a rosszindulatú pletykákat, és hogy tiszteljék egymást, és önmagukat.

Hol? Bajos csajok
Ki? Tina Fey

 

John Keating

Csak két szó: „kapitány, kapitányom”.

Hol? Holt költők társasága
Ki? Robin Williams