9 Marvel-hős, aki pocsék barát lenne a való életben

Hulk ön- és közveszélyes, Vasember egy gazdag és öntelt akarnok, Pókember rendes gyerek, de folyton belebonyolódik a hazugságaiba, a disznóólban élő Deadpool humora pedig már pár perc után is kibírhatatlanul fárasztó. A milliárdos bevételeket termelő szuperhősök igazából nem is olyan jó arcok?

Az évek óta nyakunkba ömlő képregényadaptációkban megszokhattuk már, hogy vannak olyan Marvel-hősök, akik igyekeznek titkolni a világ elől a személyazonosságukat. Például Peter Parker, aki egy időben még a szerettei elől is folyton dugdosta a Pókember-hacukát. Másoknak viszont a képességei, a kütyüi és a hőstettei nagyon is szerves részei a civil énjüknek - a legjobb példa erre Tony Stark, aki kifejezetten szeret azzal hencegni, hogy ő Vasember.

Viszont aki szuperhősökkel barátkozik, vagy keveredik romantikus kapcsolatba, tisztában van azzal, hogy óriási céltáblát fest a saját hátára, és bármikor elrabolhatják vagy akár meg is ölhetik a gonosztevők? Ráadásul a szuperhősök valahol mind emberek, így nekik is akadhatnak érzelmi vagy mentális problémáik, ráadásul ezeket a gondokat csak súlyosbítja, hogy emberfeletti képességű lények stresszes és túlhajszolt életéről van szó, ahol minden másnap meg kell menteni a világot. Ha mindezeket figyelembe vesszük, akkor egyes szuperhősök bizony borzalmas haverok lennének, a párkapcsolati nyűgökről már nem is beszélve! Alábbi cikkünkben (ami a Looper listája alapján készült), a

defektes Marvel-karaktereket vesszük lajstromba.

 

1. Pókember

Amellett, hogy állandóan eltűnik, mindenhonnan elkésik, mindent elfelejt és a humora is csípős, Peter Parker amiatt is kellemetlen társaság, hogy ha egy gonosztevő rájön a titkos személyazonosságára, azonnal a hozzá legközelebb állók válnak a célpontjává. Nem egy alkalommal és nem egy univerzumban előfordult már, hogy ha valaki megtudta Pókember igazi kilétét, arra használta fel az információt, hogy súlyos sebeket okozzon a derék hálószövőnek. Ez többnyire úgy néz ki a Pókember-füzetekben: a gonoszok elrabolnak valakit, aki közel áll Peter Parkerhez, hogy így csalogassák a harcba Pókembert. Néha pedig ezek az összecsapások bizony tragikusan végződnek, mint amikor Gwen Stacy meghalt Pókember és a Zöld Manó csatája közben.

A városi felhőkarcolók közti baráti hálóhintázás elég csekély jutalomnak tűnik egy ekkora kockázatért cserébe...

Forrás: InterCom

 

2. Vasember

Tony Stark egy jóképű, okos és gazdag bulikirály a képregényekben és a filmekben. Olyasvalaki, akivel szeretnek haverkodni az emberek. Csakhogy ott van a hatalmas egója, a másokkal szembeni bizalmatlansága és az alkoholizmusa, ami máris nem teszi őt annyira szimpatikussá. A milliárdos playboy feltalálót ráadásul az is nyomasztja néha, hogy ő csak a gonosztevők fogságában barkácsolt bádogkasztninak köszönheti az életét és az erejét, valódi szuperképessége igazából nincs, mégis félistenek oldalán néz szembe nap mint nap az univerzum gonosztevőivel. És bár kétségtelen, hogy tud nagyon kedves, gondoskodó, hűséges és szórakoztató ember is lenni, a hatalmas egója miatt folyton fitogtatja a zsenialitását, és akár jelentéktelen ügyekben is képes a másikat földbe döngölni, csak hogy bebizonyítsa, neki volt igaza. Ez

az önfejűsége volt az, ami szuperhősök közötti polgárháborúhoz vezetett,

és közvetve vagy közvetlenül számtalan szuperhős életére hatással volt az, hogy Vasember mellé állt vagy ellene fordult-e.

Forrás: UIP-Duna Film

 

3. Hulk

Bruce Bannerrel barátkozni olyan, mint egy soha véget nem érő Ne ébreszd fel a papát!-társasjáték.

Ráadásul a „papa” ebben az esetben, egy zöld behemót, aki komplett városokat képes eltörölni a föld színéről, ha egyszer dühbe gurul. Hulk azon ritka szuperhősök egyike, akiről az átlagember nem is nagyon tudja, hogy van egy hétköznapi, emberi alteregója is. És ha még tudná is, akkor sem valószínű, hogy érdekelné, mert Dr. Bruce Banner egy zseniális elméjű, de igencsak magának való tudós, akinek a pozitív tudományos eredményei sajnos nincsenek egyensúlyban a Hulk által okozott pusztítással. Hulk ugyanis olyan, mint egy tomboló szörnyeteg: nem lehet szót érteni vele. Épp ezért Bruce Banner mindent megtesz, hogy megfékezze a benne lakozó berzerkert - általában úgy, hogy elszigeteli magát a külvilágtól. Vagyis annak, aki egyáltalán megtalálja Bannert, és elég sokáig marad a társaságában ahhoz, hogy össze is tudjon barátkozni vele, mindent meg kell tennie, hogy Hulk ne törjön elő belőle. Viszont ha betoppan a hadsereg vagy más olyan alakulat, aki Hulkot akarja begyűjteni, akkor nincs mese, a tomboló óriásnak kell visszavernie őket - viszont ilyenkor a barátokat is könnyen ellenségnek hiheti.

Forrás: Marvel Entertainment / The Walt Disney Company

 

4. Űr-Lord

A Marvel-filmek Star-Lordja egy Peter Quill nevű, vicces és kalandvágyó fickó, aki egy élő bolygó és egy földi nő gyermekeként kijut az űrbe, majd ott egy intergalaktikus hősökből és gazemberekből álló csapat élére állva elindul megmenteni a galaxist. Csakhogy Star-Lord valójában egy kapzsi, egoista és rendkívül önző ember. Bár végső soron mindig helyesen cselekszik, de ez legtöbbször inkább a társai nyomására történik, mintsem a jóra való ösztönös törekvése miatt. Ráadásul az önzősége gyakran szakadékot teremt közte és a hozzá legközelebb állók között, mert ahelyett, hogy beismerné, ha tévedett, Quill inkább mindent megtesz, hogy bebizonyítsa: végig igaza volt. Emiatt, valamint a hírhedt balszerencséje miatt, gyakran sokkal sokkal rosszabbak lesznek a kényes helyzetek, mint amilyenek előtte voltak. Lehet, hogy szórakoztató dolog Quill-lel egy rövid kiruccanásokra az űrbe, de nem nehéz belátni, hogy az ilyen ember nem való barátnak.

Forrás: Fórum Hungary

 

5. Jean Grey

Jean Grey az X-Men alapító tagja, telekinetikus és telepatikus képességeinek köszönhetően a világ egyik legerősebb mutánsa. Jelentős szerepet játszott a Föld lakosságát fenyegető számos földi és földönkívüli fenyegetés felszámolásában, szóval kétség kívül egy hős. De vajon barátként mennyire állja meg a helyét? Jean Grey ugyanis gondolatolvasó, vagyis a társaságában előbb-utóbb mindenki azon kezd el gondolkodni, hogy vajon Jean Grey látja-e az olyan gondolatokat is, amiket nem kellene látnia? Rendben van, hogy a legjobb barátok mindent megosztani egymással, és egy párkapcsolatban is fontos az őszinteség, de ennek egy döntésnek kell lennie, nem automatizmusnak. És ha magánélet megsértése nem lenne elég rossz dolog, ott van még az is, hogy Jean Grey a gazdája a kozmikus Főnix-erőnek is, ami ha megrontja és Sötét Főnixet csinál belőle, akkor minden életet el akar pusztítani az univerzumban. Bár ez önmagában is nagy probléma, általában magától megoldódik Jean Grey ciklusonként ismétlődő halálával és újjászületésével. Csakhogy ez rögtön egy másik problémát is okoz: egyetlen barát temetése is épp elég fájdalmas és szörnyű, nemhogy az a sok alkalom, amikor Jean Grey egy-egy újabb változata is meghal!

Forrás: YouTube / 20th Century Fox

 

 

6. Rozsomák

Lehet vajon lazulni egy olyan emberrel, aki közel két évszázada él, és szó szerint mindent látott már?

Nemigen. És ha ehhez még hozzáadjuk Logan heves vérmérsékletét, valamint a sarkában loholó bérgyilkosokat, könnyen rájöhetünk, hogy ez a kőkemény szuperhős miért olyan magányos karakter a Marvel-univerzumban. Hulkhoz hasonlóan ő is úgy gondol magára, mint egy emberbőrbe bújt szörnyetegre, és hatalmas bűntudat gyötri azon dolgokért, amiket a hihetetlenül hosszú élete során elkövetett. Persze ha valaki esetleg túljut ezen az ösztönös védekező mechanizmuson, és Logan elkezd bízni benne, akkor is ott van az a makacs tény, hogy ha ez a leendő barát nem az X-Men vagy a Bosszúállók tagja, akkor nem lesz túl sok közös témájuk. Nem valószínű ugyanis, hogy Rozsomákot érdekeli a kertészkedés, pláne, hogy a gyors regenerálódása miatt kvázi halhatatlan mutánsként ő még akkor is élni fog, amikor a kertészkedő cimbora már rég halott, a virágágyásokat pedig felveri a gaz...

Forrás: InterCom

 

7. Vadóc

Az X-Men egyik legismertebb tagja azzal a különleges készséggel rendelkezik (a repülés és az emberfeletti testi erő mellet), hogy akit megérint, attól elszívja a képességeit és emlékeit. Az évek során kereste ugyan a módját, hogy kontroll alatt tartsa az erejét - inkább kevesebb, mint több sikerrel, ami kilenc életnyi érzelmi traumával terheli meg a pszichéjét. Ráadásul, hogy még bonyolultabb legyen a helyzetet, ha valakinek elszippantja az erejét, akkor az illető vagy kómába esik, vagy meghal. Így aztán elég nehéz bárkivel is barátkoznia, hiszen

egy lelkesedésből adott, egyszerű pacsi miatt is katatón állapotba zuhanhat bármelyik haverja.

Bár Vadóc nagyon ügyel arra, hogy minden fedetlen bőrfelületét eltakarja, az erejével járó érzelmi megterhelés komoly hatással van a személyiségére: óriási adag bűntudattól szenved, és mivel folyamatosan az ereje által okozott tragédiákra koncentrál, nehezen tudja a barátkozásra fókuszálni a figyelmét.

Forrás: 20th Century Fox

 

8. Deadpool

Mindenki kedvenc nagyszájú zsoldosát sokan a Marvel-univerzum leghumorosabb, ugyanakkor leghangosabb, és legidegesítőbb szuperhősének tartják. Bár kezdetben valóban szórakoztató jelenség, ahogy az X-Fegyver nevű kísérleti programban való részvétele miatt ugyanúgy felgyógyul minden sérülésből és betegségből (a rákot kivéve), mint Rozsomák, a szarkazmusa és a véget nem érő vicceinek áradata idővel nagyon fárasztóvá válik. Mindezt tetézi, hogy

Deadpool egy hányaveti bunkó, aki hírből sem ismeri a házimunkát, és egy merő disznóól az otthona.

Deadpool tipikusan az a fajta ember, akivel jó együtt lógni bizonyos ideig (persze szigorúan csak a haveroknál, nem nála!), de hosszabban elköteleződni mellette barátkánt vagy pláne párként, a személyisége miatt közel lehetetlen.

Forrás: InterCom

 

9. Fenegyerek

Matt Murdock fiatalon szenvedett balesetet, melynek következtében megvakult, de egy életen át tartó edzéssel végül sikerült olyan tökéletesre csiszolni a többi érzékszervét, amivel ellensúlyozni tudja a látás hiányát. Küzdősportokban való jártassága miatt félelmetes harcos, de szükség is van az emberfeletti reflexeire, hogy New York Hell's Kitchen nevű negyedében kordában tartsa a bűnözőket. Amikor Fenegyerekként épp nem a háztetőkön kószál, akkor Matt Murdock ügyvédként dolgozi: annak a hírhedten problémás környéknek a lakóit védi különböző perekben, ahol maga is felnőtt. Csakhogy

Fenegyerek pont a hányattatott múltja miatt nem bízik az emberekben.

Az örökös hazugságai, az veszélynek való állandó kitettsége és az, hogy folyamatosan figyelmen kívül hagyja a barátai véleményét és aggodalmát, komoly terhet ró a hozzá közel állókra. Bár a lendülete és elszántsága csodálatra méltó, Fenegyerek ezeket a tulajdonságokat olyan egészségtelen szintre emeli, hogy az már inkább őrült megszállottság. Ez az attitűd természetesen rendszeresen szorult helyzetekbe hozza őt, és többször is a halál kapujába sodorta. Ha nem lenne mellette a maroknyi barátja, már biztosan meghalt volna - ami azért elég nagy teher a szerettei számára.

Forrás: InterCom

 

A Port.hu zenés sorozatának első évadának utolsó részében Király Attila színész és szinkronszínész ült be a dobok mögé.