A 10 legjobb háborús film - szerintetek

A hét elején megkérdeztük tőletek, mi a kedvenc háborús filmetek: az elképesztő mennyiségű válaszban ezek az alkotások szerepeltek a legjobban, és nem véletlenül!

Ryan közlegény megmentése (1998)

 

A leggyakrabban emlegetett kedvencek egyike, szinte egyértelmű volt, hogy Steven Spielberg munkája felkerül a listára. A film sikerének titka nem csak az, hogy sok pénzből nagyon látványos – és tegyük hozzá, nagyon hiteles  - csatajelenetet kreált, hanem az is, hogy főhősének egy olyan színészt tett meg, aki egyáltalán nem az az elitkatona típus: Tom Hanks vezeti ugyanis azt a ranger alakulatot, amelyik 1944. június 6-án partra száll az Omaha partszakaszon, majd a német vonalak mögött kell megtalálniuk és visszahozniuk egy olyan katonát, akinek három testvére a világháború különböző frontjain szinte egyszerre vesztette életét. Ami, ha ki is van kicsit színezve, egy igaz történet. A film a partraszálláson kívül a korabeli hadviselés szinte minden módját megmutatja: járőrözés, orvlövésszel való találkozás, rajtaütés, helységharc - az eredmény öt Oscar-díj, köztük a legjobb rendezésért járó.

A film a NETFLIX-en nézhető meg

 

Forrás: UIP-Duna Film

 

A szakasz (1986)

 

A már befutott forgatókönyvírónak számító Oliver Stone rendezői bemutatkozásában saját vietnámi háborús élményeit mesélte el, alteregója a háborúba önkéntesként jelentkező Chris Taylor (Charlie Sheen). Akinek sokat kell tanulnia mind az ellenségről, mind a saját hadseregéről, és ebben két veterán őrmester is segítségére van. A humánus Elias (Willem Dafoe) törődik az embereivel, emberséges a helyiekkel, míg a sebhelyes Barnesnak (Tom Berenger) és az embereinek semmi sem számít, hidegvérrel kivégzik az ártatlan civileket is. Nem csoda, hogy a két harcedzett férfi egymás ellen fordul, és Chrisnek választania kell, melyik oldalra áll, miközben

a vietkong támadásba lendül.

A hiteles és izgalmas, 4 Oscar-díjat elnyerő film a vietnámi háború alapvetése lett – bár szerintünk a témában az igazi nyerő az Acéllövedék (1987) Stanley Kubricktól.

A film az AppleTV-n nézhető meg

 

Forrás: MGM Home Ent.

 

A piszkos tizenkettő (1967)

 

Bár hamar klasszikus lett belőle, a film bemutatásakor komoly vitákat kavart, mert úgy mutatta be az amerikai katonákat, mintha semmiben sem különböznének a náciktól, rasszisták, bunkók, és ez volt az első olyan munka, amiben nem feddhetetlen mintakatonák az amerikaiak, hanem háborús bűnöket követnek el. Például benzinnel locsolnak le, majd felrobbantanak egy rakás németet, akik között egy csomó nő is van. Mondjuk eleve súlyos bűntettekért elítélt katonákról van szó, akik azért vállalnak egy kiemelten veszélyes küldetést, hogy enyhítsék a büntetésüket, Robert Aldrich pedig mindent kihozott ebből a sztoriból: drámát, humort, megváltást és akciót! És olyan elképesztően jó színészekkel játszatta el mindezt, mint Lee Marvin, John Cassavetes, Charles Bronson vagy Ernest Borgnine.

A film a GooglePlay-en nézhető meg

 

Forrás: Warner Home Video

 

Kelly hősei (1970)

 

 

Egy csapat amerikai katona egy váratlan információ hatására úgy dönt, a háborúnak úgyis mindjárt vége, nekik pedig jól jönne a civil élethez pár aranyrúd, és Kelly őrmester (a most is elképesztően hidegvérű és menő Clint Eastwood) vezetésével elindulnak a bank felé – ami messze a német vonalak mögött található. A többi pedig már mozitörténelem

a legjobb akciójelenetekkel és a legjobb beszólásokkal,

amik jelentős részéért persze Donald Sutherland felel. És az sem különösebben zavaró, hogy hőseink katonának kissé öreg, többnyire inkább negyvenes-ötvenes karakterszínészek, olyan arcok, mint Telly Savalas, Don Rickles vagy Harry Dean Stanton, mert mind nagyon jók. Merthogy itt nincs hősiesség, szuronyroham és önfeláldozás, ezek itt mind profi túlélők. Brian G. Hutton munkája – ami bizonyos szempontból A piszkos tizenkettő viccesebb párja -sokkal inkább működik úgy, mint egy jó spagetti western, ahol a hősök nem gáncsnélküli lovagok, sőt – a végső szembenézést a bankot őrző utolsó Tigris tank parancsnokával is mintha egy az egyben egy westernből lenne kiollózva, persze ha a 60 tonnás német tankot nem számítjuk.

A film a GooglePlay-en nézhető meg

 

Forrás: Pannonia Entertainment

 

A leghosszabb nap (1962)

 

 

Sokak szerint a II. világháború végkifejlete a normandiai partraszállás sikerén múlt – szerintünk viszont a keleti front eseményein, ahol vagy tízszer annyi hadosztály harcolt, de ez most mindegy. A partraszállás így is rengeteg kockázatot rejtő, gigászi feladat volt, amire a történelem során még nem volt példa. Cornelius Ryan szemtanúk beszámolóira támaszkodó dokumentumregénye szolgáltatta Ken Annakin filmjének alapját, aki elképesztő mennyiségű nagy sztárral dolgozott, és a lehető legpontosabban, leghitelesebben szerette volna bemutatni a leghosszabb nap eseményeit. Itt mind az angolok, az amerikaiak, a franciák és a németek szemszögéből megismerhetjük a csata szinte minden pillanatát, és a hatalmas költségvetésből dolgozó produkció elkészítése során elképesztő díszleteket építettek fel, és hűen ábrázolták a korabeli haditechnikát is: A francia egység egy folyamatos felvétellel készült kikötői rohamát a ma is tanítják operatőröknek.

A film az AppleTV-n és a GooglePlay-en nézhető meg

 

Forrás: Örökmozgó

 

A híd túl messze van (1977)

 

 

Akárcsak A leghosszabb nap, ez a film is egy Cornelius Ryan könyv alapján készült, és itt is elképesztő mennyiségű világsztár játssza el a nagy csata legfontosabb szereplőit. A Market-Garden hadművelet célja a háború lerövidítése, a sűrűn lakott Hollandia „átugrása” és a német határ gyors elérése volt, amihez arra volt szükség, hogy több ejtőernyős hadosztályt ledobva elfoglaljanak három fontos hidat – ám az utolsó túl messze volt. Az amerikai, angol és lengyel csapatok hősiesen küzdöttek, de a szövetséges felderítés kudarcot vallott: a közelben erős német páncélos egységek állomásoztak és azonnal támadásba lendültek. Richard Attenborough megőrizte a Ryan-könyv epizodikus, elbeszélő szerkezetét, ide-oda váltva a szereplők között, de közben igyekezett az egész ütközetet átláthatóvá tenni. Kisebb szerepekben is olyan sztárokat láthatunk itt, mint Michael Caine, Sean Connery, Gene Hackman, Anthony Hopkins, Laurence Olivier vagy Robert Redford.

A film az AppleTV-n és a GooglePlay-en nézhető meg

 

Forrás: Warner Home Video

 

A Sólyom végveszélyben (2001)

 

 

Ha a legjobb háborúsra kell szavazni, ami NEM a II. világháború alatt játszódik, akkor Ridley Scott munkájára voksolunk. Scott a történelmi filmek mestere – és még sok minden másé! -, és egy, a világtörténelem számára jelentéktelen epizódnak tekinthető összecsapásból rendezte meg a valaha készült egyik legérzékletesebb, legizgalmasabb háborús filmet. Az ún. mogadishui csatát látjuk, amikor egy szomáliai hadúr elfogására indított kommandós akció váratlan nehézségekbe ütközik. A bevetés során a városközpontból kifelé igyekvő amerikaiak útját elállják a vártnál gyorsabban és nagyobb erővel reagáló helyi milíciák, akik a légitámogatást nyújtó Black Hawk helikopterek közül is lelőnek kettőt. A kommandósok az életükért küzdenek, de

Scott nem ábrázolja a szomáliaikat vérszomjas barbárokként, és pont ettől jó a film.

Az egykori résztvevők által megélt dolgok szinte mind megjelenjenek a vásznon. Scottnak csupán egy helyen kellett kivételt tennie, az Ewan McGregor által alakított közlegény nevét és karakterét meg kellett változtatni, az illető ugyanis évekkel később egy ronda szexuális zaklatási ügybe keveredett.

A film az AppleTV -n nézhető meg

 

Forrás: InterCom

 

Híd a Kwai folyón (1957)

 

 

Érdekes, hogy az olvasók kedvenceinek listáján ez az egyetlen olyan II. világháborús alkotás, amely a Csendes-óceáni hadszíntéren játszódik, ráadásul a történet sokkal inkább egy hagyományos börtönregény logikáját követi. Japán fogságban lévő brit katonákról van szó egy burmai hadifogolytáborban, akinek Nicholson ezredes (Alec Guinness) a parancsnoka, aki kiváló katona. Ő elsősorban rendet akar és eredményeket, még akkor is, ha ezek az eredmények végső soron az ellenséget szolgálják – és ott van vele szemben Saito ezredes (Sessue Hayakawa), akit tényleg sikerül is lenyűgöznie – a címbeli vasúti híd felépítésével -, de milyen áron? David Lean , az angol történelmi filmek mestere, az Arábiai Lawrence és a Doktor Zsivágó rendezője, ezzel a munkájával hét Oscar-díjat hozott. Az egyiket természetesen Sir Malcolm Arnold kapta a klasszikussá vált zenéért.

A film az AppleTV -n nézhető meg

 

Forrás: InterCom

 

Ellenség a kapuknál (2001)

 

 

Az ünnepelt orosz mesterlövész, Vaszilij Zajcev valóban élt, csak nem volt olyan fess, mint a minden szlávos vonást nélkülöző Jude Law, és tényleg irtotta az ellent Sztálingrádnál, bár a filmben is megénekelt párbaja a náci sztárlövésszel,  König őrnaggyal (Ed Harris) jó eséllyel nem történt meg, hiszen az illetőnek nincs nyoma a Wermacht állományában. Az is valószínű, hogy valódi hősünknek nem lett volna ideje és alkalma a szelet csapni egy szép katonalánynak (Rachel Weisz), de annyi baj legyen. Bár vicces, hogy

egy „orosz” filmet angol színészekkel rendez meg egy francia rendező,

az Ellenség a kapuknál ott van a legjobb háborús filmek között, a nagyszabású csatajelenetek is gyomorszorítóan és a kisebb csetepaték is egyformán izgalmasak, például amikor hősünk először demonstrálva tudását zsinórban szed le egy sor felfrissülni vágyó náci tisztet.

A film az HBO MAX-on nézhető meg

 

Forrás: HBO MAX

 

A halál 50 órája (1965)

 

 

Ez az a film, amit, a II. világháborút megjárt veteránok utáltak: a szövetséges főparancsnok és későbbi elnök, Dwight D. Eisenhower nyilatkozatban ítélte el a rengeteg pontatlansága miatt - a közönség viszont a mai napig nagyon szereti. Ezért is van a listán.

Az ütközetet, ami nem 50 óráig, hanem hetekig tartott,  természetesen nem egyetlen  üzemanyagraktár megvédése döntötte el,

ahogy az amerikaiak sem áldozták fel tudatosan tankjaikat, hogy kifogyasszák a németek üzemanyagát. A nézőket azonban nem ez érdekelte hanem az, ahogy Ken Annakin – lásd A leghosszabb nem a listán – felépíti a csata dinamikáját, ahogy felépíti az egyszeri amerikai hírszerző tiszt (Henry Fonda) és a német páncélosparancsnok (Robert Shaw) karakterét, akik a végén óhatatlanul szembekerülnek egymással.  És ez a rész tényleg parádés.

 

Forrás: Pannonia Entertainment