5 ikonikus filmes csók, amelynek különleges háttértörténete van

Van itt minden: műfogsor, fuldoklás, vérfertőzés és egy tál spagetti.

Egy filmben a legegyszerűbb úgy megmutatni, hogy két karakter szerelmes egymásba, ha csókolózni látjuk őket. A romantikus filmek meg egyenesen követelik a csókot, szóval elég gyakori, hogy csókolózni látjuk a színészeket. Ám igazán emlékezetes, ikonikus csók nem sok van – ebből szedtünk most ötöt, és azok különleges háttértörténetét.

 

Scarlett és Rhett első csókja – Elfújta a szél (1939)

Sokan irigykedtek Vivien Leigh-re, amikor megcsókolhatta Clark Gable-t az Elfújta a szélben, ám az élmény korántsem volt olyan kellemes, mint gondolnánk.

„A műfogsorának szörnyű szaga volt”

– mondta állítólag Leigh. De nemcsak Gable műfogsorával volt probléma, ugyanis a színész ínybetegségben szenvedett, és még erős dohányos is volt. Ám nemcsak Vivian Leigh szenvedett partnere rossz leheletétől: Az éhezők viadala-filmek sztárja, Jennifer Lawrence lehelete is igencsak rossz volt. Liam Hemsworth azt mondta, hogy mindig, mikor csókjelenet következett, előtte Lawrence „fokhagymát, tonhalat vagy valami undorítót evett”.

 

Jack és Rose első csókja, emlékezetes koreográfiával – Titanic (1997)

Minden idők legromantikusabb katasztrófafilmjében Jack (Leonardo DiCaprio) és Rose (Kate Winslet), a tiltott szerelmesek több csókot is váltanak egymással, de egyik sem olyan emlékezetes, mint az, amikor a hajó orrában, naplementekor csattan el a smaci. Már maga a jelenet is ikonikus, hát még a csók, aminek a rendező minden mozzanatát megkoreografálta.

„Apró ajkakat rajzoltam a kezeimre, és azokkal mutogattam el, hogy pontosan ki, mit fog csinálni”

– mondta James Cameron. Egy dolgot azonban nem tudott irányítani: a naplementét, de szerencsére az utolsó forgatási napon eloszlottak a felhők, így sikerült felvenni a jelenetet. Ám mivel gyorsan kellett cselekedni, az egyik felvétel teljesen életlen, a másik pedig félig fókuszálatlan volt, de ez utóbbi bekerült a filmbe. A közeliket viszont már műteremben kellett felvenni.

 

A pókcsók fejjel lefelé – Pókember (2002)

Próbáltál már fejjel lefelé csókolózni, miközben szakad az eső? Ne is próbálj, mert egyáltalán nem olyan romantikus, mint amilyennek Sam Raimi Pókember-filmjében tűnik. Persze ettől még Pókember (Tobey Maguire) és Mary Jane (Kirsten Dunst) csókja a legikonikusabb szuperhős-smaci. A jelenet felvétele Dunst számra nem okozott gondot – attól eltekintve, hogy átázott a hideg esőben –, ám Maguire igazi kínzásként írta le a forgatást:

„Az eső belecsorgott az orromba, és akkor Dunst felhúzta a maszkot [az orromhoz], elzárva ezzel a légutakat, szóval nem tudtam lélegezni. Aztán megcsókolt, így a számon át sem tudtam levegőt venni.”

Bár a filmben romantikusnak tűnik a csók, valójában Maguire minden egyes alkalommal fuldoklott, amikor újravették.

még több csók

5 filmes csók, ami többet jelentett a színészek számára

Van, hogy a szenvedély letarolja a szerepet. És van, hogy a vásznon meglátszik, ha már kihunyt.

Tovább

 

A spagetti-csók – Susi és Tekergő (1955)

Ez minden idők legikonikusabb animációs csókja, hiszen nemcsak a popkultúrába épült be, hanem az emberek is előszeretettel leutánozzák, amikor a Disney rajzfilmjében a két címszereplő kutya, Susi és Tekergő tudtukon kívül ugyanazt a spagettiszálat szürcsölik, majd a közepére érve véletlenül összeér a szájuk. Tekintve, hogy mennyire ismertté vált ez a csók, érdekes, hogy eredetileg maga Walt Disney akarta kihúzni a forgatókönyvből, ugyanis meg volt győződve arról, hogy ha két háziállat betol egy tál spagettit, az nem valami romantikus látvány. Frank Thomas animátor viszont készített koncepciórajzot, hogy megmutassa, igen is van báj abban, ha két kutya egy tál spagetti felett smárol. Szerencsére sikerült meggyőznie Disney-t.

„Sosem gondoltam volna, hogy ez a jelenet ennyire ikonikus lesz”

– mondta 2018-ban Thomas.

 

A vérfertőző csók – Star Wars: A Birodalom visszavág (1980)

Mielőtt az 1983-as A Jedi visszatérben kiderült volna, hogy Leia (Carrie Fisher) és Luke (Mark Hamill) valójában testvérek, A Birodalom visszavágban volt egy közös csókjelenetük. Ráadásul mindez csak azért, hogy Leia féltékennyé tegye Hant (Harrison Ford). Szóval igazából ez nem is igazi vérfertőzés, mert egyfelől nem tudták, hogy testvérek, másfelől a csók inkább hecc, bár a forgatókönyv korábbi változataiban ennél szorosabb romantikus kapcsolat lett volna köztük.

Az eredeti forgatókönyvben Luke szerelmet vallott Leiának, míg egy másik változatban Leia viszonozta is az érzést (de aztán mégis Hant választotta), és ez a szerelmi háromszög még a forgatásig is eljutott.

Egy törölt jelenetben, ami az ominózus csók előtt játszódik, már majdnem összeér az ajkuk: Luke meg akarja vallani az érzései Leiának, de nem találja a szavakat, ezért inkább a tettek mezéjre lép, és odahajol, hogy megcsókolja. A lány fogadná a csókot, ám R2-D2 és C-3PO megzavarja őket. Szerencsére ezt törölték a végső verzióból, így kevésbé kínos, amikor kiderül, hogy testvérek.

 

(via Listverse)