100 éves az ikonikus Hollywood-felirat, amit a Playboy vezére mentett meg

Így született meg az Álomgyár jelképe.

Los Angeles egyik legikonikusabb helyszíne a Lee-hegy a Santa Monica-hegység Beachwood Canyon nevű részén. Itt láthatók az óriásbetűk, amelyek a "Hollywood" szót adják ki, jelezve, hogy ez a nyugati filmművészet központja, a gazdagok és híresek világának epicentruma.

A megszámlálhatatlanul sok filmben és sorozatban feltűnő felirat története 1923-ig nyúlik vissza, és eredetileg a "Hollywoodland" szót írta ki, egy új lakótelep reklámjaként, amelyet a Los Angeles-i Hollywood negyedre néző dombokon építettek.

Forrás: Getty Images (Mario Tama)

 

A telep fejlesztői úgy hirdették a "Hollywood"-földet, mint "kiváló környezetet extra költségek nélkül a hegyek hollywoodi oldalán". A 13 óriásbetűt eredetileg villogó izzókkal állították fel, hogy még látványosabbak legyenek, és a fények tíz évig égve is maradtak.

Az elkövetkező évtizedekben azonban a felirat viseltes állapotba került. 1944-ben a "H" betű megsemmisült, amit később a túl erős szél számlájára írtak, bár egyesek azt állították, hogy talán a vandálok műve volt. 1949-re a tábla már olyan rosszul nézett ki, hogy tájsebnek minősült, és sokan követelték, hogy semmisítsék meg.

A Hollywoodi Kereskedelmi Kamara azonban felajánlotta, hogy megjavítja, mivel úgy vélték, hogy a tábla kulturális műemlékké válhat. Megállapodtak a Los Angeles-i Városfejlesztési Osztállyal, hogy a "Land" szót eltávolítják a "Hollywood"-ból, hogy a kerület egészét reprezentálja. Ezek a munkálatok az 1940-es évek végén kezdődtek meg, és 1978-ig tartotta is magát a jel, a szél azonban ismét súlyosan megrongálta. Az első "O" úgy nézett ki, mint egy "U", a harmadik "O" pedig nem is volt látható, vagyis a tábla a nem létező HULLWOD-ot hirdette.

Már a felirat leszedését tervezték, de az utolsó pillanatban kilenc adományozó, köztük Alice Cooper és Hugh Hefner, összesen mintegy negyedmillió dollárt ajánlott fel a tábla teljes újjáépítésére, betonalapra helyezett acéloszlopokkal. Hefner korábban a The New York Timesnak nyilatkozva egy másik híres világhírű nevezetességhez hasonlította a betűket:

A tábla Hollywood Eiffel-tornya. Ez a betűsor az emberek álmait és törekvéseit jelképezi szerte a világon.”
Forrás: Getty Images (Barbara Munker)

 

A ma már kulturális és történelmi nevezetességnek számító hollywoodi tábla valószínűleg még évekig állni fog, akárcsak maga az ikonikus Los Angeles-i helyszín. Gyakran ez az első dolog, ami eszünkbe jut, ha a filmsztárokról és a blockbusterekről van szó. Szimbólumnak is tökéletes, hiszen

akárcsak maga a modern moziipar, a Hollywood-tábla is lenyűgözőnek tűnik messziről, de minél közelebb érünk, annál jobban látszanak a mesterkéltségei.

Via: Far Out Magazine