A keresztapa: több mint 45 év után derült ki a titok a folytatásról

Francis Ford Coppola eredetileg valaki mást akart volna Robert De Niro szerepére, de az ajánlata nem bizonyult visszautasíthatatlannak.

A The Daily Mailnek sikerült megszereznie egy eddig nem ismert, 1973 májusában írt levelet, amiből kiderül, hogy Francis Ford Coppola rendező annak idején A keresztapa sztárját, Marlon Brandót akarta megnyerni a gengszterfilm második részére is. Coppola azt szerette volna, ha a Don Vito Corleonóét megformáló színész A keresztapa II-ben is eljátssza ugyanannak a karakternek a fiatal kiadását.

Brando azonban nemet mondott a rendezőnek, így a szerepet, a fiatal Vito Corleonét végül Robert De Niro játszotta, aki egyébként akkor nem kevesebb mint 19 évvel volt fiatalabb Brandónál. A 46 évvel ezelőtt írt levélben a direktor azzal érvelt, hogy Brando nélkül egyszerűen „nem lehet leforgatni A keresztapa II-t”. Ezzel együtt azt is írta, hogy

„Marlon, roppantul tisztellek, ezért ha azt mondod, nem akarod megcsinálni,

azt is elfogadom, és nem említem többé az ügyet”.

A dolog egyébként végül elég jól sült el, legalábbis Robert De Niro számára, akinek a fiatal Vito Corleone megformálása nemcsak beindította a karrierjét (ezután játszotta el olyan ikonikus szerepeit, mint a Taxisofőr Travis Bicklje, A szarvasvadász Michaelje, a Dühöngő bika Jake La Mottája vagy a Volt egyszer egy Amerika Noodlese), de megkapta érte pályája első Oscar-díját is, a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

De Niro neve azóta is annyira egybeforrt a gengszterfilmekkel, hogy következő munkája, a Martin Scorsese által rendezett, a magyar mozikba november 21-én érkező Az ír is egy gengszterfilm lesz (olyan korábbi filmjeiről nem beszélve, mint az Aki legyőzte Al Caponét, a Nagymenők, a Casino vagy a Szemtől szemben). Ami pedig Francis Ford Coppolát illeti, róla azért hallhattunk mostanában, mert beszállt a szintén Scorsese által a Marvel filmek ellen indított nyilatkozatháborúba, amikor azt mondta, hogy szerinte „Martin kedves volt, hogy azt nyilatkozta: ezek a filmek nem tartoznak a filmművészet körébe, csupán vidámparki látványosságok”, mert ő úgy gondolja, valójában „hitványak”.


(via Independent)