7 legendás forgatási viszály

Komoly balhé is lehet a végeredménye, ha olyan embereknek kell együtt dolgozniuk, akik rühellik egymást.

A filmek bemutatóját megelőző promóciós interjúkon mindenki szépeket és jókat nyilatkozik a kollégáiról, hónapokkal vagy évekkel később szokott csak kiderülni, hogy valójában mégsem tombolt az idill a díszletek között. A forgatás alatt sokszor hónapokat töltenek el a színészek és a stábtagok összezárva. Csoda, ha néha elszabadulnak az indulatok?

Werner Herzog vs. Klaus Kinski

Werner Herzog és a német színész, Klaus Kinski se veled, se nélküled viszonya legendás. Öt filmet készítettek együtt, annak ellenére, hogy rendkívül viharos volt a kapcsolatuk. Herzog a My Good Fiend (1999) című dokumentumfilmjében bevallotta, hogy 

fel akarta gyújtani Kinski házát, mert annyira felbőszítette a színész díváskodása a forgatáson.

Terve azonban meghiúsult, amikor Kinksi kutyája rátámadt.

Az Aguirre, Isten haragjában még jobban elszabadultak az indulatok. Herzog nem kapta meg Kinskitől azt az alakítást, amit szeretett volna, ezért úgy gondolta, hogy a legjobb módszer erre, ha a jelenet felvétele előtt felhergeli a színészt. A stábtagok és a statiszták által csapott zajok miatt azonban Kinski annyira ideges lett, hogy pisztolyt ragadott, és kilőtt három golyót, amelyek közül az egyik lerobbantotta egy statiszta ujjának felső ízületét.

Ezután a színész kijelentette, hogy befejezte a filmet. Herzog felkapott egy fegyvert (talán ugyanazt, talán egy másikat), és azt mondta Kinskinek, ha elmegy, lelövi őt és saját magát is. Az ultimátum bevált, a páros folytatta a munkát, és egy emlékezetes film lett a végeredmény.

Roman Polanski vs Faye Dunaway

Ha lehet hinni a pletykáknak, a Kínai negyed (1974) forgatása alatt Roman Polanski szándékosan próbált Faye Dunaway idegeire menni, olyannyira, hogy tettei már-már a zaklatás határát súrolták. A Hollywoodban ma már kegyvesztettnek számító rendező állítólag úgy csikart ki egy éles sikolyt a színésznőből, hogy teljesen váratlanul kitépte pár hajszálát. Erre Dunaway ezekkel a keresetlen szavakkal viharzott ki a forgatásól: „Hát ezt nem hiszem el! Ez az anyaszomorító kitépi a hajam!” (A színésznő egyébként a motherf*cker szót használta.)

Egy másik alkalommal Dunaway-nek vécére kellett mennie, és amikor Polanski nem engedte, a színésznő egy kávéscsészébe vizelt, és a rendező arcába vágta.

Anthony Daniels vs. Kenny Baker

Forrás: Film+

 

Valószínűleg C-3PO és R2D2 lenne az utolsó olyan ikonikus filmes duó, akiről azt hihetnénk, nem voltak soha barátok, sőt, kifejezetten utálták egymást. Pedig így van:

a minden Csillagok háborúja mozifilmben együtt szereplő robotpáros, Anthony Daniels és Kenny Baker ki nem állhatták egymást.

A 2016-ban elhunyt Baker szerint ugyanis Daniels a leggorombább és legsótlanabb fickó, akivel a karrierje során találkozott. Sosem volt hajlandó beszélgetni vele, sem a forgatási szünetekben, sem akkor, amikor a brit színészt beöltöztették C-3PO-nak, a törpe növésű Bakert pedig belerakták az R2-es egységbe, hogy belülről mozgassa, és sokszor órákig együtt várták a díszletben a jelenetüket. És ez nemcsak az 1977-es Csillagok háborúja forgatásán volt így, hanem még Az ébredő Erőn készítésekor is (bár itt Baker már csak „R2D2-konzultásként” vett részt, leginkább a sajtóeseményeken).

Julia Roberts vs. Nick Nolte

Forrás: RTL Klub

 

Mit kapunk, ha összeeresztünk két színészt, akik között nincs kémia a képernyőn? A forgatási szünetekben se lesz köztük kémia. Julia Roberts és Nick Nolte esetében ez volt a helyzet A zűr bajjal jár (1994) forgatásán. Roberts "undorítónak" nevezte Nolte-t, míg a férfi később így reagált: „Nem valami kedves dolog undorítónak nevezni a másikat. Bár ő nem egy kedves ember.” Annyira elmérgesedett közöttük a viszony, hogy a rendező bizonyos jeleneteket inkább dublőrrel vett fel, addig is távol tartotta őket egymástól.  

Nolte később azt állította, hogy A zűr bajjal jár a legrosszabb film volt, amiben valaha szerepelt, és csak a pénzért csinálta. Ezért volt feszült a forgatáson, ami Robertsnek nem tetszett.


A Mindörökké Batman teljes stábja

Forrás: InterCom

 

Schumacher a Mindörökké Batman forgatásán elég sok mindenkivel összebalhézott, először magával Val Kilmerrel, akit "gyerekesnek és lehetetlennek" nevezett. A rendező később azt állította, hogy Kilmer többször összeveszett a stábtagokkal, sőt, hetekig nem volt hajlandó beszélni Schumacherrel, miután felelősségre vonták a viselkedése miatt. A rendező azt is állította, hogy Tommy Lee Jones és Jim Carrey között is rossz volt a viszony. Carrey szerint egy este vacsoránál összefutott Jonesszal, és a férfi maga mondta neki: "Utállak. Tényleg nem szeretlek. [ ... ] Nem tudom elfogadni a bohóckodásodat."


Christian Bale vs. Shane Hurlbut

Ha forgatáson való cirkuszolásokról van szó, alighanem mindenkinek Bale jut először eszébe, no meg az emlékezetes purparléja, amikor válogatott szitkok közepette osztotta ki a Terminátor: Megváltás forgatásán Shane Hurlbut operatőrt. Az eset hangfelvétele kiszivárgott és eljutott a sajtóhoz is, a net népe pedig természetesen azonnal felkapta, és rögtön mémmé vált, ahogy Bale négy teljes percen keresztül olyanokat üvöltözik magából kikelve, hogy „Mi a f*szt csinálsz? Szétrúgom a k*baszott s*gged, te f*sz! Mi a f*szt nem értesz? Nem vagy elég profi, tönkreteszed a jelenetemet! Idejön ez a f*sz, és elkezdi nézegetni a k*baszott lámpáit? Hát mi a f*szt képzel ez a p*cs?”. A színész később persze mindent megbánt, egy rádióműsorban felajánlotta a bocsánatkérését is, és hozzátette, hogy az elhangzottak „senkinek sem estek olyan rosszul, mint neki”.

Shelley Duvall vs. Stanley Kubrick

Forrás: Warner Home Video

 

Kubrickkal hírhedten nehéz volt a munka, amit Shelley Duvall is megtapasztalhatott a Ragyogás (1980) forgatásán. Ők ketten állítólag többször is összevitatkoztak a forgatókönyvön és Duvall karakterével kapcsolatban, és a dolgok annyira elfajultak, hogy a színésznő több hétre lebetegedett, és még a haja is elkezdett kihullani. Azt a jelenetet, amelyben Wendy fejbe üti Jack Torrance-t egy ütővel, Kubrick 127 alkalommal játszatta el Duvallal.


Robert Shaw vs. Richard Dreyfus

Külön cikket lehetne írni arról, mennyire hányattatott sorsú volt A cápa forgatása, amelyre még maga a rendező, Steven Spielberg is úgy szokott visszaemlékezni, hogy egyáltalán nem lepte volna meg, ha valaki megfojtja őt suttyomban egy móló takarásában. Elvégre amikor elkezdték a munkát, még el sem készült a forgatókönyv, nem volt végleges a szereplők listája és sok gond akadt a drága pénzért legyártott műcápával is.

Mindezek tetejébe ráadásul az is megnehezítette Spielberg dolgát, hogy az alkoholista cápavadászt alakító Robert Shaw pikkelt a fiatal Richard Dreyfussra, aki a főszereplő tengerbiológust játszotta a filmben. Dreyfuss visszaemlékezése szerint Shaw  talpig úriember volt – egészen addig, amíg nem ivott, és elő nem jött belőle az okoskodó tahó, aki rendszeresen beszólt neki mindenféle válogatott gorombaságot a fejéhez vágva

Nézz magadra, öcsi, folyton zabálsz és piálsz, pohos vagy, 10 fekvőtámaszt nem tudnál megcsinálni!

Spielberg viszont egyszer sem szót rá senkire a történtek miatt, mert szerinte pont így lett életszagú a filmben a két karakter közötti feszült viszony.

Még több

15 dolog, amit nem tudtál A cápáról

Steven Spielberg első nagy sikere igazi klasszikus, amiről az évek során nagyon sok érdekességet lehetett hallani. Ezt a több mint egy tucatnyi kulisszatitkot ismerted már?

Tovább

 

Via: Listverse