12 dolog, amit nem tudtál az Aki legyőzte Al Caponét című filmről

1899-ben ezen a napon, január 17-én született a világ egyik leghírhedtebb bűnözője – aki többek közt az olyan filmeknek köszönheti ismertségét, mint Brian De Palma 1987-es műve, amiről az évforduló kapcsán összeszedtünk nektek egy tucatnyi érdekességet.

1. Az Aki legyőzte Al Caponét középpontjában álló nyomozócsoport, a „megvesztegethetetlenek” élén álló Eliot Nessnek a film egyik jelenetében egy borítékot dobnak az íróasztalára, ami minden bizonnyal pénzt tartalmaz, amellyel meg akarják vesztegetni – de a pontos összeg nem derül ki. A valóságban Al Capone azt ígérte Nessnek, hogy amennyiben szemet huny a tevékenykedése felett, két ezerdolláros csekk várja az asztalán minden hétfő reggel (ez akkoriban elképesztően sok pénz volt: mai árakra átszámolva több mint 30 ezer dollárnak, azaz 8,8 millió forintnak felel meg).

A nyomozó természetesen nem fogadta el az ajánlatot – a sors szomorú fintora, hogy ezt követően elszegényedve halt meg, mindössze 54 éves korában. 1957-es halálakor Ness hősiességét már teljesen elfelejtették; csak azután kezdtek közszájon forogni a tettei, amikor posztumusz kiadták Oscar Fraley-vel közösen írt könyvét, a The Untouchablest, ami alapján 1959-ben tévésorozat is készült.

2. A valóságban Al Capone tisztában volt vele, hogy egy hatósági személy meggyilkolása sokkal több gondot okozna neki annál, mint amit még kezelni tudna, ezért az embereinek azt az utasítást adta, hogy ne bántsák a Megvesztegethetetlenek csapatának tagjait. Persze folyamatosan megpróbálta lefizetni őket, de sosem kísérelte meg meggyilkoltatni sem Nesst, sem pedig bárkit a csoportjából. Ehhez hasonlóan az sem igaz, hogy Capone és Ness végül farkasszemet nézett egymással a tárgyalóteremben – igazából sosem álltak szemtől szemben a másikkal.

3. Az igazi Megvesztegethetetlenek utolsó, még életben lévő tagja, Albert H. Wolff volt az Aki legyőzte Al Caponét szakmai konzultánsa, és személyesen Kevin Costnernek is segített abban, hogy hogyan formálja meg Eliot Nesst.

Al Capone 1930 körül. Forrás: Underwood Archives / Getty Images

 

4. Robert De Niro a method acting feltétlen híveként kinyomozta, kik készítették annak idején Al Capone öltönyeit, és ugyanolyanokat varratott velük saját magának is a filmbe. De a színész nem állt meg itt: ragaszkodott hozzá, hogy ugyanolyan selyem alsóneműt viseljen, mint Capone – annak ellenére, hogy ezt a kamera sosem mutatta. Egyvalami volt, amiben De Niro ezúttal nem tudott hű maradni a method acting elveihez: mivel nem állt elég idő a rendelkezésére, nem tudott meghízni, hogy olyan súlyos legyen, mint a jóval testesebb gengszter, ezért párnákkal tömték ki a ruháját, hogy nehezebbnek tűnjön a valóságos súlyánál.

5. Eredetileg egyébként nem is Robert De Niro alakította volna Al Capone szerepét, hanem Marlon Brando, aki azonban kevesellte az 5 millió dolláros gázsit a kétheti munkáért. Ekkor került képbe De Niro, aki nem először helyettesítette Brandót: annak idején A keresztapa II-ben is helyette játszotta el Vito Corleone szerepét. Egy darabig azonban úgy tűnt, De Niro nem ér rá a forgatás idején, és ekkor Brian De Palma rendező leszerződtette Bob Hoskinst – akit végül ejtettek, amikor kiderült, hogy a sztár mégis elérhető. Fájdalomdíjként Hoskins ennek ellenére kapott egy hat számjegyű összegről szóló csekket De Palmától, amiért „olyan nagyszerű beugró volt”.

6. Ehhez hasonlóan Eliot Ness szerepét sem Kevin Costnernek szánták eredetileg. Az alkotók első választása Don Johnson volt, aki azonban elutasította a felkérést. Utána rengeteg név felmerült: Mickey Rourke (aki szintén nemet mondott), Jeff Bridges (Gene Hackman Malone-jával az oldalán), Mel Gibson (aki végül nem ért rá a Halálos fegyver forgatása miatt), Jack Nicholson (ő is visszautasította az ajánlatot), William Hurt, Tommy Lee Jones, Harrison Ford, Tom Berenger, Nick Nolte, Alec Baldwin, Nicolas Cage, Michael Douglas, Rutger Hauer, Ed Harris, Michael Keaton, Christopher Lambert, John Malkovich, Ron Perlman, Kurt Russell, Sylvester Stallone, John Travolta, Bruce Willis, James Woods és még Arnold Schwarzenegger is esélyes volt a projekt valamely pontján.


7.
Ness felesége, Catherine szerepét pedig eredetileg Mary Elizabeth Mastrantoniónak szánták. Végül úgy alakult, hogy ez lett Patricia Clarkson filmes debütálása. A színésznőt ezt követően olyan filmekben láthattuk, mint a Halálsoron, a Távol a mennyországtól, a Dogville – A menedék, a Viharsziget vagy nemrégiben a Kártyavár és az Éles tárgyak című sorozatok.

8. A filmtörténelem egyik leghíresebb tűzharca a költséghatékonyságnak köszönheti a megszületését. Az eredeti tervek szerint ugyanis Eliot Ness és George Stone nagy leszámolása a gengszterekkel nem a Chicago Union Station pályaudvaron zajlott volna, hanem egy megállított vonaton, csak a gyártó stúdió, a Paramount Pictures úgy találta, túl drága lenne egy harmincas évekbeli korhű szerelvényt szerezni. De Palma így átalakította a képsort (méghozzá a Patyomkin páncélos lépcsőjelenetének a mintájára), az eredeti elképzelést pedig egy kicsit megvariálva későbbi alkotásában, a Carlito útjában használta fel. Az Aki legyőzte Al Caponét pályaudvar-jelenetében egyébként a kaszkardőrkoordinátor kisfia játszotta a babakocsiban fekvő csecsemőt.

9. A Jim Malone-t alakító Sean Connery az egyik forgatási napon golfruhában bukkant fel, felvette a jelenetét, majd lelépett. Ezt követően átgolfozta a napot, és a forgatás végén megint megjelent egy ötperces felvétel erejéig, majd hazament. A George Stone-t játszó Andy Garcia és Charles Martin Smith, Oscar Wallace megformálója csodálattal adóztak a teljesítménye előtt, hogy milyen okosan csinálta az aznapi forgatást, mire Connery a következő aranyköpést sütötte el: „nem ez az első barbecue partim”. A nemrég elhunyt színészlegenda egyébként ennek a csekély erőfeszítésnek köszönhette pályája egyetlen Oscar-jelölését és -díját.


10.
Egy időben azt beszélték, hogy Brian De Palma előzményfilmet készül forgatni az Aki legyőzte Al Caponéthoz, The Untouchables: Capone Rising címmel, Nicolas Cage-dzsel a fiatal Capone szerepében. Sajnos ez az alkotás végül nem valósult meg; sovány vigasz, hogy az Aki legyőzté...-ből pár évvel később viszont készült egy sorozatverzió.

11. Az Aki legyőzte Al Caponét első előzeteseinek a bemutatásakor még nem készült el az Ennio Morricone által jegyzett kísérőzene végső verziója, így a trailereket Morricone egy másik munkájából, A misszió című filmből származó aláfestő zenével vetítették.

12. Nem tudni, hogy szándékos-e, de minden rendőr vagy szövetségi ügynök, akit a vásznon italozni látunk, később meghal. A film teljes cselekménye során egyébként összesen huszonnégy embert gyilkolnak meg.

Az Aki legyőzte Al Caponét elérhető a Netflixen.


(via IMDb)