A filmtörténelem elsői

Az első horror, az első trükkfelvétel, sőt: a világ első macskás filmje!

Az első filmtrükk

Thomas Edisonnak köszönhetjük az első trükkfelvételt a The Execution of Mary, Queen of Scots című filmecskében - bár Edison filmjeinek többsége elveszett, ugyanis rendre megolvasztotta a használt filmszalagokat, hogy kinyerje azok ezüsttartalmát. A nevezett mozgóképen a címszereplő lehajol a tőkére, a hóhér magasba emeli a bárdját - majd a kamerát leállítva a színésznőt kicserélik egy bábura. De el lehet képzelni a megrökönyödést és a riadalmat, amint a korabeli nézők látták a fejet a porba hullani.

 

Az első reklámfilm

Gyakorlatilag a mozgókép megszületésével egyidősek a reklámfilmek, amelyek akkoriban sokszor nem különböztek az egyéb "játékfilmektől" - persze ezalatt a rövidke, néhány másodperces, perces filmecskéket értsük. A termékmegjelenés adott volt, és kezdetben vasúttársaságok finanszírozták ezeket, majd ez a merőben új hirdetési mód kiterjedt a cigaretta és az alkohol reklámozására is. Noha Edison megrögzött antidohányos volt, mondván, hogy a nikotin károsítja az agyat, még mielőtt rendre nyilvánosan felszólalt volna ellene, 1897-ben forgatott egy mai szemmel viccesen bárgyú cigarettareklámot. Az Amerikai Kongresszusi Könyvtár gyűjteménye alapján ez a legelső fennmaradt reklámfilm.

 

Az első stop motion gyurmaanimáció

1897-ben William Harbutt szobrász diákjai számára feltalált egy olyan modellező anyagot, ami nem szárad ki, így sokáig lehet vele dolgozni - ez a plasztilin, amit még ma is használnak. Az anyag a filmeseket is megihlette, és 1908-ban már trükkfelvételeknél is használták, bár a The Sculptor Welsh című filmben még annyira visszafogottan, hogy gyakorlatilag észrevehetetlen. Ám ugyanabban az évben készült a The Sculptor's Nightmare, amiben már látványosan alkalmazták a gyurmaanimációt: agyagkupacok mellszobrokká formálódnak, amelyek vígan pöfékelnek, iszogatnak, míg később, egy másik kupacból egy állatka alakul ki. Ezek a trükkök még ma is jól néznek ki, bizonyítván, hogy ez a technika az elmúlt száz évben gyakorlatilag nem változott, csak finomodott. (A film három részletben tekinthető meg, és a másodikban-harmadikban kel életre az agyag.)

 

Az első macskás film

Köztudott, hogy az internet egyik fele pornó, a másik meg tele van macskás videókkal. Természetesen elődeink is odavoltak a macskákért (is), így talán nem meglepő, hogy épp csak feltalálták a mozgóképet, de már gyártották is a macskás tartalmat. Edison 1894-ben készítette a The Boxing Cats című filmecskét, amiben a címnek megfelelően két macska bokszol egy pici ringben.

 

Az első horrorfilm

A kivételes tehetségű Georges Melies a filmezés kezdetének igazi mágusa volt, a színpadi látványvilágot és trükköket ötvözte a film speciális effektjeivel, és egy egészen különleges életművet hozott létre. Az 1896-os The Devil's Castle-t sokáig elveszettnek hitték, mígnem száz évvel később megtalálták egy kópiáját Új-Zélandon.  A három perces filmecskében van minden, ami egy jó fantasy kísértetsztorihoz kell: varázslat, gonosz törpe, csontváz, leples alakok és maga az ördög - aki denevérből változik emberré, így sokan Melies e korai művét egyben az első vámpírfilmnek is tartják.

(Forrás: Listverse)