8 forgatási baleset, amit benne hagytak a filmben

Tom Cruise bokatörése bejárta a világsajtót, de Martin Sheen, Leonardo DiCaprio és Steve Carell is vérét adta a sikerért.

Tavaly nyáron már készítettünk egy összeállítást itt a PORT.hu hasábjain a filmforgatáson történt balesetekről. Mivel a cikk igen népszerű volt az olvasóink körében, szinte azonnal követte egy második lista is, leeső műorral és mindenféle ciki illetve vicces módon elrontott szexjelenettel. A mostani összeállításunkban (ami részben saját kútfőből, részben a Screenrant hasonló cikke alapján írtunk) azokat a forgatási baleseteket gyűjtöttük össze, amiket a rendezők végül benne hagytak a filmben, mert a színész a sérülése ellenére sem esett ki a szerepéből, sőt, a szerencsétlen mozdulatok inkább csak hozzátettek a karakteréhez. 

1. Apokalipszis most (1979)

Bizonyára mindenki emlékszik azokra a képsorokra, amikor Martin Sheen az 1979-es Apokalipszis most elején delíriumos állapotban, Doors-dallamokra vedel és karatézik egy szobában, összetöri a tükröt, aztán pedig véres kézzel, pucéran fetreng az addig patyolat tiszta ágyneműn. A jelenet érdekessége, hogy Sheen valóban részeg volt a felvételkor, ráadásul az, hogy lebokszolja a szobában lévő tükröt, és a felsebesedett kezével összevérez mindent, eredetileg nem is volt benne a forgatókönyvben. Francis Ford Coppola le is akarta állítani a felvételt a komoly sérülés láttán, de a az akkoriban magánéleti gondokkal és a saját démonaival küzdő sztár könyörögni kezdett neki, hogy vegye csak tovább kamerával az ámokfutását, hátha hasznosítani tudja majd a kész filmben is.

 

2. A herceg menyasszonya (1987)

És az a jelenet megvan, amikor gyerekkorunk kedvenc fantasy meséjében a gaz Rugen gróf (Christopher Guest) úgy fejbe vágja kardja markolatával az Errol Flynn-fizimiskájú főhőst (Cary Elwes), hogy az menten összecsuklik, és csak a kínpadon tér magához? Nos, a jelenet pont így történt meg a forgatáson is, csak ott Elwes a kórházban tért magához, jókora kötéssel a fején. Guestnek ugyanis nem adtak puha gumiból készült kellékfegyvert, egy igazi karddal kellett megcsinálnia a jelenetet, az erről mit sem sejtő Cary Elwes viszont arra biztatta kollégáját, hogy adjon bele apait-anyait a csapásba...

 

3. Vissza a jövőbe 3. (1990)

Abban a régi vadnyugaton játszódó jelenetben, amelyben Mad Dog Tannen (Thomas F. Wilson) és a bandája megtámadja Martyt, majd a sok csirkefogó felhúzza hősünket a harangtoronyra, Michael J. Fox nem pusztán eljátszotta a fulladozást: ténylegesen fuldoklott. Ugyanis a tervvel ellentétben az ujjai kicsúsztak a hurok alól, és eszeveszettül kapálózni kezdett, és fél percre még az eszméletét is elvesztette!

 

4. A múmia (1999)

Szinte szó szerint ugyanaz történt meg Brendan Fraserrel is A múmia akasztós jelenetében, mint Michael J. Foxszal 9 évvel korábban. Kollégájához hasonlóan ugyanis Fraser is maga vállalkozott arra, hogy fellógassák, ám a felvételkor valami hiba csúszott az előre megkoreografált, és biztonságosnak hitt jelenetbe – ezért is kalimpál annyira a lábaival szegény színész, és vág elkeseredett fejet, amikor a kamera kötéllel a nyakán mutatja. A kalandos életű főhős szerelmét alakító Rachel Weisz visszaemlékezése szerint a kivégzési jelenet felvétele alatt Fraser az eszméletét is elveszítette, és a stábnak kellett újraéleszteni.

 

5. A Gyűrűk Ura - A két torony (2002)

A Gyűrűk Ura-trilógia középső darabjában az orkok nyomában loholó Aragorn (Viggo Mortensen), Legolas (Orlando Bloom) és Gimli (John Rhys-Davies) azt hiszik, hogy gonosz teremtmények megölték a barátaikat, Trufát és Pippint. Aragorn dühösen odébb is rúg egy sisakot, majd térdre ereszkedve felordít. Hiteles reakció egy ilyen tragikus helyzetben, csakhogy Viggo Mortensen itt valójában azért üvöltött, mert azt gondolta, hogy csak valami papírmasé tökfödőbe rúgott bele. Csakhogy az egy masszív, vasból kovácsolt kelléksisak volt, így a rúgástól a sztár eltörte a lábujját – ezért is ordít fel ennyire látványosan.

 

6. 40 éves szűz (2005)

Az egyébként zseniális komikusnak számító Steve Carell bizony nem színészkedett ennek a kultikus vígjátéknak a gyantázós jelenetében, hanem igazi method actinget nyomott: bevállalta, hogy a kamerák előtt, élesben szedjék le a mellszőrét! Carell persze eleinte még magabiztosan vigyorgott, mert azt hitte, gyerekjáték lesz megcsinálni a szőrtelenítős jelenetet, aztán persze úgy kezdett ordítani a masszőrpadon, mint egy sakál, válogatott (és nagyrészt rögtönzött) szitkokat vágva a masszőz, no meg természetesen a háttérben gurgulázva röhögő Seth Rogen és Paul Rudd fejéhez. A jelenet annyira élethűre sikerült, hogy a sztárnak összevérezett kellékingre sem volt szüksége a következő jelenethez, mert magától is simán pirosra pettyezte a ruháját (ezek a frissen kiserkenő sebesülések jól láthatóak a lenti videóban is).

 

7. Django elszabadul (2012)

Quentin Tarantino 2012-es westernjében a gonosz és szadista déli ültetvényest alakító Leonardo DiCaprio egy igen feszült ebédlői jelenetben akkorát csapott az asztalra, hogy eltört egy poharat, de ezt valószínűleg észre sem vette, csak már amikor csurom vér lett a keze az üvegszilánkoktól. De egyáltalán nem esett ki a szerepéből, végigmondta a szövegét, Tarantino pedig nem is vette újra a jelenetet, így a film végső változatába a vérző kezű DiCaprio látható, amint eszelősként ordít a kúriájában vendégeskedő két fejvadásszal, a címbéli Djangóval (Jamie Foxx) és Dr. Schultz-cal (Christoph Waltz).

 

8. Mission: Impossible – Utóhatás (2018)

2017 nyarán a lesifotósoknak, valamint a celebügyekben mindig jól értesült TMZ magazin videósának köszönhetően a fél világot bejárták annak az „elrontott halálugrásnak” a képei, ahol Tom Cruise Mission: Impossible - Utóhatás londoni forgatásán rossz ütemben rugaszkodik el egy rámpáról, és kikenődik egy toronyház falán. A sztár szerencsére megúszta egy bokatöréssel és egy több hónapon át tartó kényszerpihenővel a balesetet, az elrontott ugrást pedig Christopher McQuarrie rendező végül belerakta a film végleges verziójába is (itt lehet megtekinteni az előzetesben is látható jelenetet).

Forrás: Imgflip.com / MEGA / TMZ

 

+1. A mi kis falunk (2021)

Bár nem film, hanem tévésorozat, nem hagyhatjuk ki felsorolásunkból Udvaros Dorottya balesetét, amit végül olyan jól reagált le a színésznő, hogy a készítők végül benne hagyták A mi kis falunkban. Udvaros alakítja ugyanis a RTL Klubon szeptember 4-én elindult széria hatodik évadában Kati nénit, Pajkaszeg egykori tanítóját, aki körül igencsak zajlik az élet: amikor a falu állatorvosával, Janóval (Reviczky Gábor) randizgat – ám amikor egy romantikus vacsoránál becsiccsentve megpróbál felállni a székből, hatalmasat esik, és még az ajtót is megfejeli! (Éles szemű olvasóink egyébként egy szupercuki kiskutyát is láthatnak matatni a képernyő jobb alsó sarkában a jelenet végén, amikor Reviczky már egyedül ül az asztalnál.)