45 éves az első Star Wars-paródia, és tuti, hogy nem láttad még

Pedig George Lucas is imádja.

Ha azt mondjuk, Star Wars-paródia, akkor szinte mindenki egyből az Űrgolyhókra gondol, ám Mel Brooks 1987-es filmjét jóval megelőzte egy rövidfilm, ami még George Lucas figyelmét is felkeltette.

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban

Ernie Fosselius író és rendező készített egy 13 perces kisfilmet, mindössze 8 ezer dollárból.

Az 1978-as Hardware Wars 3 millió dollárt hozott, és gyakran az eredeti Csillagok háborúja előtt vetítették, mivel ez George Lucas kedvenc Star Wars-paródiája. A Lucasfilmnél többen is le voltak nyűgözve a kisfilmtől, például a sound designer, Ben Burtt, aki több későbbi projektre is felkérte Fosselius-t, hogy különféle hangeffekteket és hangokat készítsen. Ő készítette például A Jedi visszatérben Rancor őrének hangját és A klónok támadásában a rovarszerű Poggle hangját is.

A Hardware Wars amúgy igazi ötletparádé: Fluke Starbucker, a vidéki srác a bölcs Augie „Ben” Doggie segítségével igyekszik magáévá tenni…, na nem az Erőt, ami angolul Force, hanem a Farce-t, ami komédiát jelent. Közben meg kell állítaniuk Darph Nader gonosz törekvéseit, amiben segítségükre van Anne-Droid hercegnő (a jellegzetes hajat két fahéjas csigával imitálták), az űrzsoldos Ham Salad (vagyis: Sonkás Saláta) és társa, egy bábfigura: Chewchilla; valamint 4-Q-2 és Artie Deco, aki igazából egy porszívó.

Ez is érdekelhet

10 dolog, amit nem tudtál az Űrgolyhókról

Lassan vége a nyárnak, de oda se neki, ha közben ilyen kiváló vígjátékokkal vigasztalódhatunk, mint Mel Brooks zseniális Csillagok háborúja-paródiája. Íme tíz érdekesség a forgatás kulisszái mögül!

Tovább

 

A Hardware Wars olyannyira nem merült a feledés homályába, hogy Amerikában 2024. február 20-án jelenik meg Blu-rayen, 2K felbontásban és rengeteg extrával, szóval aki még gyűjti a korongokat és elkötelezett Star Wars-rajongó, az ezt is felteheti a polcra, bár arra számítson, hogy magyar vonatkozás nincs a lemezen.

(via Collider)