7+1 emlékezetes karakter tréninggatyában

Sporthoz, bűnözéshez, sőt, akár temetésre is remek viselet a tréningruha.

Mondják, hogy a ruha teszi az embert, és egy karakterről sokat elárul, hogyan öltözködik. A tréningruha jelkép: alapvetően sportoláshoz viselik, de bűnözőkre és lúzerekre is simán ráadják a filmekben. Nincs egyértelmű üzenete, mégis azonnal stílust kölcsönöz a karakternek. Január 21-e a nemzetközi melegítőnadrág nap, s ezen felbuzdulva hét (plusz egy) olyan filmes figurát szedtünk össze, akiről mindent elárul a tréninggatyája.

 

Benjamin Ruggiero (Fedőneve: Donnie Brasco, 1997)

Al Pacino még akkor is piszok menő, amikor csak odavágja magát a kanapéra egy piros tréningruhában. Ráadásul úgy gesztikulál a beépített ügynöknek, Joe Pistone-nak (Johnny Depp), mintha a karján kívül minden testrészét paralízis sújtaná, miközben a feltétlen bizalmáról biztosítja. Na, ez igazán laza.


Chas Tenenbaum és az ikrek (Tenenbaum, a háziátok, 2001)

Wes Anderson szatírájában talán nem is az az igazán bizarr, hogy Chas Tenenbaum (Ben Stiller) és az ikrei folyton ugyanolyan piros tréningruhában vannak, hanem hogy mindenkinek van egy fazonban azonos, fekete melegítője a temetésre.


Rocky Balboa (Rocky, 1976)

Sylvester Stallone kultfilmje és kultkaraktere kétféleképpen égett az emlékezetünkbe: tornanadrágban és boxkesztyűvel a ringben, és ahogy felkocog a Philadelphia Museum of Art lépcsőin, és a magasba emeli mindkét karját, mindezt jellegzetes, szürke tréningruhájában.


Biff Tannen (Vissza a jövőbe, 1985)

Miután Marty (Michael J. Fox) visszatért a jelenbe, meglepődve tapasztalja, hogy nem csak a szüleit sikerült összehozni a múltban, de az apja már nem az az önbizalomhiányos szürke kisember, akit bárki csikáztathat. Sőt, most korábbi zaklatója, Biff Tannen (Thomas F. Wilson) az, aki minden kívánságukat lesi. Új pozícióját a zöld tréningruha is hangsúlyozza, amiben úgy fest, mint egy piti bűnöző, aki éjjel lopott műszaki cikkeket árul a csomagtartójából.


Beatrix Kiddo és Billy Lo (Kill Bill, 2003; Halálos játszma, 1978)

Forrás: Best Hollywood / Concord Productions Inc. / Golden Harvest Company / Sunset Boulevard / Corbis via Getty Images

 

Ha Tarantinónál valami ikonikus, akkor szinte biztos, hogy valahonnét bugázta. Ilyen a Menyesszony (Uma Thurman) rikító sárga tréningruhája is, amin kegyetlenül tud virítani a vörös vér. A viseletet Beatrix egy Bruce Lee-filmből vette kölcsön: a Halálos játszma főszereplője szintén egy egész bandával számol le, nem csoda, hogy hasonlóan vagány tréningruhában teszi ezt.


Slim Hiller (Most már elég!, 2002)

Mi tesz a bántalmazott feleség, ha brutális férje a nyomában van? Nem menekül, dehogy! Közleharcot tanul, hogy megvédje magát és a lányát. Jennifer Lopez az edzéseken lezser, szürke tréningnadrágot visel, ami egyszerre sugároz lazaságot és keménységet. Egy magabiztos nőt látunk melegítőben, aki már nem riad vissza semmitől.


Danny Zuko (Grease, 1978)

Még egy szürke tréninggatya a végére: Danny (John Travolta) elsősorban bőrkabátban feszít a kultikus zenés filmben, ám amikor szürke tréningruhában látjuk, egyértelmű, hogy valami nem stimmel. A haja belőve, a mozgása kifogástalan, de ott dúl szívében a féltékenység, és mikor meglátja, hogy a szerelme egy másik pasival flörtöl, akkorát perecel akadályugrás közben, hogy amellett egy jó érzésű nő se menne el szó nélkül.

(via Popsugar, Tracksuits)