10 sztár, akiből majdnem Han Solo lett

Stallone túl drabális volt űrcsempésznek, Al Pacino és Kurt Russell nem értették, miről szól a film.

Nagyon vicces Star Wars-összeállítást közölt nemrég a Movieweb tíz olyan színészről, akik Harrison Ford előtt esélyesek voltak Han Solo szerepére, az 1977-es Csillagok háborúja forgatásának megkezdése előtt. George Lucas a hollywoodi legendárium szerint ugyanis nem akarta, hogy az American Graffiti egyik jellegzetes, sárga autós szereplője, a Bob Falfát alakító Harrison Ford szerepeljen a filmjében, ezért csak castingmunkára hívta el Fordot, hogy profi színészként vele próbálják el a jelöltek Han, Luke és Leia párbeszédeit.

Aztán persze a sokadik párbeszéd után már kiderült, hogy Ford a tökéletes Solo – az a közismert anekdota viszont már kamu a történetben, hogy Ford éjszakánként titokban ácsként dolgozott egy stúdióépületen, Lucas pedig egyik reggel meglátta szerszámövvel mászkálva, és be is fejeződött Han Solo castingja. Na de lássuk, kiknek a neve jött szóba a Star Wars forgatásának megkezdése előtt!

1. Robert Englund

A Rémálom az Elm utcában-filmek legendás Freddy Kruegere, Robert Englund eredetileg azért ment be a Warner stúdióhoz, mert szerepelni akart Francis Ford Coppola legendás háborús filmjében, az Apokalipszis most-ban. A castingosok azonban azt mondták neki, túl öreg ahhoz, hogy a vietnami tengerparton szörfözzön, de menjen át a másik szobába, mert ott is épp castingot tart Coppola egyik barátja – George Lucas. Englundot Han Solo szerepére is túl öregnek tartották, de kapott pár oldalt a Star Wars forgatókönyvéből, amin Luke szövege volt. Otthon megmutatta a haverjának, aki épp a kanapáján fetrengett, kiütve pár Heineken sörtől, hogy nézze már meg ezt az űrizét, valami tini lesz benne a főszereplő. A kanapén fetrengő haver Mark Hamill volt. Megnézte a forgatókönyvet, tetszett neki, felhívta az ügynökét, és másnap elment a meghallgatásra.

2. Nick Nolte

A 48 óra sztárja is az Apokalipszis most-ba akart bekerülni a '70-es évek közepén, és neki is azt mondták, kösz nem, de menjen csak át nyugodtan Lucashoz, a Star Wars castingjára. Nem Nolte lett végül Han Solo, de néhány korábbi interjújában olyasmit is emlegetett, hogy Indiana Jones szerepére is esélyes volt.

3. Sylvester Stallone

Bár Harrison Ford és Stallone ma már országos cimborák, sőt, együtt szerepeltek az Expendables 3-ban is, a Star Wars castingján még ellenfelek voltak. Stallone szerint abszolút nem volt szimpatikus Lucasnak, és szerencsére ő maga i tisztában volt azzal, hogy a fizimiskája egy maszkulinabb akcióhőshöz illik, nem pedig egy nagyszájú csempészhez. Jimmy Fallon egyik 2011-es talkshow-jában Sly el is ismételte, amit Lucaséknak mondott a szereplőválogatáson:

Egyszerűsítsük le a dolgot. Szörnyen festenék spandexben és lézerstukkerrel, az űrfiúknak nem olyan a feje, mint az enyém.

4. Al Pacino

Pacino már a '70-es évek elején is óriási sztár volt a Serpico és a Keresztapa 1-2 miatt, nem csoda, hogy őt is megtalálta – alighanem Coppolán keresztül – a Star Wars-casting híre. A zsaru- és gengszterfilmek későbbi királya azonban visszadobta Han Solo szerepét, mivel állítása szerint egy mukkot sem értett a forgatókönyvből.

5. James Caan

Nem Al Pacino volt az egyetlen, aki a Keresztapa szereplőgárdájából megpróbált bekerülni Coppola habókos jóbarátjának furcsa sci-fijébe, amiről a '70-es évek közepén még senki sem sejtette, hogy mekkora kasszasiker lesz. A Sonny Corleonét alakító James Caan is elment a meghallgatásra, de szerinte azért nem került be, mert

Lucasnak nem volt szüksége igazi színészre, ezért választotta ki végül az abszolút középszerű Fordot.

6. Chevy Chase

Hihetetlen, de igaz: a '80-as évek nagy nevettetője, a Hollywoodból mára igencsak kikopott Chevy Chase is esélyes volt egy ideig Han Solo szerepére – de nem élt a lehetőséggel. Viszont A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér munkálatai között leforgatott egy romantikus vígjátékot Carrie Fisherrel: ez volt A szivárvány alatt című Óz-feldolgozás.

7. Bill Murray

Han Solo cinikus figurája ideális szerep lett volna a szinte minden filmjében cinikus figurát (a rossz nyelvek szerint valójában saját magát) alakító Bill Murray-nek. Ő viszont egyetlen interjújában sem vallott színt, így a mai napig nem tudhatjuk, hogy tényleg komoly induló volt-e a Star Wars castingján, vagy ez is csak egy a sok hollywoodi pletyka és legenda közül. Az viszont biztos, hogy 1978-ban a stand upos show-jában már idétlen szöveggel énekelte a Star Wars főcímdalát.

8. Glynn Turman

A Drót sztárja idén nyáron mesélte el az Empire magazinnak, hogy fekete színészként ő is nagy esélyes volt a '70-es évek közepén Han szerepére. Ekkoriban Lucas még egy kezdő, de lelkes rendező volt, akit nem nagyon izgatott az, hogy mi az aktuális divat Hollywoodban, a mexikói és a fekete színészeket is ugyanolyan tárt karokkal várta a castingon, mint a fehéreket, így Turnman is minden gond nélkül el tudott menni a Han Solo-meghallgatásra. Ahogy azonban finomodott a forgatókönyv (Luke eredetileg lány lett volna, Han meg egy zöld űrlény), Lucas már problémásnak tartotta egy fekete és egy fehér szereplő románcát, így végül nem lett Turmané a szerep.

9. Christopher Walken

Szintén népszerű hollywoodi legenda, hogy Han Solo szerepére a fiatal Christopher Walken is esélyes volt a '70-es években. Ezt a pletykát csak tovább erősítette az a fergeteges Saturday Night Live-szkeccs, amiben Kevin Spacey csinált úgy, mintha ő lenne Walken a Star Wars castingján. Christopher Walken végül csak egy másik, szintén 1977-es kultfilm, az Annie Hall stábjába került be.

10. Kurt Russell

Bár Walken Star Wars-meghallgatásáról sosem maradt fen videó, Kurt Russell castingja a mai napig fenn kering a neten, sok más hollywoodi sztáréval együtt. A dolog és a menekülés New Yorkból későbbi főhőse több színésszel (többek között William Katt-tel) is elpróbálta a ma már jól ismert Csillagok háborúja-jeleneteket. De ahhoz képest, hogy egy ideig Luke és Han szerepére is esélyes volt, a saját bevallása szerint semmit sem értett az előadott jelenetekből:

Valami Halálcsillagról meg Millennium Falconról volt benne szó...