A legmeglepőbb filmes fordulatok a Port.hu olvasói szerint

Egész színes lett a lista, amiben nem csak a jól ismert filmes csavarok szerepelnek. Spoileres tartalom!

Facebookon tettük fel az alábbi kérdést, hogy Melyik volt számodra a legmeglepőbb filmes csavar? Több mint 800 válasz érkezett, amelyből kiválogattuk a legérdekesebbeket, amikre amúgy szintén sok lájk vagy más egyéb reakció érkezett. Tehát nem a jól ismert filmek jönnek (Harcosok klubja, Hetedik, Tökéletes trükk, Hatodik érzék, A falu, stb.), hanem igazi gyöngyszemek.

Alkonyattól pirkadatig

Milyen csavar volt ebben a filmben? - kérdezheti jogosan bárki. És valóban, nincs sehol sem egy nagy csavar, ami a feje tetejére állítja az egész addig történteket, ugye. Ugye? Vagy mégis? Ahogy arra a kommentelő felhívta a figyelmet, a nagy plot twist ott van, amikor főhőseink betérnek az éjszakai bárba, hisz, és innentől idézzük: 

a road movie átvált totál másba + a legvégén az "épület" is meglepő volt. Utána csak kamilláztam, hogy mi is volt ez?

 

Égető bizonyíték

Ebben a nagyon keveset emlegetett filmben is van egy meglepő fordulat, ami szinte minden előzmény nélkül megtörténik. És nem csak úgy simán megtörténik, hanem brutálisan, sokkolóan, de úgy, hogy beleég a néző agyába. Spoiler! Ez az a jelenet, amikor Brad Pitt meghal.

Ace Ventura

Nehéz eldönteni, hogy a kommentelő viccből írta vagy sem, de az azért megállja a helyét, hogy valóban meglepő fordulata volt az amúgy főbűnöktől hemzsegő korszakos vígjátéknak, amikor kiderült, hogy Einhorn az Finkle. És Finkle az Einhorn. A semmiből jött, váratlan volt, és teljesen átírta az addig történtekről alkotott véleményét a nézőnek. 

2 in 1: Dallas és Barátok közt

Kihagyhatatlan ziccer, így meg kell említeni az esetet, amikor kiderült, hogy Pamela csak álmodta, hogy Magdi anyus egy papírgalacsinban megbotlik, legurul a lépcsőn és meghal, miközben Bobby kilép a zuhany alól. Senki sem látta ezeket előre jönni, tehát teljesen jogos megadni ezeknek is a kreditet a meglepő fordulatért. 

Játsz/ma

Viszonylag keveset emlegetett film ilyen témakörben, pedig a fordulatot tekintve megérdemelné, hogy többet foglalkozzanak vele. Ez is David Fincher egyik filmje, és korai munkája ugyan, de a történet, a feszültség fokozása legalább annyira komplex, mint mondjuk a Hetedik esetében. Tény, hogy itt nincs egy Mi van a dobozban?! jelenet, de az, ami Michael Douglasra vár a film végén, nem semmi. 

Fűrész

Természetesen az első részről van szó. Megoszlanak a vélemények, hogy a sorozat többi része mennyire jó vagy nem jó, de az tény, hogy a Fűrész a maga idején feldobott egy nagyon komoly témát. Kicsit meg is újította a horror és thriller műfaját, amit aztán hol jobban, hol pedig nagyon hitványul sikerült így-úgy kifacsarni. A franchise egyes részei már inkább a gyomorforgató jelenetekre mentek rá, a minél szadistább és véresebb jelenetekre, holott az első rész inkább volt okos, mint gusztustalan. Spoiler! Azért volt meglepő, amikor a szoba közepén fekvő, halottnak hitt figura hirtelen feláll, mert ő volt a felelős mindenért, amin addig a két szereplőnek keresztül kellett mennie.

Felpörgetve

A kommentelő nem is csavarra, hanem inkább egy bakira hívta fel a figyelmet, ami lényegében fordulatként is értelmezhető. Kialakult egy kisebb szakmai vitába oltott nosztalgiázás a kommentek között, de a lényeg, hogy a Felpörgetve című filmben, amiben Sylvester Stallone egy elképesztően zseniális Forma1-es pilótát alakít, az történik, hogy egyszer csak kilazul a versenyautó egyik kerekében a csavar és kiesik. A kommentelő szerint ez azért meglepő, mert, idézzük: 

kilazult egy kerékcsavar, na az meglepő volt! Hisz úgy van kitalálva, hogy nem tud letekeredni.