5 meglepő csavar, ami megmentett egy-egy gyenge filmet

DiCaprio Viharszigete, John Cusack Azonossága és Nicole Kidman horrorfilmje, a Más világ mind-mind felejthető alkotás lenne, ha nem érne fel egy-egy gyomrossal a befejezésük. Vigyázat, spoiler veszély!

Ha egy jó filmben van egy nevetséges csavar, az teljesen megöli a sztorit. Ugyanakkor, ha egy egyébként közepes (vagy egyenesen pocsék!) filmnek van egy meglepő fordulata, akkor akár kultfilmként is bevonulhat a kollektív emlékezetünkbe. Bár az utóbbi azért olyan gyakran nem fordul elő, az alábbi listánkban összeszedtünk öt ilyen produkciót.

VIGYÁZAT, SPOILERVESZÉLY!

 

1. Más világ

Nicole Kidman 2001-es horrorja a vidéki Nagy-Britanniában játszódik. Itt él egy anya két olyan gyermekkel, akiket súlyos napfényallergia sújt, ezért veszélyes az ablakokat szabadon hagyni, nagy, nehéz függönyök takarnak el minden természetes fényforrást a hatalmas kúriában. A történet előrehaladtával azonban az anya és a gyermekei is egyre furcsább dolgokat vesznek észre az otthonukban. Minden jel arra utal: a házban kísértetek járnak! A film nagy, végső csavarjában kiderül, hogy valóban szellemek laknak az ódon falak között, de nem úgy, ahogy a néző gondolja: a főhősnő és a gyerekei ugyanis mindvégig halottak voltak, és pont az élők zavarták meg az otthonukat mindenféle szellemidéző szeánszokkal! A kísértetházas zsáner régóta lerágott csont, ez a teljesen átlagos horrorfilm viszont egy nagy csavarral képes volt sikeresen a feje tetejére állítani az egész műfajt.

 

2. Azonosság

John Cusack 2003-as thrillere szegről-végről Agatha Christie Mert ​többen nincsenek (ismertebb, de ma már nem polkorrekt változatban: Tíz kicsi néger) című bestsellerének adaptációja, modern környezetbe áthelyezett történettel. A film azzal kezdődik, hogy egy elítélt a kivégzésére vár egy gyilkosságsorozat miatt. Eközben tíz idegen egy Isten háta mögötti nevadai szállodában egy furcsa vihar miatt elszeparálódik a külvilágtól. Nem telik el sok idő, és elkezd rájuk vadászni egy rejtélyes támadó, ám a vendégek egymást gyanúsítják a hátborzongató gyilkosságokkal. Ahogy a túlélők száma négyre csökken, kiderül, hogy mindegyikük születésnapja megegyezik: május 10. – ugyanaz a nap, amikor a gyilkosságokat elkövette a film elején bemutatott elítélt. A szállóban lévő vendégsereg ugyanis egyetlen személy más-más személyisége, és az egész vérfürdő a gyilkos fejében játszódott le! 

 

3. Viharsziget

A történet helyszíne egy világtól elzárt, Massachusetts állam partjainál fekvő kis sziget. Az itteni elmegyógyintézetben tartják fogva az Egyesült Államok legveszedelmesebb elmebeteg bűnözőit. Amikor a szigorúan őrzött intézményből megmagyarázhatatlan módon megszökik egy gyilkosságért elítélt nő, az igazgató, Dr. Cawley (Sir Ben Kingsley) kénytelen külső segítséget kérni. Két rendőrbíró, Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) és Chuck Aule (Mark Ruffalo) utazik el a szigetre, hogy kiderítse, mi történt, és megtalálja a szökevényt. Danielsnek nemcsak a munkáját hátráltató pszichiáterrel, hanem a saját démonaival is meg kell küzdenie.

Ahogy a nyomozás egyre halad előre, Teddy fejfájást és remegést kezd tapasztalni. Később megtudja, hogy a kórházban lobotómiát végeznek a betegeken, hogy olyan bestiális teremtményekké változtassák át őket, akik mindenféle szörnyűségre képesek. Amikor végül szembesül aDr. Cawley-val, megtudja, hogy valójában ő is egy beteg: az intézmény legveszélyesebb ápoltja, aki maga is gyilkos. Ezután Teddyt, akinek valódi neve Andrew Laeddis, elönti az emlékek áradata, és elájul, hogy aztán a kórházban már a régi önmagaként ébredjen fel. A film nemcsak emiatt a csavar miatt lebilincselő, de többször is újranézhető, mert rengeteg olyan nyom van benne elszórva, amelyek csak a film befejezésének ismeretében nyernek utólag értelmet.

 

4. Éli könyve

Ebben a 2010-es posztapokalptikus sci-fiben a Föld lakosságát 30 évvel a történet kezdete előtt egy atomháború pusztította ki szinte teljesen. Ebben a világvége utáni pusztaságban az erőszak a törvény, ráadásul ha nem hord az ember szemüveget, könnyen megvakulhat. Az utakon lerobbant, holtestekkel teli autók állnak, mindennek a tetejébe vérszomjas fosztogatók leselkednek a vándorokra. Denzel Washington alakítja a címbéli képzett harcost és túlélőt, a pusztaságban vándorló Élit, aki (hoppá, micsoda váratlan fordulat!) egy nagyon különleges könyvet cipel magával mindenhová: a Biblia utolsó megmaradt példányát! Csakhogy a kötet Braille-írással van szedve, mivel Éli, bár nem látszik, történetesen vak...

 

5. Fűrész

Ki ne emlékezne rá, hogyan kezdődött anno 2004-ben bemutatott, azóta pedig számos rossz és kevésbé rossz folytatást megélt Fűrész? Természetesen azzal, hogy Dr. Lawrence Gordonnak (Cary Elwes egyik legemlékezetesebb alakítása) a címbéli fémfűrésszel egy őrült játékmester utasításait követve le kell nyiszálnia a saját lábát, hogy kijusson a koszos börtönéből, ami voltaképpen egy gyilkos szabadulószoba. Az ördögi főkolompos (Tobin Bell, akiről nemrég írtuk meg mi is itt a PORT.hun, hogy sokadszorra is visszatér ehhez a szerepéhez), aki az egészet kitervelte, eközben mindvégig ott hever az őrületbe hajszolt doktor mellett egy vértócsában, magára hagyott holttestként. Ám a film végén feltápászkodik, és elsétál, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga.

 

(via Ranker.com)