6 híres pár, akiken sokszor köszörülték a nyelvüket az emberek

Sokak szerint azért oszlott fel a Beatles, mert John Lennon összejött Yoko Onóval. Mások Harry herceg és Meghan Markle vagy Andy Vajna és Palácsik Tímea érzelmeit kérdőjelezték meg.

1. John Lennon és Yoko Ono

A legismertebb Beatles-tag, John Lennon és a japán képzőművész-zenész, Yoko Ono 1969. március 20-án házasodtak össze Gibraltáron. Bár már 1966-ban találkoztak Yoko Ono londoni kiállításán, a kapcsolatuk csak 1968-ban kezdődött el, amikor Lennon hazatért az indiai útjáról, és rájött, hogy eltávolodtak egymástól a feleségével, Cynthia Lennonnal. Ám mivel az Unfinished Music No. 1: Two Virgins című albumuk provokatív borítóján (amin a pár meztelen volt), már egyértelmű volt, hogy a két művész között több van, mint munkakapcsolat, John Lennon még ugyanebben az évben el is vált az első feleségétől.

John Lennon és Yoko Ono a Hilton Hotel elnöki lakosztályában tiltakoznak a vietnámi háború ellen (forrás: Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

 

John Lennon és Yoko Ono az 1969-es gibraltári esküvőjük után Amszterdamban töltötték el a nászútjukat. Ekkor készült róluk a híres Bed In című fotósorozat a Hilton Hotel elnöki lakosztályában, ahol hét napot töltöttek az ágyban, „tiltakozásul a vietnámi háború és a világban tapasztalható erőszak ellen”. Lennon és Ono kapcsolata tehát az „ágyban tüntetéshez” hasonló performanszokon keresztül zajlott a nyilvánosság előtt (Amszterdam után megismételték ugyanezt Montrealban is), ami miatt

a média Yoko Onóval szemben igen rosszindulatú volt, számos mocskolódó bulvárcikk jelent meg a párról, ami kifejezetten dühítette Lennont.

Sok Beatles-rajongó a mai napig Yoko Onót okolja a Beatles felbomlásáért. Tény, hogy Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr nehezen viselték el, hogy Lennon mindig magával vitte a stúdióba Onót is utolsó albumuk, az Abbey Road felvételeire (ez volt ugyanis technikailag az utolsó közös albumuk, és nem a Let It Be, aminek a kiadása a tagok kreatív nézeteltérései miatt 1970-re tolódott át), ahová a pár még egy ágyat is bevitt, hogy ne kelljen elválniuk egymástól. A Beatles-tagok valójában persze már a menedzserük, Brian Epstein 1967-es halála után eltávolodtak egymástól, ráadásul Paul McCartney és John Lennon pattanásig feszülő személyes és szakmai nézeteltérései miatt (McCartney újra turnézni akart, Lennon és a többiek viszont inkább lassítottak volna) csak idő kérdése volt, hogy mikor fognak végleg elválni az útjaik.

 

2. Károly és Kamilla

Természetesen nem mehetünk el szó nélkül egy másik „brit híresség” kirakatba tett házassága mellett sem, hiszen nemcsak a Beatles zenekar, de a brit királyi család tagjainak is közismerten a nagy nyilvánosság előtt zajlanak a magánügyei. Ahogy azt a méltán népszerű Netflix-szériában, A koronában is láthattuk, a jelenlegi brit uralkodó, III. Károly, amikor még walesi herceg volt, ifjú éveiben a házas Camilla Parker Bowles után epekedett.

 

III. Károly brit király és Kamilla királyné 1979-ben (forrás: Tim Graham/Getty Images)

 

Ám végül mégis feleségül vette Diana Spencert, aki ezzel walesi hercegné lett, a rajongói viszont a „szívek királynője”-ként emlegették őt. Károly mindig ingerült lett, amikor azt tapasztalta, hogy Dianáért úgy rajonganak az emberek, mintha a Beatles ötödik tagja lenne, ő viszont hiába a trón várományosa, csak egy halvány árnyék a felesége mellett. Amikor Károly és Diana házassága már tönkrement a '80-as években, de még nem váltak el, a herceg ismét találkozgatni kezdett Kamillával (miközben Dianának is lettek szeretői). 1992-ben a brit pletykalapok megszerezték és leközölték Kamilla és Károly egyik 1989-es telefonbeszélgetését, amelyben Károly azt találta mondani, hogy annyira „bele akar bújni” Kamillába, hogy legszívesebben beköltözne a nadrágjába. Amikor Kamilla rákérdezett, hogy esetleg a bugyija akarna-e lenni, Károly azt válaszolta, hogy „inkább egy tampon”.

Nem sokkal később adta Diana a híres-hírhedt Panorama-interjút a BBC-nek, ahol Kamillát tette felelőssé amiatt, hogy tönkrement a kapcsolatuk Károllyal („Hárman voltunk ebben a házasságban, és ez egy kicsit zsúfolt volt”). 1996-ban a hercegi pár végül hivatalosan is elvált.

Kamilla a „tamponbotrány”, a Panorama-interjú és Diana válása után nagyon hamar nagyon népszerűtlenné vált,

de nem tett jót a megítélésének Diana 1997-es tragikus halála sem, mivel a párizsi autóbalesetben elhunyt hercegnét a fél világ megsiratta, így Károly és Kamilla egészen 1999-ig nem mutatkozott inkább sehol együtt nyilvánosan. Kamilla csak 2003-ban költözött be Károly hivatalos rezidenciájára, és a 2005-ös esküvőjük sem volt mentes a purpaléktól: a lagzit nem lehetett megtartani az eredeti helyszínnek kiszemelt windsori kastélyban (helyette a windsori városházán volt), és II. Erzsébet sem akart részt venni a szertartáson, mert a királynő, mint az anglikán egyház feje, nem támogathatta elvált személyek frigyét.

 

3. Harry herceg és Meghan hercegné

Nemcsak Károly és Kamilla viszonya tartotta lázban világszerte az embereket, de Harry herceg és Meghan Markle kapcsolata is – sőt, milliók nézték Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjét, az élet pedig szó szerint leállt az egész világon egy pillanatra II. Erzsébet királynő halálakor. Vannak, akiket a brit királyi család viselt dolgai sokkal jobban érdekelnek, mint a saját rokonaik hogyléte, így Harry hercegről is túlzás nélkül kijelenthető, hogy a tévénézők és az újságolvasók szeme előtt nőtt fel.

Kölyökkora óta ő volt a vörös hajú, rosszcsont kisfiú, később pedig a balhézós-bulizós másodszülött a jóvágású trónörökös, Vilmos herceg mögött. Soha életében nem tudott úgy bemenni az iskolába vagy eljönni úgy egy buliból, hogy ne várta volna méteres teleobjektívekkel felfegyverzett paparazzók hada, ráadásul 2018-ban egy olyan amerikai színésznővel házasodott össze , aki félvérként saját bevallása szerint eleve megszenvedett a hollywoodi karrierje során azzal, hogy a fehér nők szerepéhez „túlságosan fekete”, a fekete nők eljátszásához viszont „túlságosan fehér”.

 

Forrás: Aaron Chown – WPA Pool / Getty Images

 

Meghan Markle 2016 júliusában találkozott Harry herceggel egy közös barát által összehozott vakrandin Londonban. A titkos románcuk nyilvánosságra kerülését követően azonban

ízekre szedte a párt a brit bulvársajtó az olyan harsogó szalagcímekkel, mint a „hercegnő a comptoni gettóból” – és akkor ez még csak a legenyhébb jelző volt azokból az időkből...

De a vaskos kijelentések később sem finomodtak. A híres-hírhedt, karosszékes Oprah Winfrey-interjúban (ebben a cikkünkben írtunk róla részletesen itt a PORT.hun) Meghan Markle nemcsak arról mesélt, hogy a brit bulvársajtó mennyire gyűlölte őt, hanem arról is, hogy amikor kiderült, hogy gyermeket vár, a királyi udvarban rögtön az lett legfontosabb téma, hogy vajon milyen lesz a baba bőrszíne (Markle édesanyja ugyanis afroamerikai). Igaz, a férjével együtt az Egyesült Államokba átköltöző hercegné végül nem nevezte meg, kiktől érkeztek ilyen aggodalmak (sokan a híresen modortalan és rossz viccmesélő Fülöp hercegre, valamint Károlyra tippelnek). Az Oprah-interjúban Meghan Markle arról is beszélt, hogy az őt ért támadások miatt öngyilkos gondolatai támadtak – Piers Morgan műsorvezető ezt később hazugságnak kiáltotta ki, és „Pinokkió hercegnőnek” nevezte őt, akinek „azt sem hinné el, ha felolvasná az időjárás-jelentést” (ezekért a kijelentéseiért később kirúgták az ITV-től).

 

4. Madonna és Tupac

2015-ben egy Howard Sternnek adott interjújában Madonna azzal sokkolta a világot, hogy elárulta: 1992 és 1995 között Tupac Shakurral járt. A rapper egy, az énekesnőnek címzett, börtönből megírt szerelmes levélben vetett véget a románcnak azzal az indokkal, hogy sokan támadták őt, amiért egy fehér hírességgel jár. Bár azt nem tudni, hogy az 1996 őszén Las Vegasban lelőtt Tupac levele végül eljutott-e Madonnához, pár éve a TMZ nyilvánosságra hozta a rapper üzenetét. Egyebek között ez állt a levélben:

A te karrierednek biztosan nem ártott volna az, hogy egy fekete férfival randevúzol: csak még nyitottabbnak és izgalmasabbnak hittek volna tőle. De én nem engedhettem meg magamnak azt a luxust, hogy veled járjak. Cserbenhagytam volna az embereket, akik hittek bennem, és leromboltam volna mindenkiben a képet, amit felépítettek rólam.

 

Tupac, Sting, Madonna és Ingrid Casares 1994-ben New Yorkban, Gianni Versace partyján (forrás: Fairchild Archive/WWD/Penske Media via Getty Images)

 

5. Sandra Bullock és Ryan Gosling

A két sztár a Kísérleti gyilkosság című 2002-es thriller forgatásán habarodott egymásba, és körülbelül egy éven keresztül randizgattak. Ryan Gosling ekkor 22 éves volt, Sandra Bullock 38. Gosling később azt nyilatkozta a Us magazinnak, hogy „Hollywood tehet arról, hogy szakítottak”, és a showbizniszt nevezte meg a végső okául annak, hogy miért futott zátonyra a kapcsolatuk. Ekkor ugyanis már mindketten hollywoodi nagyágyúnak számítottak, és mivel nyíltan felvállalták a kapcsolatukat,

a pletykalapok előszeretettel rakták őket ki a címlapra, hogy a köztük lévő 16 év korkülönbségen csámcsogva még több példányt adhassanak el.

Sandra Bullock és Ryan Gosling (forrás: Pascal Le Segretain / GettyImages)

 

6. Andy Vajna és Palácsik Tímea

Andrew G. Vajna, a hollywoodi és a hazai filmipar meghatározó alakja, a Rambo és a Terminátor 3 producere, a magyar nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos 2013-ban házasodott össze Palácsik Tímea modellel, aki ekkor vette fel a Vajna Tímea nevet (ma viszont már Palácsik-Ráthonyi Tímeának hívják).

A pár egészen Vajna 2019-es haláláig sülve-főve együtt volt. Rendszeresen lencsevégre kapták őket a legkülönfélébb nyilvános eseményeken, és mivel Vajna Tímea emellett még a közösségi oldalaira is előszeretettel posztolt fotókat és videókat a magánéletükről, a hazai bulvársajtó lubickolhatott az olyan témákban, mint hogy  Vajna indián törzsfőnöknek öltözött a céges bulin, felesége meg Wonder Womannek, Andy Vajnáék 100 milliós lakásában él Vajna Tímea húga, Andy Vajna felesége dekoltázsával várta a Saul fiának járó Oscart, sztriptíztáncosok voltak Andy Vajna 10 millióba kerülő 70. születésnapi buliján, vagy hogy most már jöhet a baba.

 

Vajna Tímea, Andy Vajna, Colleen Bradley Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete és a férje, Bradley P. Bell tévés producer 2016-ban egy Beverly Hills-i gálán ünneplik a Saul fia Oscar-jelölését a másnapi díjátadó előtt (forrás: Sean Sabhasaigh/Getty Images)

 

A hazai sajtóban és blogszférában azonban számos olyan cikk is napvilágot látott, ahol a szerzők azon köszörülték a nyelvüket, hogy Vajna Tímea csak a pénzéért szereti a nála 38 évvel idősebb producert.

De a bulvársajtó akkor is előszeretettel elverte a port Vajna Tímeán, amikor kiderült, hogy több dolog sem stimmel a fánkozója körül, amikor lesifotósok szerint Andy Vajna helyett egy idegen férfival bulizott hajnalig a Balaton Soundon, vagy amikor feltűnően keveset posztolt az amerikai útja alatt arról, hogy hiányzik neki a férje. Ezek a hangok nem csitultak a producer 2019-es halála után sem, és valószínűleg ezért is tartotta fontosnak Vajna özvegye 2023-ban, a tragédia évfordulóján, hogy jelezze a nyilvánosság felé:

Mondhat bárki bármit, mi ketten tudjuk, mennyire szerettük egymást.