A legjobb filmek a terhességről

A harmadik gyerekével terhes Charlize Theron vagy az egyedülálló anyaként küszködő fiatal Drew Barrymore? A vidám, közhelyestől a szívszorító drámáig sokféle módon feldolgozták a filmesek ezt az alapvetően női témát, ami teljes családok életét formálja át. Összeszedtük a kedvenceinket.

Örömapa 2.

Steve Martin nagy veteránja a családi filmeknek, és Az örömapa második részében két terhességet is elszenved férfiként. Míg az első részben ahhoz kellett hozzászoknia, hogy a legidősebb lánya férjhez megy, most azzal kénytelen szembesülni, hogy egyszerre lesz nagypapa és egy újabb gyermek édesapja. A vígjáték különlegessége, hogy az idősebb korban vállalt terhességgel járó extrák is helyet kapnak benne.

 

Fiúk az életemből

A Reneszánsz ember rendezője egy életrajzi drámában dolgozta fel a terhesség és az anyaság témakörét a fiatal Drew Barrymore-ral. A történet egy gimnazista lányról szól, aki váratlanul szerelembe esik, és azt mutatja meg, hogyan küzd meg egy egyedülálló anya a nehézségekkel, és szerez végül diplomát. Nem egy könnyű darab, mivel központi eleme az elromlott házasság és az elúszott álmok, de a Barrymore és a fia közötti viszony szívet melengető. A film alapjául szolgáló önéletrajzi könyvet többször kiadták itthon is Fiúk az életemből címmel.

 

Pincérlány - Édesen is csípős

Nem egy ismert film ez a 2007-es romantikus vígjáték, pedig az Amerikaiak című hidegháborús kémsorozatból ismert Keri Russell fantasztikusan játssza benne a többre és jobbra vágyó pincérlányt. A szokatlan humorú film Jennáról szól, aki zseniális pitéket süt, és szeretne megszökni az önző, bántalmazó férje mellől, hogy jobb jövőt teremtsen a születendő gyerekének. Aztán váratlanul beleszeret az új nőgyógyászba, így a tervek változnak, és miközben zajlanak az események, egyre jobban kezd ráhangolódni a hasában hordott kislányra.

 

Nicsak, ki beszél!

Hol vannak már a nyolcvanas évek, amikor Kirstie Alley és John Travolta a csúcson voltak, és Bruce Willis egy meglepően érett gondolkodású kisbabát szinkronizálhatott? Sajnos sehol, de itt van nekünk emlékbe a Nicsak, ki beszél!, aminek a híres spermiumos főcímét mindenki ismeri, aki annak idején élt és mozgott. A történet szerint Kirstie Alley a főnökétől terhes, csakhogy a férfi házas, és esze ágában sincs válni. Az anya ezért egyedül néz szembe az anyaság örömeivel és nehézségeivel, hogy John Travolta képében egy éretlen taxisofőr siessen a segítségére.

 

Juno

A romantikus vígjátékok közhelyeihez képest frissítően őszinte film a Juno, ami megismertette a világgal Ellen Page-et és Michael Cerát, aki már akkor is a tökéletes lúzert játszotta. A történet remekül keveri a drámát a vicces pillanatokkal, és egy 16 éves lányról szól, aki teherbe esik az osztálytársától. Juno úgy dönt, hogy vállalja a tiniterhességgel járó stigmát, és örökbeadja a babát. Az örökbefogadó házaspár Jennifer Garner és Jason Bateman, de a film legnagyszerűbb figurái a szülők, akik mindenben támogatják a nehéz helyzetbe került lányukat. Látszik a filmen, hogy az érzékeny témákat feszegető forgatókönyvet egy nő írta, és Diablo Cody Oscart is kapott érte.

Pszichoanyu

Angol nyelvterületen Tully címmel jött ki tavaly a Juno forgatókönyvírójának új filmje, ami szintén egy terhesség történetét meséli el, csak ezúttal egy olyan nő áll a középpontban, aki a harmadik gyerekét várja. A kimerült asszonyt végül egy éjszakai dajka érkezése menti meg a teljes kiégéstől. A főszerepet Charlize Theron játssza, aki gyönyörűen lerombolja a romantikus filmek rózsaszín sztereotípiáit, és őszintén megmutatja, hogy a szép pillanatok mellett milyen küzdelmekkel, gyötrelmekkel és nehézségekkel járhat az anyaság. A film a nagyon komoly drámát olyan komikus helyzetekkel vegyíti, amik minden családos számára ismerősek lehetnek. Sajnos magyarul csak DVD-n jelent meg, ráadásul Tully helyett a nem túl vonzó Pszichoanyu címmel.

Felkoppintva

Emberi pillanatokban itt sincsen hiány, de a Felkoppintva jóval könnyedébb és bolondosabb a Pszichoanyunál. Az alaphelyzet is olyan, ami csak egy amerikai vígjátékban eshet meg: a sikeres újságírónő megünnepli az előléptetését, és ez olyan jól sikerül, hogy teherbe esik egy olyan férfitól, akit egyébként a háta közepére sem kívánna. Közben a testvére házasságáról is kiderül, hogy csak kívülről tűnik tökéletesnek. Aki szereti Judd Apatow filmjeit, és a benne rendszeresen szereplő kislányait, Seth Rogent, Paul Ruddot és Leslie Mannt, az többször is képes lehet megnézni.

 

Bébi mama

Korunk két nagy női komikusa, Tina Fey és Amy Poehler állt össze, hogy kiaknázzák a terhesség és a teherbe esés adta poénlehetőségeket. A történetben egy karrierista nő próbál mindent megtenni azért, hogy teherbe essen, de az orvosok kimondják, hogy a teste alkalmatlan erre. Ezért felbérel egy elég egyszerű nőszemélyt, hogy hordja ki a gyermekét, így ketten élhetik át a terhességgel járó kalandokat. Fey és Poehler mellett megjelenik Sigourney Weaver és Steve Martin is, mint delfinekkel úszkáló, megvilágosodott üzleti guru.