9 film, amelyet a kritika lehúzott, mégis legalább 1 milliárd dollárt termelt

Ha sikeres franchise-okról van szó, a nézőket nem érdekli, mit mondanak az ítészek.

Ki mondta, hogy csak a minőség a garancia a sikerre? A The Numbers című oldal összeállított egy listát a világ legtöbb bevételt hozó filmjeiről, és a lista tele van olyan alkotásokkal, amelyek a Rotten Tomatoes nevű kritikagyűjtő oldalon „rohadt” minősítést kaptak, mégis átlépték az 1 milliárd dolláros bevételi küszöböt

Ez a lista az élő cáfolata annak, hogy a rossz kritikai fogadtatás meg tudja buktatni a filmeket. Persze előfordulhat ez is a kisebb volumenű produkcióknál, de a nagyon szuperprodukciók immunisak a negatív visszhangra.

Alice Csodaországban

 

Forrás: Fórum Hungary

 

A kritikusok nem voltak elragadtatva Tim Burton Lewis Carroll-feldolgozásától, a komorságát, a CGI-effektjeit, és Johnny Depp túltolt alakítását is szóvá tették.

A közönséget ez nem zavarta, kíváncsiak voltak rá, mit tud kihozni a témából a rendező, és persze a sztárszereposztás sem ártott. A film megdöntötte a márciusban bemutatott filmek legnagyobb bevételi rekordját, majd világszerte 1,025 milliárd dollárt hozott a konyhára, ami Burton karrierjének legjobb eredménye.

Star Wars: Baljós árnyak

 

Forrás: InterCom

 

Ha nem is fogalmaztak olyan keményen, mint egyes rajongók, a kritikusok többsége mégis csalódottan fogadta a Csillagok háborúja előzménytrilógiájának nyitányát. Egyetértettek abban, hogy még az akkori csúcstechnológiát képviselő speciális effektek ellenére is hiányzik a filmből az elődök humanizmusa. A Baljós árnyak azonban, mint az első Star Wars-film közel két évtized után, nyilván nem lehetett kevesebb gigantikus kasszasikernél.

Nem is okozott gondot 925 millió dollárt összegyűjtenie világszerte, sőt 13 évvel azután, hogy először mozikba került, a digitális 3D-s újrakiadásra is beült annyi ember, hogy annak köszönhetően végül globálisan is elérte az 1,027 milliárd dolláros bevételt.

 

A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken

 

Forrás: Outnow.ch

 

2011-re A Karib-tenger kalózai-franchise kritikai megítélése már olyan mélyen volt, mint a tenger feneke. Míg a korábbi részek a legrosszabb esetben is vegyes kritikákat kaptak, az Ismeretlen vizeken egyértelműen negatív fogadtatásban részesült. Johnny Depp Jack Sparrow-rutinja elvesztette a varázsát, és mindenki a digitális 3D-s vetítéseknek köszönhető sötét képeken élcelődött. Ami 2003-ban még olyan frissnek tűnt A Fekete Gyöngy átkában, azt most világszerte megvetették a kritikusok.

Ez azonban az egyszeri mozilátogatókat nem zavarta, és a film figyelemre méltó 1,045 milliárd dolláros bevételt hozott össze, amelynek nagyjából 80%-a az Amerikán kívüli piacokról származott. Ez azt jelentette, hogy az Ismeretlen vizeken a második legnagyobb tengerentúli bevételt érte el 2011-ben az utolsó Harry Potter-film mögött.

Aladdin

 


A kritikusok az Aladdin 2019-es remake-jében semmi érdekeset nem találtak. Többen meg is jegyezték, hogy Guy Ritchie verziója a Disney részvényeseinek jobban tetszhet, mint a mozilátogató családoknak, akik valami különlegesre vágynak. Ezek a reakciók azonban nem tántorították el a mozilátogatókat attól, hogy adjanak egy esélyt az Aladdin élőszereplős feldolgozásának, a film ugyanis világszerte 1,046 milliárd dolláros bevételt hozott. Ezzel a projekt jelentősen túltett más élőszereplős Disney-remake-ek, például a Hamupipőke és A dzsungel könyve eredményein.

Star Wars: Skywalker kora

 

A Star Wars folytatástrilógiáját záró Skywalker kora sokkal rosszabb kritikai visszhangot kapott, mint az első két rész, és széles körben minőségi visszalépésként tekintettek rá. Az ítészek a furcsa történetmesélési döntéseket rótták fel neki, és azt, hogy a korábban komoly szerepet kapó színészek, mint John Boyega és Kelly Marie Tran, a háttérbe szorultak.

J.J. Abrams filmje azonban a fanyalgó kritikák ellenére is elérte az 1 milliárd dolláros bevételt, és világszerte 1,072 milliárd dollárt hozott. Aligha véletlen azonban, hogy világszerte kevesebbet termelt, mint Az ébredő Erő vagy Az utolsó Jedik, és a Zsivány Egyes globális bruttó bevételét is alig haladta meg.

Transformers: A kihalás kora

 

Forrás: UIP-Duna Film


A Transformers-sorozat 4. része nagyrészt a kínai nézőknek köszönheti óriási sikerét. Az első 12 nap alatt a A kihalás kora 225,1 millió dollárt hozott, ami elég volt ahhoz, hogy megdöntse az Avatar kínai rekordját. A film végül valamivel több mint 300 millió dollárt termelt az országban, ami jelentősen több, mint A kihalás kora 245,4 millió dolláros észak-amerikai bevétele.

Michael Bay filmje világszerte összesen 1,104 milliárd dolláros bevételig jutott, ami elég volt ahhoz, hogy a 2014-es év legjövedelmezőbb filmje legyen globálisan, sőt a legsikeresebb Transformers-film – a harmadik rész 1.123 milliárdos eredménye mögött is csak kevéssel maradt el.

Míg a A kihalás kora bevételi adatai nagyszerűek voltak, a kritikák lesújtóak, a teljes Transformers-franchise-ból ez a cím kapta a legrosszabb visszajelzéseket.

Minyonok

 


Ahogy a Minyon-mémek is már előre jelezték, Gru csatlósai rendkívül népszerűek voltak, nem is csoda, hogy 2015-ben kaptak egy saját filmet.

Az 1960-as években játszódó, új gonosz mestert kereső Minyonok filmjét a legtöbb kritikus vállvonogatással fogadta. Nem utálták, de nem is szerették, és a többség úgy látta, hogy ezek a lények nem lesznek képesek egy sikeres filmet elvinni a hátukon, mondván, a mellékszereplők néha nem véletlenül mellékszereplők.

A Minyonok azonban világszerte hatalmas kasszasiker lett, a globális bevételi tortából 1,159 milliárd dollárnyit vágtak le, amivel a Gru 2-t (975 millió) eredményét is túlszárnyalták. Különösen figyelemre méltó, hogy ez volt az első nem Disney-animációs film, amely globálisan átlépte az 1 milliárd dolláros határt. 

Jurassic World: Bukott birodalom

 

Forrás: UIP-Duna Film

 

Az idén bemutatott Jurassic World: Világuralom már a legrosszabb kritikákat kapó epizódjának számít a dinós franchise-nak, de a sorozat lefelé ívelő kritikai megítélése a 2018-as Bukott birodalommal kezdődött. A kritikusok nem rajongtak érte, és különösen a feszültséggel teli jelenetek hiánya, illetve a produkció zavaros hangvétele miatt voltak csalódottak. A Bukott birodalom ettől még olyan hatalmas volt a mozikasszáknál, mint egy T-Rex, és elképesztő összeget, 1,308 milliárd dollárt termelt.

Ezzel a 2018-as év legnagyobb nem Marvel-filmje lett, sőt a Universal Pictures minden idők harmadik legnagyobb bevételt hozó címének számít Észak-Amerikában. Hála ennek a bravúrnak a stúdió négy legnagyobb bevételt hozó címéből három mind a Jurassic Park- sagához tartozik az amerikai piacon.

Az oroszlánkirály

 

A realizmus nem passzol minden filmhez és témához, és szinte az összes kritikus egyetértett abban, hogy a Disney 1994-es klasszikusának narratíváját felesleges realista stílusban elmesélni, pláne hogy Jon Favreau alkotása kevés újat nyújtott az elődjéhez képest. Voltak, akik dicsérték az úttörő vizuális effekteket, de általában azt is hozzátették, hogy ezeket a technikákat nem a megfelelő sztorihoz alkalmazták.

Az oroszlánkirály ehhez képest brutálisan nagy kasszasiker lett. A valaha volt legnagyobb júliusi nyitóhétvégével indult Észak-Amerikában, majd meg sem állt 1,6 milliárd dolláros bevételig. Még a 260 millió dolláros költségvetése ellenére is elképesztően nyereségesnek bizonyult, és végül a történelem nyolcadik legnagyobb bevételt hozó filmje lett.

Via: Looper