7 valós eseményeken alapuló FBI-ügynökös film

Vannak köztük beépülős thrillerek, életrajzi filmek és persze sorozatgyilkosos történetek is.

Már a mozikban Martin Scorsese új filmje, a Megfojtott virágok, amely a Szövetségi Nyomozó Iroda, azaz az FBI egyik legkorábbi, nagy port kavart ügyét mutatja be (igaz, nem az ügynökök, hanem az elkövetők és az áldozatok szemszögéből). Noha napestig tudnánk sorolni az ikonikus, de fiktív FBI-ügynököket Mulder és Scullytól A bárányok hallgatnak Clarice Starlingjéig, mostani összeállításunkban inkább a valós személyekről mintázott nyomozókra koncentrálunk.

 

Az FBI sztori (1959)

James Stewart játszotta a főszerepet ebben az 1959-es drámában, amely az FBI-filmek mezőnyében különlegesnek számít, legalábbis abból a szempontból, hogy a hírhedt J. Edgar Hoover volt a tanácsadója, aki 48 éven át volt az FBI igazgatója. Mervyn Le Roy rendezőt, aki barátja volt, utasította arra, hogy vágja ki azokat a jeleneteket, amelyek szerinte nem megfelelően ábrázolták az FBI-t, de egy rövid cameója is volt a filmben, és gondoskodott arról, hogy legyen mindig két ügynök jelen a forgatáson.

Stewart Chip Hardesty ügynököt alakította, aki flashbackben meséli el az FBI-nál töltött életét. Knoxville-i kormányhivatalnokból lesz a déli Klán ellen nyomozó ügynök, majd a szakma veteránja, aki olyan nagyágyúkat próbál elkapni, mint Dillinger és Machine Gun Kelly. A film Hardesty fiának a második világháborúban bekövetkezett halála és Hardesty karrierjének lezárása után ér véget.


Lángoló Mississippi (1988)

1964-ben Mississippiben meggyilkoltak három polgárjogi aktivistát, James Chaneyt, Andrew Goodmant és Michael Schwernert. Alan Parker 1988-as filmje ebből az esetből merít ihletet, az FBI-ügynököket John Proctort (a filmben Rupert Anderson) és Joseph Sullivant (a filmben Alan Ward) Gene Hackman, illetve Willem Dafoe alakítja. Miután nem sok segítséget kapnak a helyiektől, a seriffhelyettes felesége (Frances McDormand), a férje ellenkezése ellenére elmondja Andersonnak, hol vannak eltemetve a holttestek.

A Klán helyi ágának köszönhetően fellángol az erőszak, de a legtöbb elkövetőt végül elítélik. Bár a filmet sokan dicsérték a színészi alakításokért, sokan kritizálták azt a döntést, hogy a fehér történelmi szereplőkre összpontosított a film, köztük ifjabb Martin Luther King özvegye is.


Fedőneve: Donnie Brasco (1997)

A legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díjára jelölt Donnie Brasco az egykori FBI-ügynök Joseph Pistone memoárja alapján készült, aki az 1970-es években Donnie Brasco néven beépült a New York-i Bonnano bűnözői családba.

A Johnny Depp által alakított Pistone/Brasco ékszertolvajnak adva ki magát barátságot köt a bérgyilkos Lefty Ruggieróval (Al Pacino). Pistone egyszerre próbál megfelelni az FBI-nak, Leftynek, és a saját családjának, anélkül, hogy bárkit veszélyeztetne, ami az idő múlásával egyre nehezebb feladatnak bizonyul. Lefty végül börtönbe került, az igazi Pistone/Brasco családja pedig még mindig tanúvédelmi programban van.

Érdekesség, hogy Pistone beépülése eredetileg csak pár hónapig tartott volna, de végül 6 év lett belőle. 200 vádirat és 100 maffiatag elítélése lett munkájának a gyümölcse, és maga is szerepel a filmben, sőt van is egy mondata: a hajón ő közli Sonny Blackkel, hogy Mr. Trafficante távozik.


J. Edgar - Az FBI embere (2011)


J. Edgar Hoover a huszadik század egyik leghatalmasabb, legvitatottabb, egyben legtitokzatosabb figurája volt. Majd félszáz éven keresztül irányította a Szövetségi Nyomozó Iroda, azaz az FBI munkáját. Ennek köszönhetően mindenkiről mindent tudott, és a megszerzett információt nem habozott felhasználni, ha a helyzet úgy kívánta. A módszerekben nem válogatott, hogy célját elérje, nemcsak szolgálta, de kénye-kedve szerint alakította is az igazságot.

A film kitér Hoovernek az édesanyjával (Judi Dench) való szoros kapcsolatára, a nőkkel szembeni ellenérzéseire és a kollégájával, Clyde Tolsonnal (Armie Hammer) való esetleges romantikus kapcsolatára is. Későbbi éveiben Hoover egyre gyakrabban folyamodott a legkevésbé sem törvényes taktikákhoz, hogy megbosszulja a hírnevét ért támadásokat.

Hoovert a kaliberéhez méltó színész, Leonardo DiCaprio játszotta el, és a rendezői székben is egy legenda, Clint Eastwood ült. Filmjük olyan korszakalkotó történelmi pillanatokat érint, mint a Lindbergh-baba elrablása, a kommunistaüldözések és a törvényszéki tudomány bevezetése az FBI bűnüldözési eszköztárába. A film nem lett korszakos remekmű, de összességében izgalmas tanulmány egy zavarba ejtő, mégis lenyűgöző életről.


Amerikai botrány (2013)

David O. Russell 2013-as filmje az FBI 1970-es és 80-as évekbeli Abscam-akciójának erősen fikcionalizált változata, amelynek során számos kormányzati tisztviselőt kaptak el megvesztegetés és korrupció miatt, főként New Yorkban, New Jerseyben és Pennsylvaniában. Christian Bale és Amy Adams olyan szélhámosokat alakítanak, akiknek a lebukásuk után egy FBI-ügynök (Bradley Cooper) alkut ajánl: megígéri, hogy szabadon engedi a párost, ha beépülnek a maffia felső köreibe, és segítenek neki elkapni New Jersey polgármesterét (Jeremy Renner).

A Bale, Adams és Renner által játszott karakterek mindegyikét az Abscam-ügy tényleges szereplői ihlették, de Richie DiMaso (Cooper) és Stoddard Thorsen (Louis C.K.) FBI-ügynököknek nincs konkrét történelmi megfelelőjük.


Mélytorok: A Watergate-sztori (2017)

A Richard Nixon elnök lemondásához vezető Watergate-ügyet sok film feldolgozta már, a leghíresebb Az elnök emberei, amely a Washington Post újságíróinak, Bob Woodwardnak és Carl Bernsteinnek a nyomozására koncentrál. Egy titokzatos, Mély Torok néven elhíresült informátor is a segítségükre volt, és csak 2005-ben derült ki, hogy az illető Mark Felt FBI-ügynök volt, aki egészen a szervezet igazgatóhelyettesi pozíciójáig vitte.

A Peter Landesman által írt és rendezett 2017-es életrajzi film Felt 2006-os önéletrajzán alapul, és azt mutatja be, hogyan segített „Mély Torok"-ként Woodward és Bernstein riportereknek a Watergate-botrány kivizsgálásában. A kritikák szerint a film ugyan nem szolgál sok újdonsággal, de a főszerepet alakító Liam Neesonon semmi nem múlt.

No Man of God (2021)

Az FBI iránti érdeklődésünkkel együtt jár a sorozatgyilkosos téma iránti rajongásunk is, és Amber Sealey 2021-es filmje ötvözi a kettőt. A valós leiratokon alapuló sztoriban Elijah Wood alakítja Bill Hagmaier különleges ügynököt, aki 1984 és 1989 között a viselkedéstudományi egységgel a halálraítélt Ted Bundy (Luke Kirby) ügyét vette át. Mindig kockázatos közel kerülni egy olyan manipulatív gyilkoshoz, mint Bundy, de Hagmaier pontosan ezt tette az öt év alatt, és a két színész alakítása izgalmasabbá teszi az amúgy nem túl sok újdonságot kínáló történetet.


+1 Mindhunter - Mit rejt a gyilkos agya (2017-19)

Forrás: Netflix

 

David Fincher hetvenes–nyolcvanas években játszódó sorozata, amelyet sajnos a 2. évad után elkaszált a Netflix, a sorozatgyilkosok kézre kerítésében kulcsfontosságú szerepet játszó eljárás, a profilozás hőskorába viszi a nézőt, a módszert kidolgozó, az FBI quanticói Viselkedéskutató egységében dolgozó szakemberek figuráján keresztül. Az első évadban főleg a profilozás aprólékos kidolgozását figyelhetjük, a középpontban Edmund Kemperrel, a nekrofil sorozatgyilkossal, akihez a második évadban olyan hírhedt bűnözők csatlakoztak, mint David Berkowitz, azaz Sam fia vagy az igazi pojácaként ábrázolt Charles Manson. 

Via: Movieweb / Wikipedia