A 6 legudvariasabb filmes gonosz

Kedvesen is lehet ármánykodni.

Ismerjük a klasszikus filmes gonoszok kliséjét: fenyegetőznek, üvöltöznek, dührohamot kapnak, és nem ismernek se istent, se embert. Néha azonban a mozis gonosztevők nagyon is tisztelettudóak ellenfeleikkel szemben. Még ha gyűlölik is ellenségeiket, ezt nem mutatják ki, és mindig igyekeznek fenntartani a kedvesség auráját, amitől szimpatikusabbá, de egyben veszélyesebbé is válnak.


6. Magneto (X-Men-filmek 2000-20)

Forrás: InterCom

 

Magneto (Sir Ian McKellen) X professzor (Sir Patrick Stewart) régi barátja, idővel azonban fokozatosan ellenfelekké váltak, mivel eltérő álláspontot képviseltek arról, hogy a mutánsoknak miként kéne az emberiség többi részéhez viszonyulniuk. A filmsorozatban Magneto a jó és a rossz oldalon is képviselteti magát, de bármelyik oldalon is áll éppen, mindig szívélyesen viselkedik az ellenségeivel.

Emellett hajlandó elismerni, ha ellenfelei okosat lépnek. A harmadik filmben például a hadsereg műanyag fegyvereket kezd használni, hogy Magneto ne tudja manipulálni őket, és ő értékeli ezt a ravaszságot. Ráadásul csak ritkán vannak dühkitörései, és ha mégis lekezelően beszél valakivel, az általában passzív-agresszív udvariassággal történik.


5. Drakula (Drakula, 1931)

Forrás: Universal Pictures

 

Bram Stoker eredeti Drakula-regényében a címszereplő igazi úriemberként van ábrázolva. Engedélyt ad a főhősnek, hogy a kastélyában maradjon, és csakis tisztelettel bánik vele, annak ellenére, hogy titokban vámpír. A könyv alapján készült számos film közül az elsőben Lugosi Béla Drakulája egészen hasonlóan viselkedik.

Grófként, azaz nemesként mindig gondoskodik arról, hogy vendégei megfelelő vendéglátásban részesüljenek, még akkor is, ha később a vérükre pályázik. Ráadásul nem is kell ezt a megközelítést választania. Egyszerűen csapdába ejthetné, és fogva tarthatná a gyanútlan utazókat, mielőtt végezne velük, ő mégis szeret gondoskodni a vendégeiről – és csak utána kóstolja meg a vérüket.


4. Dooku gróf (Star Wars sorozat 1977-)

Forrás: InterCom

 

Dooku grófot nem is játszhatta volna más, mint Sir Christopher Lee. Úriember viselkedése és kifogástalan angol akcentusa tökéletesen passzolt egy udvarias filmes gonosztevőhöz. Az 50-es és 60-as években többször is eljátszotta Drakulát pontosan ezért. Dooku is nagyon lovagias, vagy legalábbis annyira, amennyire egy Sith Lord csak lehet. A fénykardpárbajok során megdicséri Obi-Want (Ewan McGregor), mondván, hogy Yoda mindig elismerően beszélt róla. Igaz, közben azt is megjegyzi, hogy Obi-Wan képességei nem feleltek meg annak, amire előzetesen számított.

Mint egykori Jedi ráadásul mintha bűntudata lenne amiatt, hogy egy párbaj során le kellett vágnia Anakin (Hayden Christensen) karját. Jobban szereti egyenesen intézni az ügyeit. Udvariasan megkéri Obi-Want és Anakint, hogy húzzák elő a fénykardjukat, hogy megküzdhessenek vele, és még Yodát is megkéri ugyanerre, hogy "ne csináljanak rendetlenséget". Ez messze van azoktól a piszkos trükköktől, amelyeket Palpatine (Ian McDiarmid) és más Sith nagyurak vetnek be.

3. Rene Belloq ( Az elveszett frigyláda fosztogatói, 1981)

 

Belloq (Paul Freeman) Az elveszett frigyláda fosztogatói című első Indy-film fő mumusa. Ő egyfajta inverz Indiana Jones: míg Indy (Harrison Ford) inkább saját kezűleg kutakodik a sírokban, addig Belloq inkább nem tesz kárt az elegáns ruháiban, és hagyja, hogy mások végezzék el helyette a piszkos munkát. Azonban még ha fel is bukkan, hogy elvegye Indytől a kincseket, mindig udvariasan viselkedik.

Még akkor is, amikor foglyul ejti Marion Ravenwoodot (Karen Allen), világossá teszi, hogy ha akar, megpróbálhat megszökni, de körülöttük csak sivatag van, úgyhogy talán ennie kellene valamit. Jóllakatja és megitatja, és még le is ül vele pezsgőzni. De bármennyire is tisztelettudó személyiség, a vágyai és a kapzsisága végül gonosszá teszi. A nácikkal is együtt dolgozik, de elég világossá válik, hogy idiótának tartja és csak arra használja őket, hogy megszerezze, amit akar.


2. Richmond Valentine (Kingsman: A titkos szolgálat, 2014)

Forrás: Intercom

 

Richmond Valentine (Samuel L. Jackson) a gonosz technológiai mogul a Kingsman: A titkos szolgálatból. Azt tervezi, hogy véget vet minden emberi életnek a Földön, de ez nem akadályozza meg abban, hogy kedvesen viselkedjen a Kingsmanekkel. Meghívja Galahadot (Colin Firth) vacsorára (azaz egy kis McDonald's-ra), és még meg is dicséri a hamburgerválasztását.

Emellett szereti a tisztaságot, mivel irtózik a vér és az erőszak látványától. Hatalmas világvége-partit is rendez az elitnek, akik a privát menedékhelyén még egyszer utoljára kiélhetik magukat. Bár nyilván velejéig gonosz, a karizmája az, ami miatt Eggsy (Taron Egerton) kezdetben zseninek hiszi.


1. Hannibal Lecter (A bárányok hallgatnak, 1991)

Forrás: InterCom

 

Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) a megvetendő gonoszság és a különös udvariasság tökéletes keveréke. Bár hírhedt sorozatgyilkos és kannibál, szívesen segédkezik a rendőrségnek az új sorozatgyilkos utáni nyomozásban. Amikor Clarice Starling ügynök (Jodie Foster) először találkozik vele, úgy tűnik, a férfi csak egy normális beszélgetést szeretne folytatni vele.

Bár tagadhatatlanul gonosz, miután megszökik a börtönből, még a „barátait” is felhívja a rendőrségen, hogy tudassa velük, hogy jól van. Úgy tűnik, igazi úriembernek és kannibálgyilkosnak lenni nem zárja ki egymást.

Via: Collider