A Hangya egy kicsit kémkedik is

Paul Rudd Hollywood egyik legviccesebb színésze, de kivételesen egyáltalán nem vicces, viszont valódi történetbe csöppen, ami egy rendkívüli emberről szól, aki rendkívüli dolgokat tett.

Paul Rudd mindig is vicces volt és mindig is vicces lesz, de lehet, hogy ő maga egy kicsit már unja a vicceskedést. Ez lehet az oka annak, hogy mielőtt kijönne az újabb vicces, ráadásul nagy költségvetésű filmje, a A Hangya és a Darázs, gyorsan leforgatott két, egyáltalán nem vicces munkát. Az egyik a Mute című misztikus darab Duncan Jones rendezésében, és a The Catcher Was a Spy – a kissé darabos magyar fordításban Az elkapójátékos egy kém volt -, ami egyszerre izgalmas kémfilm és háborús dráma, illetve szinte hihetetlen életrajzi film. Merthogy hősünk, Morris "Moe" Berg valódi személy volt, nem is akárki.

Moe Berg 15 szezont húzott le az amerikai baseball bajnokság élmezőnyében, bár nem volt fizikailag kiemelkedő képességű játékos – ezt azonban pótolta rendkívüli intelligenciája. A Princeton jogi karán végzett, ami már akkor is baromi nagy szó volt, 11 nyelvet beszélt és elképesztően tájékozott, nagytudású ember volt, amihez nagyszerű fizikum társult, nem véletlen, hogy a II. világháború kitörésekor megkereste a CIA elődje, az OSS, hogy dolgozzon nekik. Első munkája a különböző jugoszláv ellenállócsoportok munkájának kiértékelése volt – a helyszínen, majd Olaszországba küldték, hogy felkeresse és az amerikai oldalra állítsa a német atomprogramnak dolgozó olasz tudósokat, és hasonlóan izgalmas bevetéseken vett részt. No ezt a Moe Berget játssza most el a mi Paul Ruddunk egy klasszikus kémregényben, amit a Sundance Filmfesztiválon már be is mutattak.

Rudd oldalán olyan nagy nevek szerepelnek, mint az OSS igazgatóját alakító Jeff Daniels, a német atomprogram agyát játszó Mark Strong, illetve Sienna Miller, aki hősünk megértő, de aggódó barátnője, valamint, Guy Pearce, Paul Giamatti és Hiroyuki Sanada. Az utóbbi név azt is jelzi, hogy Japánba is ellátogatunk majd, amire, Te, kedves olvasó nyilván csóválni fogod a fejed, hogy na, ez már biztos nem igaz, pedig Berg a szigetországba is eljutott, igaz, még a háború előtt, de jó eséllyel már akkor is a hírszerzésnek dolgozott. Szóval lesz itt látnivaló bőven, az előzetes pedig nemcsak a kémjátszmák izgalmait ígéri, hanem csatajeleneteket is mutat. A filmet Ben Lewin rendezte Robert Rodat forgatókönyvéből, aki viszont Nicholas Dawidoff életrajzi könyvéből dolgozott, a zenét pedig Howard Shore szerezte. A filmet idén nyáron, június 22-én mutatják be az Egyesült Államokban.