A Bridget Jones naplóját ma már nem lehetne így megírni

Maga Helen Fielding, a könyveredeti szerzője és az az alapján készült forgatókönyv társírója gondolja így, aki nemrégiben újranézte a filmet.

„Elvittem a gyerekeimet a Bridget Jones naplója vetítésére.

Már hosszú évek óta nem láttam, és most egyenesen megdöbbentem rajta”

– vallotta be egy rádióműsorban Fielding, aki természetesen a saját filmjében megjelenő elképesztő mennyiségű szexizmuson akadt ki.

„A szexizmus mennyisége, amivel Bridgetnek szembesülnie kell, hogy hányszor rakják a fenekére a kezüket, vagy például amikor a főnöke azt mondja, »kérek egy közelit a cicikről«. A végén persze a visszájára fordítja, és a pofájukba vágja az egészet. De ez az élete része volt, és tényleg sokkoló volt látni, hogy megváltoztak azóta a dolgok” – mondta az írónő.

A 2001-es Bridget Jones naplója című romkomot Fielding saját 1996-os regénye alapján írta, Richard Curtisszel és Andrew Daviesszel közösen, és azt is elismerte az interjúban, hogy ma már máshogy írná meg a művet. Richard Curtis egyébként már korábban önkritikát gyakorolt saját 2003-as rendezése, az Igazából szerelem kapcsán. „Azt hiszem, a meztelenkedő embereknek több ruhát kellene viselniük” – válaszolta tavaly decemberben Curtis arra a kérdésre, hogy mai szemmel visszatekintve min változtatna az alkotásban.

De Fieldingre visszatérve: a friss interjúban azzal kapcsolatban is megpróbálták kihúzni belőle az igazságot, vajon igaz-e, hogy Mark Darcyt (Colin Firth karakterét) a Munkáspárt jelenlegi vezetőjéről, Keir Starmerről mintázta. „Csodálatos, mennyi emberről állítják, hogy ő Daniel (Hugh Grant figurája – a szerk.) vagy éppen Mark, Keir Starmert is beleértve” – kerülte meg a válaszadást Fielding, aki egyébként ugyanarra az egyetemre járt, mint Starmer, és amikor az írónő a kilencvenes évek elején riporterkedett, a férfi épp neves ügyvédként tevékenykedett, szóval egyáltalán nem kizárt, hogy igaz a felvetés.


(via Independent)