A Kojot négy lelke a hivatalos magyar nevezés az Oscar-versenybe

Annecy-ban és Sanghajban díjazott animációt küld az Oscar© versenybe Magyarország.

Döntött az Oscar©-díjra nevező bizottság: a Kojot négy lelke című mozifilm képviseli Magyarországot a „nemzetközi film” kategóriában. A Gauder Áron rendezésben, Bereményi Géza közreműködésével, Temple Réka producer vezetésével készült, és az indián teremtéstörténetet eredeti látásmóddal, a mitikus Kojot figurájával a középpontban elmesélő filmet mintegy 30 fesztiválon vetítették már nagy sikerrel világszerte.


Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 96. alkalommal kiosztandó Oscar©-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2022. december 1 – 2023. október 31. között mutatnak be az adott országban.

A hivatalos magyar Oscar©-nevezésről döntő testületben a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba és Pesti Ákos, Lukácsy György, valamint Bereczki Csaba, az NFI Nemzetközi értékesítési igazgatója, Tősér Ádám filmrendező és Novák Emil operatőr, a Magyar Filmakadémia elnöke vett részt.

19 magyar egész estés mozifilm közül választotta ki a Kojot négy lelke című filmet a héttagú bizottság.

A Kojot négy lelke a Cinemon Entertainment gyártásában a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, producere Temple Réka. A hazai mozikban márciusban mutatta be a Vertigo Média, és szeptember 21-től elérhető lesz a Filmintézet streaming platformján, a Filmio-n.


A jelöltek listáját 2024. január 23-án hozzák nyilvánosságra és az Oscar©-díjak ünnepélyes átadására március 10-én kerül majd sor Los Angeles-ben.

(Nemzeti Filmintézet)