4x5 érdekesség a 45 éves Mad Maxről, amiben újraszinkronizálták Mel Gibsont

George Miller apokaliptikus franchise-ának nyitódarabja igazi apokaliptikus körülmények közt készült.

1. A rendező

A legtöbben azért dolgoznak kórházban, hogy segítsenek a betegeken, ám van, aki azért is, hogy filmet készítsen. Akárcsak a franchise többi részét, az első Mad Max-filmet is George Miller rendezte, aki sürgősségi osztályon dolgozott, hogy pénzt gyűjtsön a forgatásra. Ráadásul a sürgősségi adta az ötlet a filmhez, mivel egy csomó motor- és autóbalesetes sérülést látott ott.

 

2. A forgatás

Az apokaliptikus filmet apokaliptikus körülmények közt forgatták: az alacsony költségvetés miatt

a filmben valódi motorosbanda statisztált, a művészeti vezető kellékeket lopott és a mindenfajta engedély nélkül zárták le az utakat

(ezért tűnik úgy, hogy néhány jelenetben kapkodnak a szereplők – hiszen tényleg sietve kellett felvenni). A rendező, George Miller szerint ráadásul ehhez szolgálaton kívüli rendőröktől kaptak segítséget.

3. A költségvetés

Az 1979-es film mindössze 350 ezer dollárból készült (egyes források 200 ezret, mások 400 ezret említenek, de a lényeg, hogy ez még annál is kevesebb, mint amit egy átlagos film reklámjaira költöttek akkoriban), ami jócskán megtérült, hiszen globálisan 100 millió dollárt hozott. Pedig Miller valószínűleg nem is gondolta, hogy egy kultikus franchise első darabján dolgozik, mikor otthon, magányosan vágta a filmet.

 

4. A fizetség

A film költségvetése olyan alacsony volt, hogy volt olyan stábtag, akinek Miller nem is tudott fizetést adni, legalábbis pénzben nem. Azért ők sem jártak olyan rosszul, mivel nekik

úgynevezett slabsszal fizetett: ez a 24 pakkos sört jelenti Ausztráliában.

5. A címszerep

Ez volt Mel Gibson első nagyjátékfilmes szerepe, ami ráadásul kultikussá vált, pedig ő csak az egyik barátját kísérte el a szereplőválogatásra. Mivel este a kocsmai verekedésben megsérült, a stábnak nagyon megtetszettek ezek a külsérelmi nyomok, és készítettek róla pár fotót, majd megkérték, hogy ha meggyógyult, jöjjön vissza. Gibson így is tett, és bár kevés színészi tapasztalattal rendelkezett, Miller egyből neki adta a szerepet.

 

6. A plakát

Gibson ekkor még olyannyira nem számított névnek, hogy

sem az első moziplakáton, sem az első előzetesben nem szerepel.

Utóbbi inkább az autóbalesetekre és az akcióra koncentrált.

Forrás: American International Pictures

 

7. A bőr

Viszont annyira fontos azért volt a címszerepet játszó Gibson a filmben, hogy tisztességes jelmezt kapjon. Sőt, ő az egyetlen, aki valódi bőrszerkót visel, a többi rendőrt játszó szereplőn csak bakelitből készült utánzat van.

 

8. A név

A Gibson által alakított rendőr teljes neve Max Rockatansky.

A vezetéknevét egy 19. századi patológustól, Carl von Rokitanskytől vették kölcsön,

akiről a Rokitansky-eljárás is kapta a nevét. Ez tulajdonképpen a belső szervek eltávolításának legelterjedtebb módja a boncolás során.

9. A banda

Említettük már, hogy a filmben egy valódi motoros banda szerepel, mivel a költségvetésbe nem fért bele hivatásos kaszkadőrök foglalkoztatása.

A The Vigilantes nevű banda felkérése azért is volt jó ötlet Millertől, mert az egész filmen átsüt a motorok és a száguldás iránti rajongás,

ami később az egyik védjegyévé vált a Mad Max-filmeknek.

 

10. A haláleset

Persze kaszkadőrök nélkül, amatőr színészekkel dolgozni cseppet sem veszélytelen. Fel is röppent a hír, hogy a forgatáson az egyik bandatag, Dale Bensch a halálát lelte az egyik mutatvány közben. Ám szerencsére nem volt semmi baja, ez csak alaptalan pletyka volt.

„Van egy városi legenda, miszerint meghalt egy kaszkadőr – az én voltam. Az volt a legijesztőbb, hogy leejtettem a hídról a motort. […] Túl sokáig kapaszkodtam bele, azért nézett ki olyan rosszul. De végül jól sikerült, és híres lett a jelenet.”

– mondta Bensch.

11. A belsős poén

Az a jelenet, mikor Goose (Steve Bisley) egy „ingyen börtönkilépő cédulát” ad az országúton egy motorosnak, az valójában egy belsős poén, amit csak a stáb értett. Ugyanis a motorosbanda tagjai, akik a filmben játszottak, gyakran jelmezben és kellékfegyverekkel mászkáltak, és ugye ez nem egy bejelentett forgatás volt. Mindnyájan kaptak egy levelet, amit megmutathattak a rendőröknek, és amiben az állt, hogy mi is ez az egész valójában, és hogy kérik a rendvédelmi szervek megértését.

ez is érdekelhet

Mad Max és a kismalac - 73 éves George Miller

Egészen különös George Miller életútja: az orvosból lett filmes rendezte a műfajteremtő Mad Max-sorozatot, Babe, a kismalac városi kalandját és a Táncoló talpakat, majd csaknem 70 éves bácsiként levezényelte minden idők legtökösebb akciófilmjét.

Tovább

 

12. A járgányok

A film látványos nyitójelenete egy hatalmas üldözés, amiben több autó is összetörik. Hogy ennyire jól sikerültek a felvételek, az részben a véletlen műve: például a kék furgonnak eltávolították a motorját, és a stábtagok lökték az útra. Ám mivel hiányzott a motor súlya, a jármű ellenőrizhetetlenül kipördült, ami hozzájárult a látványos karambolhoz.

13. Max bosszúja

Bár bosszúfilmként tartják számon a Mad Maxet,

a címszereplő revansa csak az utolsó negyedórában veszi kezdetét,

és ravasz módon nem is a bandavezérrel számol le a legkegyetlenebbül.

 

14. A stáb bosszúja

A Johnnyt alakító színész, Tim Burns annyira magáévá tette a szerepet, hogy a forgatási szünetekben is mindenkit idegesített. Egyszer besokkoltak a kollégái, és az ebédszünetben magára hagyták a roncshoz bilincselve.

15. A betiltás

1979-ben, amikor kijött a Mad Max, Új-Zélandon betiltották. Az új-zélandi Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium indoklása szerint

a filmben „kifogásolható tartalom” található.

Végül a premier után két évvel, 1981-ben mégis bemutatták.

 

16. A fekete autó

Max a film végén egy ikonikus fekete autóval indul bosszút állni. Az Interceptor a forgatás után egy szeméttelepre került (senki sem gondolta, hogy kultikus státuszba emelkedik a film), ahonnan egy rajongó mentette ki a roncsok közül.

17. Az utószinkron

Miller Ausztráliában, ausztrál színészekkel forgatta le a filmet, ám

a forgalmazó aggódott amiatt, hogy az amerikai nézőket zavarni fogja az ausztrál akcentus, így az egész filmet utószinkorinzáltatták,

amerikai színészekkel. Szóval hiába hallgatod az „eredeti” angol hangsávot, azon sem Mel Gibson beszél. Az ő esetében az a poén, hogy nem is ausztrál: az USA-ban született és csak 12 éves korában költöztek Ausztráliába, így soha nem okozott gondot neki, hogy amerikai akcentust használjon a filmjeiben.

 

18. A magyar szinkron

Mint minden régebbi filmnek, természetesen ennek is több szinkronja van, esetünkben kettő, és mindegyik a kilencvenes években készült. Az Internetes Szinkron Adatbázis szerint az első 1994-ben készült az HBO számára, de többek közt ezzel vetítette a Duna Televízió és az RTL (Klub) is, és ez került rá a DVD-re is. Ebben Szabó Sipos Barnabás hangján szólal meg Mel Gibson. A második szinkron 1998-ban készült a Magyar Televízió számára, és ebben Stohl András szólaltatja meg a címszereplőt.

Forrás: American International Pictures

 

19. A visszatérés

Bár Mel Gibson nem tért vissza a negyedik részben, A harag útjában, ám

volt olyan színész, aki a ’79-es Mad Maxben, és a 2015-ösben is szerepelt.

Hugh Keays-Byrne az, aki korábban a bandavezért, Toecuttert alakította, A harag útjában pedig ő volt Halhatatlan Joe. A színész azóta sajnos, 2020-ban elhunyt.

 

20. A folytatás

A Mad Max-franchise legújabb része, a Furiosa május 23-án érkezik a mozikba. Ez már túllép a címszereplőn, de ugyanabban a világban játszódik, nem véletlenül az az alcíme, hogy: Történet a Mad Maxből. Ennek főszereplője az Anya Taylor-Joy által alakított Furiosa, akit gyermekkorában egy motorosbanda vezére elrabolt a Zöld Helyről a Sok Anyától, és most mindent megtesz, hogy visszajusson oda. Menő autókból és porfelhőből most sem lesz hiány, hiszen ezt is George Miller jegyzi.

(via IMDb, Movieweb, Ranker, MentalFloss)