5 sztár, akinek egyetlen nap alatt siklott ki a karrierje

Elizabeth Berkley karrierjét a fülledten erotikus Showgirls, Matthew Modine-ét a hatalmasat bukó A kincses sziget kalózai siklatta ki örökre.

1. Elizabeth Berkley és a Showgirls

A Showgirls 1995-ös premierjét óriási várakozások előzték meg, hiszen az Elemi ösztön rendezője és forgatókönyvírója, Paul Verhoeven és Joe Eszterhas állt emögött is, így sokan azt hitték, hogy a film főhősnője, Elizabeth Berkley Sharon Stone-hoz hasonlóan a hollywoodi sztárok élvonalába emelkedik. Aztán az emberek megnézték a Showgirls-t, és bár az azóta eltelt évtizedek alatt kultfilm lett belőle,

Elizabeth Berkley lesújtó kritikákat kapott, ami gyakorlatilag egyik napról a másikra romba döntötte az épp akkor induló hollywoodi karrierjét.

Forrás: InterCom

 

2. Matthew Modine és A kincses sziget kalózai

Hollywood történetének egyik legnagyobbat bukó filmje nagyban hozzájárult Geena Davis karrierjének megfenekléséhez, és rövid időre kisiklatta a rendező Renny Harlin pályáját is. A legrosszabbul azonban kétség kívül a film férfi főszereplője, Matthew Modine járt, aki épp ekkor száguldott szélsebesen az A-kategóriás sztárság felé – az elmúlt évtizedekben viszont semmi említésre méltót nem láthattunk tőle (a Stranger Things gonosz tudós karakterén kívül persze). A színész 2016-ban azt nyilatkozta, anno elkövette azt a nagy hibát, hogy a film sajtótalálkozójának reggelén elolvasott pár kritikát:

Borzalmas volt! Aztán elolvastam egy másikat, és az még borzalmasabb volt! De arra gondoltam, hogy csak kell majd jönnie egy olyannak is, ami pozitív. De csak jöttek egymás után [a cikkek]: szörnyű, szörnyű, szörny, szörnyű. Aztán lementem reggelizni, és úgy éreztem, hogy a kávézóban mindenki engem néz, és azt mondja: »Úristen! Itt a két lábon járó halott!« Nagyon fáj, ha az embert ilyen keményen megrúgják. Azt hiszem, ez bizonyos szempontból nagyot ártott a karrieremnek.
Forrás: MediaPress

 

3. Jennifer Grey és a Szelek szárnyán

Az 1987-es Dirty Dancing után sokáig úgy tűnt, hogy Jennifer Grey lesz Hollywood új királynője. De aztán az 1992-es Szelek szárnyán című, vitorlázókról szóló dráma forgatásán történt egy incidens, ami végleg meggyőzte őt arról, hogy megműtse az orrát. A színésznő a 2022-es önéletrajzi kötetében felidézte, hogy a film operatőre megkérdezte tőle, hogy „púp van-e az orrán”. Mivel ez már a sokadik megjegyzés volt az orrával kapcsolatban, kés alá feküdt – csakhogy a plasztikai sebésze elrontotta a műtétet, a kollégái szinte fel sem ismerték, és a Szelek szárnyán pótforgatásán különféle trükkökkel kellett elrejteni az új arcvonását. Ezt követően évekig nem játszott nagy mozifilmben.

Egyik napról a másikra elvesztettem az identitásomat és a munkámat. Rengeteg energiát fordítottam arra, hogy kitaláljam, mit rontottam el, miért lettem száműzve a királyságból. De ez egy hazugság. Én voltam az, aki száműztem magamat.

 

4. Meg Ryan és a Nyílt seb

Ebben az erotikus thrillerben Meg Ryan karaktere veszélyes viszonyt kezd egy rendőrrel – és ez túl éles váltásnak bizonyult a közönség szemében, akik a színésznőt évtizedeken át romantikus komédiákban látta és szerette meg. A 2003-ban bemutatott Nyílt seb óta Meg Ryan teljesen eltűnt a reflektorfényből, és mára teljesen kikopott Hollywoodból. 2019-ben egy interjúban elmondta, továbbra is büszke erre a filmjére, és jogtalannak érzi a negatív kritikákat, amiket kapott érte:

Meglepett a negatív reakció. Imádtam azt a filmet, imádtam azt az élményt... Azóta az újságírók elmagyarázták nekem, hogy fel kellett volna készítenem a közönséget arra, hogy valami egészen mást fogok csinálni.
Warner Home Video

 

5. Lea Thompson és a Howard, a kacsa

A galaxis őrzői óta a világ legtermészetesebb dolga, hogy egy beszélő mosómedve egy blockbuster főszereplője. Csakhogy 1986-ban még egyáltalán nem volt felkészülve ilyesmire a világ: hiába volt a Howard, a kacsa alapja az azonos című Marvel-képregény, George Lucas cége, a Lucasfilm, valamint a filmmogul főiskolai csoporttársai, Willard Huyck és Gloria Katz hatalmasat buktak a filmadaptációval. Ebben persze valószínűleg masszívan közrejátszott az is, hogy

a címbéli kacsa, a másik világból Clevelandbe csöppent Howard intim kapcsolatba keveredett egy rockénekesnővel, akit Lea Thompson játszott.

UIP-Duna Film