A 10 legjobb háborús film - újrapontozva

Kijött az Imdb legújabb összesítése a legjobb háborús filmek pontszámairól, amely kissé átírta azt, amit a témában gondoltunk. Vannak meglepetések és vannak filmek, amiket mi nem vettünk volna ide, de ez így is erős.

10.  A fegyvertelen katona (2016) – Imdb pontszám: 8.1

 

 

Mel Gibson rendezése némiképp meglepetés ezen a listán, de ezek szerint az újabb generációk értékelték a valóban fegyver nélkül harcoló katona elképesztően véres igaz történetet. Desmond Doss [Andrew Garfield] ugyanis a felekezete miatt tagadta meg a fegyveres szolgálatot, piszkálják is érte kegyetlenül a kiképzés alatt – nem ez az egyetlen krisztusi párhuzam -, hogy aztán a II. világháború egyik legvéresebb csatájában Okinawa szigetén megmutassa, hogy bátrabb mindenkinél. Szanitécként 75 sebesült bajtársát mentette ki az ellenséges vonalak mögül vagy a tűz alatt tartott senkiföldjéről a tomboló csata alatt. Tisztességesen megcsinált munka, de Garfieldé az egyetlen valóban jó alakítás, a csatajelenetek pedig mind teljesen egyformák és hiába fröcsög a vér, omlanak ki a belek és szakadnak le a végtagok, az arcunkba nyomott erőszak nem válik igazán izgalmassá.

Kritikánk a filmről ITT olvasható

A film a HorizonGo-n nézhető meg

Forrás: ADS Service

 

9. A szakasz (1986) – Imdb pontszám: 8.1

 

 

Az ekkor Hollywoodban már befutott forgatókönyvírónak számító Oliver Stone rendezői bemutatkozásában saját vietnámi háborús élményeit mesélte el, alteregója pedig a háborúba önkéntesként jelentkező Chris Taylor (Charlie Sheen). Akinek sokat kell tanulnia mind az ellenségről, mind a saját hadseregéről, és ebben két veterán őrmester is segítségére van. A humánus Elias (Willem Dafoe) törődik az embereivel, vigyáz a civil lakosságra, míg a sebhelyes Barnesnak (Tom Berenger) és az embereinek semmi sem számít, hidegvérrel kivégzik az ártatlan civileket is. Nem csoda, hogy a két harcedzett férfi egymás ellen fordul, és Chrisnek választania kell, melyik oldalra áll, a vietkongok pedig támadásba lendülnek. A hiteles és izgalmas, 4 Oscar-díjat elnyerő film azóta a vietnámi háború alapvetése lett, ráadásul elérte, hogy Charlie Sheent egy időre komoly színésznek tekintsék, de az igazi főhős itt az Eliast alakító Willem Dafoe, aki ezzel a szereppel robbant be a köztudatba.

A film az AppleTV-n nézhető meg

 

Forrás:MGM Home Entertainment

 

8.  A szarvasvadász (1978) – Imdb pontszám: 8.1

 

 

Íme, a vietnámi háború másik filmes alapvetése, ám Michael Cimino rendezőt teljesen más érdekelte, mint társait. Csatajelenetet alig látunk, itt az a fontos, hogy miként vonulnak be hőseink  majd hogyan térnek vissza a harcból, és adott esettben a hadifogságból. Egy pennsylvaniai kisváros ukrán-orosz negyedében az acélüzem egyik kohásza, Steven (John Savage) éppen az esküvőjét tartja, mielőtt két barátjával (Robert De Niro és Christopher Walken, aki Oscart kapott a filmért) elindul Vietnámba. A három barát vidáman beszél arról, hogy remélik, az első vonalba kerülnek, mert így legalább lesz alkalmuk kiélvezni a bulit. Mint tudjuk, a buli nem volt buli, és aki haza is tér, már sosem lesz olyan, mint régen, annak a halál csak megváltás lesz. Cimino annyira hitelesen adta vissza a háború őrületét, hogy a film bemutatása óta 28 lövöldözés és 25 megerősített orosz rulett halál történt az Egyesült Államokban.

A film az AppleTV-n nézhető meg

 

Forrás: Universal Pictures

 

7. 1917 (2019) – Imdb pontszám: 8.2

 

 

Ritkán születnek igazán nagy formátumú háborús filmek, mert ez egy irtózatosan drága műfaj, de Sam Mendesnek voltak ambíciói. Egyrészt azzal, hogy megteremtette az I. világháború nyugati hadszínterének egy jelentős részét, majd azzal, hogy két, a senki földjén átvágó hőse kalandjai látszólag vágás nélkül, majdnem valós időben kerültek a nézők elé. 1917 tavaszán az antant technikai és számbeli fölényét érző német hadsereg a nyugati front egy jelentős szakaszán egy titokban előre kiépített, megerősített védőállásba vonult vissza. Az angol csapatok végre előrenyomulhattak, és ekkor bízzák meg hőseinket, Schofield (George MacKay) és Blake őrvezetőt (Dean-Charles Chapman) egy fontos üzenet kézbesítésére. Egy támadást kell leállítaniuk: egy ostoba ezredes ugyanis azt hiszi, a németek menekülnek, de csak csapdába rohanna 1600 emberével, köztük Blake testvérével. Az Oscar-díjas Roger Deakinst valóban csodás munkát végzett, a látvány és a hangulat elképesztő, de a technikai tökéletesség kissé háttérbe szorította magát a történetet, eltávolította a nézőt az életükért harcoló katonáktól, de a film még így is a legjobbak között van.

Kritikánk a filmről ITT

A film a Netflixen nézhető meg

 

Forrás: Freeman Film

 

6.  Acéllövedék (1987) – Imdb pontszám: 8.3

 

 

Ha kedvenc vietnámi háborúsfilmet kellene választani, gondolkodás nélkül Stanley Kubrick munkájára voksolnék, amelynek minden pillanata zseniális, minden mondata emlékezetes – ráadásul egy film áráért kettőt kapunk. Mintha külön film lenne ugyanis a tengerészgyalogos újoncok hírhedten brutális kiképzése Parris Islanden a kőkemény Hartman főtörzs kezei között ( a szerepet egy másik színésztől szó szerint lenyúló, zseniális dumájú R. Lee Ermey), majd a bevetés Vietnámban a sokat emlegetett Tet offenzíva alatt Phue városában. Ahol a közelharc mindenkit feldarál, majd a katonák megdöbbenve látják, kikkel is álltak szembe valójában.  A forgatás olyan hosszú volt, hogy a főhős Joker közlegényt játszó Matthew Modine megházasodott, gyereket nemzett, a gyerek megszületett, és már egyéves volt, amikor végre befejezték a filmezést.

Kubricknál ez nem volt szokatlan dolog.

A film az HBO MAX-on nézhető meg

 

Forrás: Warner Home Video

 

5. Arábiai Lawrence (1962) - Imdb pontszám: 8.3

 

 

Kis túlzással mondhatjuk, hogy David Lean (Híd a Kwai folyón, Doktor Zsivágó) volt korának Steven Spielbergje, annyi hátránnyal, hogy ő angol volt, és jóval kevesebb filmet csinált. Az első világháború egy kevésbé ismert színterére, az Arab-félsziget zavaros viszonyai közé visz el ez a hétszeres Oscar-díjas, lélegzetelállító látványvilágú, epikus történelmi film. A valóban létezett T. E. Lawrence (Peter O'Toole fantasztikus alakításában) hőse a brit hadsereg térképész hadnagya az első világháborúban, aki mindegy véletlen kerül az oszmán birodalom ellen lázadó arab törzsek élére. Na jó, nem annyira véletlen, az angolok sokat tettek azért, hogy kirobbantsák, majd fegyverrel lássák el a lázadást, és Lawrence feladata lett az egymással is háborúskodó arab törzseket szövetségbe kovácsolni, majd megindítani őket a törökök ellen. Mint tudjuk, sikerrel járt, és mint tudjuk, az arabok végül nem, vagy csak részben kapták meg jutalmukat a nagyhatalmaktól – de volt olajuk, és innen már mindegy is volt. Lean hihetetlen történelmi tablót rajzolt a kor adottságaihoz képest elképesztő munkával és eredménnyel.

A film az AppleTV-n nézhető meg

 

Forrás: Tv2

 

4. Becstelen brigantyk (2009) - Imdb pontszám: 8.3

 

 

Bár Quentin Tarantino filmje a II. világháború alatt játszódik, igazi harcot nem nagyon látunk benne, ha nem számítjuk az abszolút elkerülhető ostoba kocsmai lövöldözést és a legvégén a mozis mészárlást - háborús filmhez legközelebb a Zoller közlegény mesterlövész kalandjait megörökítő filmbeli német propagandafilm, a Nemzet büszkesége visz minket el. Ettől függetlenül a több szálon futó filmben ott volt a lehetőség: bárcsak Tarantino egész filmje Aldo Raine hadnagyról (Brad Pitt) és az ő zsidó katonákból verbuvált bosszúkommandójáról szólt volna, még azon az áron is, hogy a szokásosnál is B-kategóriásabb lenne a történet. Aldo a normandiai partraszállás előtt veti be kicsi, de elszánt csapatát, amelynek minden tagja száz náci skalppal „tartozik” a hadnagynak, akit már egyszer elfogtak és kivégeztek a németek, csak rosszul – tessék nézni, ott a heg a nyakán. Aldo és emberei többször is felbukkannak, hol németeket mészárolnak, hol konspirálnak, merthogy Hitler és a náci vezetőség mozizni megy, ahol fel lehet őket robbantani. És Aldo lesz az, aki végül szembeszáll a gonosz Landa ezredessel - Christoph Waltz Oscart is kapott a gonoszkodásért.

A film a Netflixen nézhető meg

 

Forrás:

 

3. Szentjánosbogarak sírja (1988) - Imdb pontszám: 8.5

 

 

Íme, a meglepetésfilm a listán, elsősorban azért, mert kevésbé ismert, bár a műfaj szerelmesei által mindig is sokra becsült, egész estés animációról van szó. Isao Takahata szívszorító filmje egy fiatal testvérpár sorsát követi végig a második világháború sújtotta Japánban. Szeita és alig négyéves kishúga, Szecukó apja egy hadihajón szolgál, amikor anyjuk életét veszti bombázás okozta tűzvészben – az akkor még javarészt fából és papírból épült japán városokat egyszerűen elsöpörték az amerikai légitámadások. A két árva egyik nagynénjükhöz kerül, ám hamarosan kiderül, hogy a háborúban elszegényedett, bizalmatlanná vált társadalomban csak magukra számíthatnak, és kénytelenek egyedül szembenézni a háború poklával.

A fenyegető éhség és a bombázók árnyékában csak a szentjánosbogarak halvány fénye képes a reményt életben tartani.

 

Forrás:Toho Studios

 

2. Apokalipszis most (1979) - Imdb pontszám: 8.5

 

 

A világ egyik legjobb és legnehezebben leforgatott filmje valójában irodalmi feldolgozás: Francis Ford Coppola kisregényét, a jóval korábban, Afrika szívében játszódó A sötétség mélyén cselekményét helyezte át a vietnami háború idejére. Willard kapitány (Martin Sheen) a saigoni CIA-tól azt a különleges megbízatást kapja, hogy likvidálja a nyilvánvalóan megőrült Kurtz ezredest (Marlon Brando). Feladata könnyen az életébe kerülhet. Az ellenséges területeken keresztül el kell jutnia a kambodzsai határhoz, ahol a “zöldsapkás” ezredes már hosszú ideje a hegyekben él, és az őt istenként tisztelő bennszülöttekből magánhadsereget szervezett. Willard útja a háborús területen keresztül egyre inkább erős színekkel festett rémálomhoz hasonlít. Küldetése során szembesülnie kell, hogyan válik a vietnámi háború, és egyáltalán, maga a háború szándékos vagy félelem szülte esztelen vérengzéssé, és ezt kevesen tudták úgy visszaadni, mint Coppola – talán azért, mert a film elkészítése is egy rémálom volt.

 

Forrás: M1

 

1. Ryan közlegény megmentése (1998) - Imdb pontszám: 8.6

 

 

Az első hely aligha lehetett kérdés. A leggrandiózusabb háborús film, ami valaha készült, ami nem csoda, hiszen Steven Spielberg számára ez a téma mindig is rendkívül fontos volt. Spielberg nem csak profi, okos is, és főhősének egy olyan színészt tett meg, aki egyáltalán nem az az elitkatona típus: Tom Hanks vezeti ugyanis azt a ranger alakulatot, amelyik 1944. június 6-án partra száll az Omaha partszakaszon, majd a német vonalak mögött kell megtalálniuk és visszahozniuk egy olyan katonát, akinek három bátyja a világháború különböző frontjain szinte egyszerre vesztette életét. A zsigerien izgalmas film a partraszálláson kívül a korabeli hadviselés szinte minden módját megmutatja: járőrözés, orvlövésszel való találkozás, rajtaütés, helységharc, és teszi mindezt az utolsó centiig hitelesen. Az eredmény öt Oscar-díj, köztük a legjobb rendezésért járó.

A film a Netflixen nézhető meg

 

Forrás: UIP-Duna Film