7 bakiparádé, ami viccesebb, mint maga a film

A forgatások története során olyan gyakran megesett, hogy a való élet viccesebb volt, mint a forgatókönyv, azaz hogy adott esetben a helyszínen történt tévesztéseken sokkal nagyobbat lehet röhögni, mint magán a filmen, hogy a bakiparádék összeállítása már szinte külön műfajnak számít. Íme a legjobbak!

Hogyan rohanj a veszTEDbe

Első élőszereplős filmjébe, a Tedbe és folytatásába, a Ted 2-be a zseniális Family Guy alkotója, Seth MacFarlane még sikerrel mentette át legendás humorát, ám a kettő között bemutatott 2014-es westernkomédia, a Hogyan rohanj a veszTEDbe már nem sikerült olyan viccesre. Az alábbi videóban viszont örömmel konstatálhatjuk, hogy a forgatáson vidám volt a hangulat. A jelek szerint meglepő módon nem is MacFarlane, hanem Giovanni Ribisi vitte a prímet, aki gyakran véletlenül rontott, ám még gyakrabban szándékosan szórakozta el a jeleneteket (például amikor úgy tett, mintha rettenetesen fájna neki, hogy partnernője, Sarah Silverman vállon csapja, vagy amikor alpári mozdulatokkal kísérte a táncát a vadnyugati mulatóban).


De az is nagyon vicces, amikor a kamerák előtt szólal meg Seth MacFarlane mobilja – még akkor is, ha minden bizonnyal szándékos tréfáról van szó, hiszen tényleg nagy poén a Knight Rider zenéjét westernközegben hallgatni. Az említett színészeken kívül Charlize Theronnak is van egy kis szólója, amikor nem képes elmondani egy elég egyszerű sort,

és az is nagyon jól jön ki (és még hitelesnek is tűnik), amikor egy háttérben elvonuló birkanyáj túl hangosan béget alá egy felvételt.


Családi üzelmek

Ebben a féktelen komédiában azt láthatjuk, hogy egy botcsinálta társaság (Jason Sudeikis, Jennifer Aniston, Emma Roberts és Will Poulter alakításában) arra kényszerül, hogy magát családnak álcázva drogot csempésszen be Mexikóból. Önmagában ez is nem kevés korhatáros poénra ad lehetőséget, és akkor még ott vannak azok a fordulatok is, amikor a „család” megismerkedik egy vakációzó rendőrrel (!) és feleségével, akik a kamuapát és kamuanyát el akarják csábítani egy kis swingerre. A rendkívül kellemetlen jelenet felvételét az alant látható videó tanúsága szerint Sudeikis úgy oldotta, hogy

még ordenárébbra vette a figurát:

ráköpött a kezére, és úgy tett, mintha elkezdené kézzel kielégíteni a Nick Offerman által játszott karaktert.


Ami pedig a nem korhatáros dolgokat illeti: kifejezetten bájos, ahogy Emma Roberts szerencsétlenkedik egy hűtővel, amit egyszerűen képtelen kinyitni sokadik nekifutásra is, majd valaki egyetlen mozdulattal pöccinti ki neki. A bakiparádé csattanója pedig az a nem kevésbé bájos trollkodás, amiről 10 dolog, amit nem tudtál a Családi üzelmekről című cikkünkben már írtunk: hogy a stáb azzal tréfálta meg Anistont, hogy abban a jelenetben, amikor a főhősök az autóban a TLC dalát éneklik önfeledten, a Jóbarátok főcímdalát indították el a Waterfall helyett – alaposan meglepve a korábban a sitcom Racheljét alakító színésznőt.

 

Még mindig van kilenc, ugye furdal a kíváncsiság?

10 dolog, amit nem tudtál a Családi üzelmekről

Ezzel a hangosan röhögős, féktelen vígjátékkal igazán vidáman kezdhetjük az évet. Hogy még teljesebb legyen az élmény, olvass el tíz érdekességet a kulisszák mögül!

Tovább

 

Egy bogár élete

Ahogy arról hasonló összeállításunkban, A legjobb vígjátékok legviccesebb bakiparádéi címűben már írtunk, a bakiparádé mint műfaj annyira kultikussá vált, hogy gyakran már az animációs filmekhez is elkészítik – úgy téve, mintha a rajzolt figurák is sokszor tévesztenének a forgatásokon. Az Egy bogár életéhez készült kisfilm ugyan közel sem olyan eredeti, mint a másik cikkünkbe beválogatott Szörny Rt.-féle, szóval hatalmas hahotázás helyett inkább csak mosolyogni fogunk rajta,

de az például nemcsak kifejezetten szívmelengető, hanem frappáns ötlet is, ahogy egy ponton maga Woody a Toy Storyból is beköszön a kis bogárkollégákhoz.


Központi hírszerzés

Ez a 2016-os komédia a legnagyobb jóindulattal is feledhető volt, de ez alapozta meg a később több filmen át tartó együttműködést Dwayne „The Rock” Johnson és Kevin Hart között, akik közt már itt kiválóan működött a kémia – talán túlságosan is jól, az elröhögött jelenetek számát figyelembe véve. Persze érthető, hogy

nehéz volt nevetés nélkül kibírni

például az olyan poénkodásokat, mint amikor Johnson figurája ott alszik Hart kanapéján, és lekapcsolják a villanyt, majd a bakiparádéban azt láthatjuk, hogy a Szikla úgy tesz, mintha matyizna a takaró alatt. De nem kevésbé vicces az a szándékos szívatás sem, amikor kolléganője, Amy Ryan össze-vissza csikizi a jelenet miatt épp lebilincselt Johnsont.


Vaskabátok

És ha már összeszokott párosok: ami az Egyesült Államokban a Szikla és Kevin Hart, az Nagy-Britanniában (kis túlzással) Nick Frost és Simon Pegg. Ők is egy sor filmben dolgoztak már együtt, és ők is nagy haverok civilben is. Az Edgar Wright által rendezett Cornetto-trilógia (Haláli hullák hajnala, Vaskabátok, Világvége) középső darabja nem a legjobban sikerült a közös munkáik közül, de egyrészt nem is a legrosszabb, kifejezetten kacagtató zsarufilm-paródia, másrészt sokat dob rajta az alábbi bakiparádé,

amelyben nemcsak felvonul a brit vígjáték színe-java a Frost–Pegg duón kívül is, de öröm nézni, ahogy ezek ketten röhögtetik egymást.


De Pegg Stephen Merchant „rasszista farmer”-ével együtt is zseniális. A páros bénázásokon kívül pedig az is nagyon vicces,

amikor Simon Pegg egyedül ront el egy-egy jelenetet:

a jelek szerint nem lehet túl ügyes, mivel kész burleszk, ahogy sehogy sem tud kinyitni egy szállodaiszoba-ajtót, vagy amikor szerepe szerint kőkemény közrendőrként odarohan rajtaütni egy bolti tolvajon, de nem sikerül megállnia a lábán.


Csúcsformában-trilógia

Egy újabb buddy movie-beli páros, amelynek tagjai között kiválóan működött a kémia, a franchise előrehaladtával sajnos határozottan romló minőséget mutató Csúcsformában-filmek sztárjai: Jackie Chan és Chris Tucker. A forgatás hangulata azonban a mindhárom részből válogatott bakiparádé alapján végig egyenletes színvonalú lehetett – azaz nagyon vidám. A poénforrást, úgy tűnik, a leggyakrabban az szolgáltatta, hogy Chan azért eleinte még eléggé küzdött az angol nyelvvel, Tucker pedig a kínaival. Ahogy azon is hatalmasakat lehet röhögni (elég szadista módon), ahogy a hongkongi harcművész elront néhány kaszkadőrjelenetet.


Köztudott, hogy Jackie Chan minden filmjében saját maga hajtja végre a kaszkadőrmutatványokat. Ahogy arról ebben a cikkünkben már írtunk, ennek során olyan sokszor és sok helyen sérült már meg, hogy Íme, Jackie Chan! Akciófilm az életem című memoárjának egy külön fejezetében testrészek szerinti bontásban veszi végig a sebesüléseit. Szerencsére a fentebb látható videóban nem tűnnek súlyosnak a következmények egy-egy rosszul sikerült mozdulat után: legrosszabb esetben a hátsóját fájlalja, miután rosszul érkezik meg egy szaltót követően egy fotelbe –

szóval lelkiismeret-furdalás nélkül röhöghetünk rajta tele pofával!

Jackie Chan és (sors)társai

Sztárok, akiknek a testén örökre nyomot hagyott egy szerep

Sokszor írtunk már forgatási balesetekről, amelyek a jelek szerint menetrendszerűek Hollywoodban, hiszen újabb színészeket találtunk, akik olyan súlyosan megsérültek egy-egy film munkálatai során, hogy a mai napig emlegetik.

Tovább

 

Ron Burgundy: A legenda folytatódik

Sajnos A híres Ron Burgundy legendája második része is a kevésbé jól sikerült folytatások sorát gyarapította, és a pénzszerzésen kívül nem is indokolta semmi, hogy közel tíz év után ismét hozzányúljanak ehhez a tökéletes vígjátékhoz. A 2013-as Ron Burgundy: A legenda folytatódikra sem a kritika, sem a közönség nem reagált túl jól, de az vitathatatlan, hogy Will Ferrell, Paul Rudd, Steve Carrell és David Koechner ütőképes kvartettet alkottak. Az alábbi videó improvizációiból az is kiderül, hogy ebben az esetben fokozottan igaz, hogy a forgatás (és így a bakiparádé) sokkal viccesebb, mint maga a film.


Elsősorban Will Ferrell az, aki folyamatosan megpróbálja megtörni a társait, és elképesztő baromságokat mond, hogy megröhögtesse őket (ezek nem egyszer a lehető legmocskosabb viccek, lásd a lávás hasonlatot) – szóval öröm nézni azt is, amikor a saját maga ásta csapdába esik, és ő maga sem bírja röhögés nélkül a saját poénját. Ferrell nyilván nincs tekintettel a női versenyzőkre sem, így a forgatáson gátlástalanul szívatta Christina Applegate-et is:

a legviccesebb, amikor szájra puszi helyett elég aljas (és gusztustalan) módon belefúj egyet a szájába.


(via WhatCulture)

 

Korábbi cikkünk a témában

A legjobb vígjátékok legviccesebb bakiparádéi

Van, hogy egy tévesztés, egy elröhögés, egy bármilyen oknál fogva elrontott jelenet még magánál a filmnél is poénosabb – és ezt egyes stúdiók nemhogy nem szégyellik, de sokszor még ők hozzák nyilvánosságra, adott esetben akár a stáblistába ékelve. A legjobbak közül válogattunk.

Tovább